Puolueet julkaisseet eurovaaliehdokkaitaan pitkin päivää – ehdokashakemuksien aikaraja umpeutui

Mikkeliläinen Satu Taavitsainen lähtee SDP:n ehdokkaaksi eurovaaleihin. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT

Juha Sipilän (kesk.) eronneen hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) ei asettunut ehdolle europarlamenttivaaleissa, käy ilmi keskustan julkaisemalta ehdokaslistalta.

Berner ei ollut ehdolla kevään eduskuntavaaleissa, mutta hän ei ollut aiemmin kertonut, onko ehdolla EU-vaaleissa. Juha Sipilä kertoi aiemmin maaliskuussa STT:lle toivovansa, että Berner lähtisi ehdolle EU-vaaleihin.

Berner on valittu ruotsalaisen finanssijätti SEB:n hallitukseen. Berner aloittaa yhtiön hallituksessa kesäkuun alussa. Hän luopuu toimitusministerin tehtävästä viimeistään 31. toukokuuta, kertoi liikenne- ja viestintäministeriö valinnan jälkeen maaliskuussa.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen hakee jatkokautta

Myös vasemmistoliitto on julkistanut eurovaaliehdokkaansa. Listalla ovat muun muassa jatkokautta hakeva europarlamentaarikko Merja Kyllönen, puolueen varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen, toimittaja Silvia Modig, kirjailija ja filosofi Tuomas Nevanlinna sekä pohjoismaiden vasemmiston pääsihteeri Mia Haglund.

Ehdokkaista Kyllönen on kuitenkin maanantaina kertonut Kainuun Sanomien haastattelussa, että ei perhesyistä aio lähteä EU-parlamenttiin, vaikka tulisikin valituksi.

Vasemmistoliitto käynnistää virallisesti eurovaalikampanjansa maanantaina 29. huhtikuuta, jolloin puolue julkaisee eurovaaliohjelmansa. Puolueella on eurovaaliehdokkaita yhteensä 20.

Essayah: Jos kristilliset ei ole mukana hallituksessa, olen valmis puolen vuoden pätkäpestiin europarlamentissa

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo STT:lle, että jos hän tulee valituksi europarlamenttiin eikä kristilliset ole mukana seuraavassa hallituksessa, hän on valmis ottamaan paikan vastaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ajaksi.

Heinäkuusta vuoden loppuun kestävän europarlamenttipestin jälkeen Essayah palaisi takaisin eduskuntaan.

Essayah valittiin jatkokaudelle eduskuntaan Savo-Karjalan vaalipiiristä. Hän oli puolueensa ääniharava yli 12 000 äänellä.

Väyrynen ehdolle europarlamenttiin

Paavo Väyrysen perustama Seitsemän tähden liike on julkaissut ehdokaslistansa toukokuun eurovaaleihin. Eduskunnasta pudonneen Väyrysen ohella tähtiliikkeen ehdokkaana on myös eduskuntavaaleissa ehdokkaana ollut liikemies Peter Fryckman.

Eduskuntavaaleissa puolueen ehdokkaana ollut MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin ei ole tähtiliikkeen ehdokas eurovaaleissa.

Ehdokaslistan julkistamisen yhteydessä tähtiliike julkaisi myös puoluesihteeri Seppo Hauta-ahon eduskunnan oikeusasiamiehelle luovuttaman kaksikohtaisen kantelukirjelmän Ylen vaaliohjelmista eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa.

Valituksista ensimmäinen koskee Ylen päätöstä jättää tähtiliike eduskuntapuolueiden vaalitenttien ulkopuolelle. Toisessa kohdassa tähtiliike kiirehtii oikeusasiamiestä tekemään linjauksen Ylestä europarlamenttivaalien ohjelmissa.

Urpilainen ei lähde

Ennakko-odotusten vastaisesti kansanedustaja ja entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ei ole SDP:n listalla.

SDP:n puoluehallitus asetti eurovaaliehdokkaiksi hyvinkääläisen Niko Eskelisen, kajaanilaisen Tiina Heikkisen, helsinkiläisen Husu Husseinin, tamperelaisen Kirsi-Kaisa Sinisalon, espoolaisen Helena Marttilan ja mikkeliläisen Satu Taavitsaisen. Heidän lisäkseen SDP on aiemmin valinnut 14 ehdokasta.

Tänään ehdokkuudestaan ovat ilmoittaneet myös keskustalaiset Oliver Pietilä ja Suvi Mäkeläinen. Kristillisdemokraateista ehdolle asettuivat puolueen puheenjohtajan Sari Essayahin lisäksi muun muassa Peter Östman.

Huhtasaari lähtee ehdolle

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari lähtee ehdolle europarlamenttivaaleihin. Puolue esitteli vaaliohjelmansa ja 20 ehdokkaan listan tänään Helsingissä .

Ehdolle lähtevät myös muun muassa nykyinen europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner, puolueen nuorisojärjestön puheenjohtajana toiminut Sebastian Tynkkynen ja rikosylikonstaapeli Mika Raatikainen.

Perussuomalaisten tavoitteena on pitää vähintään kaksi paikkaansa europarlamentissa ja saada mahdollisesti kolmas. Puolue kertoo olevansa huolissaan äänestysaktiivisuudesta, koska vaalien välillä on nyt vain kuusi viikkoa.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi tiedotustilaisuudessa, että perussuomalaiset haluaa rakentaa muiden kansallismielisten puolueiden kanssa ryhmän yhteisille teemoille.

Tuumaustunnin loppupuolella nähtiin yllättävä käänne, kun toimittaja kysyi Halla-aholta tämän vanhoista blogikirjoituksista.

Toimittajan ei annettu esittää kysymystä loppuun. Tilaisuuden lopussa Putkonen sanoi toivovansa, että tilaisuus olisi ollut sivistyneempi eivätkä toimittajat olisi käyttäytyneet vihamielisesti.

Puolueen yli 8 000 äänellä Keski-Suomessa uudelle kaudelle valittu kansanedustaja Teuvo Hakkarainen kertoi jo keskiviikkona asettuvansa ehdolle myös eurovaaleissa.

Sinisten Terho ei lähde eurovaaliehdokkaaksi

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, ministeri Sampo Terho ei lähde ehdolle eurovaaleihin. Siniset tiedotti asiasta verkkosivuillaan.

Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen puolestaan vetäytyy eurovaaliehdokkuudestaan, vaikka aiemmin tällä viikolla hän ilmoitti asettuvansa ehdolle. Torvinen kertoo päättäneensä perääntymisestään sen jälkeen, kun ministeri Timo Soini (sin.) ilmoitti, ettei asetu ehdolle eurovaaleissa.

Torvinen kertoo käyttäneensä koko vaalikassansa eduskuntavaaleihin. Sinisillä ei ole Torvisen mukaan rahaa eurovaaliehdokkaiden vaalimainontaan, vaan ehdokkaiden on kustannettava kampanjointinsa itse.

Siniset antoi tänään listan yhdeksästä eurovaaliehdokkaastaan. Ehdokkaiden joukossa on muun muassa puolueen varapuheenjohtaja Tiina Ahva.

Ennen Terhoa ja Torvista eurovaaliehdokkuudesta on kieltäytynyt myös työministeri Jari Lindström (sin.), joka kertoi päätöksen syntyneen eduskuntavaalien tulosiltana. Lindtröm ilmoitti päätöksestään tiistaina Twitterissä.

Britannia avoin kysymys

Europarlamenttivaalien ehdokashakemukset piti jättää tänään Helsingin vaalipiirilautakunnalle kello 16:een mennessä. Ehdokasasettelu vahvistetaan viikkoa myöhemmin torstaina.

Eurovaalien ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa keskiviikosta tiistaihin 15.–21. toukokuuta. Ulkomailla ennakkoäänestys loppuu jo lauantaina 18. toukokuuta.

Eurovaalit järjestetään EU:n eri jäsenmaissa 23.–26. toukokuuta. Suomessa vaalipäivä on sunnuntaina 26. toukokuuta.

Vaalien kynnyksellä suurin avoin kysymys on se, osallistuuko niihin myös EU:sta eroon pyrkivä Britannia. Brexitin lykkääntymisen vuoksi maa on aloittanut jälkijunassa valmistautumisen vaalien pitämiseen, mutta hallitus pyrkii vielä välttämään ne.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua mahdollisesti vielä tuntikausia
 2. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 3. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 4. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 5. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 6. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan
 7. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 8. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 9. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 10. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 11. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 12. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 13. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 14. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 15. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.