Sri Lankan hallitus myöntää "vakavat virheet" pommi-iskujen torjunnassa

Finlandia-talo Helsingissä valaistiin Sri Lankan lipun pääväreillä Sri Lankan terrori-iskujen uhrien muistoksi eilen illalla. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

STT

Sri Lankan hallitus myöntää tehneensä vakavia virheitä, kun se ei kyennyt toimimaan tehokkaammin pääsiäissunnuntain pommi-iskujen torjumiseksi.

Varapuolustusministeri Ruwan Wijewardene totesi tiedotustilaisuudessa, että tiedonkulku oli katkeillut.

– Hallituksen on otettava siitä vastuu, ministeri sanoi.

Sri Lankan poliisin johtaja oli varoittanut mahdollisista pommi-iskuista jo 11. huhtikuuta ulkomaisilta tiedustelupalveluilta saatujen tietojen perusteella, mutta tieto ei päätynyt sen paremmin pääministerin kuin muidenkaan ministerien tietoon. CNN:n mukaan tieto uhasta oli peräisin Intian tiedustelupalvelulta, joka oli kuulustellut epäiltyä Isisin jäsentä.

Presidentti Maithripala Sirisenan mukaan turvallisuusviranomaisten johdossa tehdään piakkoin muutoksia.

Iskujen uhriluku on noussut jo 359:ään, kertoi poliisi, kun iskuissa vakavasti haavoittuneita on kuollut. Sri Lankan turvallisuusjoukot ilmoittivat ottaneensa edellisyönä kiinni 18 ihmistä epäiltyinä osallisuudesta iskuihin. Viranomaisten mukaan yhteensä jo lähes 60 henkilöä on otettu kiinni sunnuntain iskuihin liittyen.

Iskujen tekijästä ei ole vieläkään täyttä varmuutta, vaikka äärijärjestö Isis ilmoittautui iskujen tekijäksi. Isis julkaisi valokuvan sekä videon salanimillä esiintyneistä kahdeksasta miehestä, joita väitetään iskujen tekijöiksi. Miehistä useimpien kasvot oli peitetty.

Varakkaiden perheiden poikia

Ministeri Wijewardene kertoi Guardianin mukaan, että monilla iskun tekijöistä oli yhteyksiä ulkomaille. Monet olivat vauraiden perheiden hyvin koulutettuja jälkeläisiä, ja ainakin yhden uskotaan opiskelleen Britanniassa ja Australiassa.

Iskut kohdistuivat kolmeen kirkkoon ja kolmeen hotelliin. Neljänteen hotelliin yritettiin iskeä, mutta yritys epäonnistui. Sri Lankan pääministeri Ranil Wickremesinghe on varoittanut, ettei uusien iskujen mahdollisuutta voida sulkea pois.

Iskuissa kuolleiden tunnistamistyö jatkuu edelleen. Ulkomaalaisten uhrien joukossa tiedetään olevan kolme tanskalaista, kahdeksan brittiä, kymmenen intialaista, neljä amerikkalaista ja ainakin yksi turkkilainen, australialainen, japanilainen ja portugalilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Arviointikertomus pöllyttää Lahden johtoa kyberhyökkäyksestä – "Toiminta huolimatonta ja vastuutonta"
 2. Maauimalan avausta odotteli aamutuimaan parinkymmenen uimarin joukko – jonossa pohdittiin, ehtiikö altaaseen ollenkaan
 3. Tapaus McCarron: "Kaupungin eettisiä ohjeita syytä täsmentää"
 4. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 5. Lahdessa seurakunnan lasten leirejä perutaan, rippikoulujen järjestämiseen muutoksia
 6. Kaksi autoa törmäsi risteyksessä Lahdessa – ei henkilövahinkoja, toinen auto hinaukseen
 7. Nuoren kännykkää ei kannata tutkia väkisin – jos luottamus on kunnossa, lapsi kertoo itse some-elämästään
 8. Näppis: Teollisuutta ja yrityksiä yritetään houkutella joka kuntaan. Nyt olisi tarjolla jättipotti eli kierrätyspuisto, joka tukee kestävää kehitystä. Hollolalla paras paikka, tänne vaan!
 9. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 10. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junat myöhästelevät edelleen Lahti-Riihimäki-radalla
 11. Vierailija: Kirkko uusiutui hämmästyttävästi
 12. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 13. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 14. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste
 15. Uusi tieliikennelaki tuli voimaan – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuivat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.