Aivokuvat paljastavat ennakkoasenteemme

STT

Ihmisten ennakkoasenteet toisia kohtaan on otettu Suomessa aivan uudenlaiseen syyniin. Aalto-yliopiston tutkijat ovat selvittäneet ennakkoasenteita yhdistämällä elokuvatutkimusta alitajuisten aivoaktivaatioiden mittaamiseen, kertoo yliopiston tiedote.

Tutkijat tarkastelivat ihmisten suhtautumista toisiin ihmisiin elokuvan ja toiminnallisen magneettikuvauksen avulla. Ihmiset suosivat luonnostaan kaltaisiaan ja ovat ennakkoluuloisia itseensä nähden erilaisia ihmisiä kohtaan.

Tutkimuksessa keskityttiin aivojen alueisiin, jotka aktivoituvat, kun havainnoimme kaltaisiamme tai meistä poikkeavia ihmisiä.

Alitajuiset reaktiot syynissä

Elokuvantekijä ja tohtoriopiskelija Mamdooh Afdile näytti tutkimukseen osallistuneille itse-editoimansa 20 minuuttisen version Priest – Papin tarina -elokuvasta. Tavoitteena oli tutkia homo- ja heteroseksuaalisten miesten asenteita seksuaalisesti samalla ja eri tavoin suuntautuneita kohtaan.

Tutkimuksessa mitattiin myös alitajuisia aivoreaktioita. Tämä tehtiin yhdistämällä elokuvaan piiloviestintää. Ennen elokuvaa testiryhmälle väläyteltiin päänäyttelijän kasvokuvaa yhdessä muiden kuvien kanssa 40 sekunnin ajan. Sama toistettiin elokuvan jälkeen.

Katsojan ei ollut mahdollista tunnistaa hänelle väläytettyjä kasvoja tai edes huomata, että kyseessä olivat ihmiskasvot. Tästä huolimatta aivokuvista näkyi, suosiko katsoja kuvan henkilöä vai oliko ennakkoluuloinen tämän suhteen.

Tiedot muuttivat asenteita

Elokuvan alkupuoliskon ajan katsojalle vihjataan papin olevan rakastunut naiseen. Puolivälissä päähenkilön käytös muuttuu ja tulee selväksi, että pappi on homoseksuaali.

Tutkimukseen osallistuneiden 14 homoseksuaalisen ja 15 heteroseksuaalisen miehen ennakkoasenne päähenkilöä kohtaan riippui heidän tiedoistaan.

Heteroseksuaaliset miehet samastuivat vahvemmin näyttelijän kasvokuvaan ennen elokuvaa. Elokuvan jälkeen samastuminen heikentyi. Samastuminen väheni elokuvan aikana silti vain vähäisesti suhteessa aivojen aktivoitumiseen ennen elokuvaa.

Homoseksuaalisten miesten aivokuvissa muutos oli suurempi. Elokuvan loppuosan aikana heidän aivoissaan aktivoituivat vahvasti suosintaa ja empatiaa edustavat alueet.

– Tutkimus osoittaa, että ennakkoasenteet eivät muodostu pelkästään ulkoisten ominaisuuksien perusteella, Afdile toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua mahdollisesti vielä tuntikausia
 2. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 5. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 6. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 7. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 8. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 9. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 10. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 11. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 12. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 13. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 14. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 15. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.