Irlantilaismedia: Uusi IRA sanoo olevansa pohjoisirlantilaisen toimittajan kuoleman takana

Toimittaja Lyra McKee ammuttiin kuoliaaksi mellakan yhteydessä Londonderryn kaupungissa viime viikon torstaina. LEHTIKUVA/AFP

STT

Uusi IRA -niminen tasavaltalaisryhmä myönsi tiistaina olevansa pohjoisirlantilaisen toimittaja Lyra McKeen kuoleman takana. Asiasta uutisoi Irish News, jolle ryhmä lähetti tiedonantonsa.

Poliisi on kertonut pidättäneensä 57-vuotiaan naisen ampumiseen liittyen. Kaksi aiemmin pidätettyä nuorta miestä on päästetty vapaaksi.

Uuden IRA:n mukaan toimittaja sai surmansa vahingossa. Ryhmä esittää viestissään "vilpittömät pahoittelunsa Lyra McKeen kumppanille, perheelle ja ystäville" ja kehottaa jäseniään varovaisuuteen vastaavanlaisissa tilanteissa.

Lausunnossaan ryhmä oikeuttaa tekoaan väittämällä, että McKee sai surmansa hyökkäyksessä "vihollisvoimia" vastaan ja syyttää poliisia provokaatiosta.

– Vihollista vastaan tehdyn hyökkäyksen aikana Lyra McKee sai traagisesti surmansa seistessään vihollisjoukkojen vieressä, lausunnossa sanotaan.

Irish Newsin toimittajat kertovat vahvistaneensa lausunnon lähettäjät Uudeksi IRA:ksi etukäteen ryhmän kanssa sovitun tunnussanan avulla.

Toimittajan surma oli kerännyt runsaasti kritiikkiä myös Uudelle IRA:lle sympaattisilta tahoilta. Irish Newsin mukaan anteeksipyyntöä oli vaatinut myös kovan linjan tasavaltalaisryhmä Saoradh, jolla kerrotaan olevan läheiset suhteet Uuteen IRA:han.

Saoradh peruutti perinteisen pääsiäismaanantain muistotilaisuutensa toimittajan kuolemantapauksen vuoksi.

Toimittaja seisoi poliisien vieressä

Lyra McKee ammuttiin kuoliaaksi mellakan yhteydessä Londonderryn kaupungissa viime viikon torstaina. Poliisin mukaan ampuja oli avannut tulen summittaisesti poliiseja kohti. McKee seisoi poliisiauton vieressä, kun luoti osui häneen. Hän haavoittui vakavasti ja kuoli myöhemmin vammoihinsa

Tutkinnassa on tähän asti puhuttu yhdestä ampujasta. Poliisin julkaisemalla valvontakameran videolla on nähtävissä, kuinka naamioitunut ampuja laukaisee aseensa poliiseja kohti.

Poliisi on aiemmin kertonut epäilevänsä murhasta Uusi IRA -ryhmää (NIRA). Ryhmän nimi on viittaus puolisotilaalliseen Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:han, joka lopetti aseellisen toimintansa vuonna 2005. Uusi IRA muodostui vuonna 2012, kun vanhempi Todellinen IRA-ryhmä (RIRA) yhdistyi kahden muun merkittävän tasavaltalaisryhmän kanssa. RIRA-ryhmän perustajajäsenet erosivat alkuperäisestä IRA:sta vuonna 1997, kun sen johto allekirjoitti aseleposopimuksen.

Uuden IRA:n ytimenä toiminut Todellinen IRA oli suurin pitkänperjantain rauhansopimusta vastustanut tasavaltalaisryhmä. Uuteen IRA:han arvellaan kuuluvan noin 200 jäsentä.

Uuden IRA:n epäillään olleen myös Londonderryssä tammikuussa räjähtäneen pommin takana. Kukaan ei kuollut iskussa.

Kaksi vuosikymmentä rauhaa järkkymässä

Pitkänperjantain rauhansopimus solmittiin 21 vuotta sitten, ja se lopetti suurimmalta osin kolme vuosikymmentä kestäneet väkivaltaisuudet katolilaisten ja protestanttien – tasavaltalaisten ja unionistien – välillä. Sopimusta edeltäneissä iskuissa ja vastaiskuissa sai vuosina 1968–1998 surmansa yli 3 500 ihmistä.

Pitkänperjantain rauhansopimus on ollut viime vuosina jälleen brittipolitiikan asialistan kärjessä Britannian EU-eron toteutustavan vuoksi.

Rauhansopimukseen kuuluu keskeisenä kohtana avoin raja Pohjois-Irlannin ja Irlannin välillä, mutta brexitin myötä siitä tulisi myös EU:n ulkoraja, jolloin rajavalvontaa ei voida välttää. Asetelma on johtanut ratkaisemattomiin ongelmiin Britannian EU-eron toteutuksessa

Pitkänperjantain rauhansopimuksen neuvotteluihin osallistui keskeisessä roolissa myös Suomen entinen pääministeri Harri Holkeri, joka oli rauhankomitean jäsen sopimuksen solmimisen aikaan.

Holkerin rooli rauhanprosessissa on paikallisten muistissa. Holkerin kuollessa vuonna 2011 hänestä julkaistiin muistokirjoituksia laajalti myös Irlannin ja Britannian mediassa, muun muassa Belfast Telegraphissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.