Aivokuvat paljastavat ennakkoasenteemme

STT

Ihmisten ennakkoasenteet toisia kohtaan on otettu Suomessa aivan uudenlaiseen syyniin. Aalto-yliopiston tutkijat ovat selvittäneet ennakkoasenteita yhdistämällä elokuvatutkimusta alitajuisten aivoaktivaatioiden mittaamiseen, kertoo yliopiston tiedote.

Tutkijat tarkastelivat ihmisten suhtautumista toisiin ihmisiin elokuvan ja toiminnallisen magneettikuvauksen avulla. Ihmiset suosivat luonnostaan kaltaisiaan ja ovat ennakkoluuloisia itseensä nähden erilaisia ihmisiä kohtaan.

Tutkimuksessa keskityttiin aivojen alueisiin, jotka aktivoituvat, kun havainnoimme kaltaisiamme tai meistä poikkeavia ihmisiä.

Alitajuiset reaktiot syynissä

Elokuvantekijä ja tohtoriopiskelija Mamdooh Afdile näytti tutkimukseen osallistuneille itse-editoimansa 20 minuuttisen version Priest – Papin tarina -elokuvasta. Tavoitteena oli tutkia homo- ja heteroseksuaalisten miesten asenteita seksuaalisesti samalla ja eri tavoin suuntautuneita kohtaan.

Tutkimuksessa mitattiin myös alitajuisia aivoreaktioita. Tämä tehtiin yhdistämällä elokuvaan piiloviestintää. Ennen elokuvaa testiryhmälle väläyteltiin päänäyttelijän kasvokuvaa yhdessä muiden kuvien kanssa 40 sekunnin ajan. Sama toistettiin elokuvan jälkeen.

Katsojan ei ollut mahdollista tunnistaa hänelle väläytettyjä kasvoja tai edes huomata, että kyseessä olivat ihmiskasvot. Tästä huolimatta aivokuvista näkyi, suosiko katsoja kuvan henkilöä vai oliko ennakkoluuloinen tämän suhteen.

Tiedot muuttivat asenteita

Elokuvan alkupuoliskon ajan katsojalle vihjataan papin olevan rakastunut naiseen. Puolivälissä päähenkilön käytös muuttuu ja tulee selväksi, että pappi on homoseksuaali.

Tutkimukseen osallistuneiden 14 homoseksuaalisen ja 15 heteroseksuaalisen miehen ennakkoasenne päähenkilöä kohtaan riippui heidän tiedoistaan.

Heteroseksuaaliset miehet samastuivat vahvemmin näyttelijän kasvokuvaan ennen elokuvaa. Elokuvan jälkeen samastuminen heikentyi. Samastuminen väheni elokuvan aikana silti vain vähäisesti suhteessa aivojen aktivoitumiseen ennen elokuvaa.

Homoseksuaalisten miesten aivokuvissa muutos oli suurempi. Elokuvan loppuosan aikana heidän aivoissaan aktivoituivat vahvasti suosintaa ja empatiaa edustavat alueet.

– Tutkimus osoittaa, että ennakkoasenteet eivät muodostu pelkästään ulkoisten ominaisuuksien perusteella, Afdile toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 2. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 9. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 10. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 11. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 12. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 13. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 14. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 15. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.