Kolme Sudania hallitsevan sotilasneuvoston jäsentä erosi – maassa valmistellaan jättimielenosoitusta siviilihallinnon puolesta

Mielenosoittajia saapui Sudanin pääkaupunkiin Khartumiin aiemmin tällä viikolla. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kolme Sudania hallitsevan kymmenhenkisen sotilasneuvoston jäsentä erosi tehtävistään myöhään keskiviikkona. Eroamisista ilmoitettiin pian sen jälkeen, kun sotilasneuvosto oli tavannut siviilihallintoa vaativan kansanliikkeen johtajia.

Kenraali Abdel Fattah al-Burhanin johtama sotilasneuvosto ilmoitti, että keskusteluissa oli päästy yhteisymmärrykseen useimmista kansanliikkeen vaatimuksista.

Sotilasneuvoston edustajan mukaan mitään suuria erimielisyyksiä ei ollut. Vaatimusta vallan luovuttamisesta siviilihallinnolle ei kuitenkaan mainittu sotilasneuvoston lausunnossa.

Yksi kansanliikkeen johtajista puolestaan kertoi, että osapuolet olivat sopineet yhteisen komitean muodostamisesta. Hän ei tarkentanut komitean luonnetta.

Sudaniin on kaavailtu torstaille miljoonan hengen suurmielenosoitusta siviilihallinnon puolesta. Kansanliikkeen johtajiin kuuluva Siddiq Farouk kertoi mielenosoittajien suunnittelevan myös maanlaajuista yleislakkoa, jos sotilasneuvosto ei luovuta valtaa siviilihallinnolle.

Moni pelkää armeijan pitävän kiinni vallasta

Kansanliike aloitti mielenosoitukset presidentti Omar al-Bashiria vastaan viime vuoden joulukuussa hallituksen kolminkertaistettua leivän hinnan. Toissa viikolla Sudanin asevoimat syrjäytti maata 30 vuotta hallinneen presidentin.

Mielenosoitukset ovat kuitenkin jatkuneet, sillä sotilasneuvoston suunnittelema kahden vuoden siirtymäaika on monien sudanilaisten mielestä liian pitkä, ja moni pelkää armeijan pitävän kiinni vallasta. Mielenosoittajat ovatkin vaatineet nopeaa siirtymistä siviilihallintoon, ja he ovat saaneet tähän tuhkea esimerkiksi Yhdysvalloilta.

Afrikan unioni on antanut Sudanille huhtikuun lopun takarajaksi siirtyä siviilihallintoon. Osa Afrikan maiden johtajista, kuten naapurimaa Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi, on kuitenkin vaatinut pidempää siirtymäaikaa.

Sudanin pääkaupungissa Khartumissa on käynnissä istumamielenosoitus armeijan pääesikunnan edessä. Khartumiin on virrannut lisää ihmisiä mielenosoitusta varten, ja esimerkiksi itsenäistä oikeuslaitosta vaativia sudanilaisia tuomareita on liittynyt mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 3. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 4. Lahden seudulla syttyi useita maastopaloja, syynä tavarajunan vialliset jarrut
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.