Teknologiateollisuus jyrää vakaasti eteenpäin – vain Nokia kompuroi

Toimitusjohtaja Rajeev Surin mukaan Nokialla on yhä syytä optimismiin koko vuoden suhteen. LEHTIKUVA/Jussi Nukari

STT

Maailmankaupan kasvun hidastuminen ei näy juurikaan suomalaisessa teknologiateollisuudessa. Alan pörssiyhtiöt menestyvät hyvin torstain vilkkaan tulospäivän perusteella. Uusia tilauksia sataa vilkkaasti yritysten laariin.

Vain Nokian sukeltaminen on poikkeus. Verkkolaiteyhtiö toimii kuitenkin bisneslogiikaltaan täysin erilaisella alalla kuin perinteiset konepajat.

Konepajoista esimerkiksi Metso teki vahvan tuloksen tammi-maaliskuussa. Liikevaihto kasvoi 17 prosenttia 836 miljoonaan euroon. Saadut tilaukset ja tilauskanta kohosivat vajaat 20 prosenttia.

– Maailmantaloudessa on luonnollisesti yleisiä epävarmuuksia, mutta tähän mennessä niillä on ollut vain vähän vaikutusta asiakkaidemme aktiviteettiin, arvioi Metson toimitusjohtaja Pekka Vauramo tiedotteessa.

Kone on kääntänyt liikevoittonsa jälleen kasvu-uralle muutaman vuoden nikottelun jälkeen. Oikaistu liikevoitto nousi tammi-maaliskuussa 228 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 218 miljoonasta eurosta. Liikevaihto, tilauskanta ja saadut tilaukset kohosivat 9–10 prosenttia.

– Saadut tilauksemme kasvoivat vahvasti erityisesti Euroopassa ja Kiinassa, ja huoltoliiketoiminta kehittyi hyvin kaikilla alueilla, kertoi toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth tulostiedotteessa.

Hänen mukaansa Kone on kasvattanut markkinaosuuttaan hissi- ja liukuporrasmarkkinoilla.

Teknologiayhtiöistä myös Wärtsilän vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi tammi-maaliskuussa. Liikevoitto kohosi 102 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 88 miljoonasta eurosta. Liikevaihto nousi 8 prosenttia ja tilauskanta 15 prosenttia. Tilauskertymä kuitenkin putosi 6 prosenttia.

– Merenkulkumarkkinoiden elpyminen on hidasta. Siitä huolimatta Wärtsilä Marine -liiketoiminnan tilauskertymä kasvoi, pääosin johtuen kysynnän kasvusta kaasutankkerisegmentillä, luonnehti konsernijohtaja Jaakko Eskola tilannetta.

Lastinkäsittelyjärjestelmiä valmistavan Cargotecin vertailukelpoinen liikevoitto pysyi ennallaan. Liikevaihto nousi 11 prosenttia ja saadut tilaukset 18 prosenttia.

– Kasvu jakaantui tasaisesti kaikkien liiketoiminta-alueidemme kesken, kertoi toimitusjohtaja Mika Vehviläinen.

Nokian osake syöksyi

Teknologiayhtiöistä Nokian tulos oli pahin pettymys, mikä syöksi yhtiön osakkeen yhdeksän prosentin laskuun pörssissä. Kirjanpitosäännösten mukainen liiketappio paisui 524 miljoonaan euroon ja Nokian oikaisema ei-ifrs-liiketappio 59 miljoonaan euroon. Ei-ifrs-oikaisut olivat massiiviset 464 miljoonaa euroa.

Nokia kuvaa alkuvuotta heikoksi. Toimitusjohtaja Rajeev Suri on kuitenkin toiveikas koko vuoden suhteen. Hän ennustaa, että 5g-verkkojen tuottama liikevaihto kasvaa jyrkästi vuoden loppupuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen
 4. Kadonnut 22-vuotias nainen löytyi kunnossa
 5. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 6. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"
 7. Eläinsuojeluneuvoja Sallamaari Simpanen auttaa pulassa olevia eläimiä kellonaikaa katsomatta – "Välillä joku sanoo, että pitäisi antaa luonnon hoitaa"
 8. Moottoripyöräilijä törmäsi henkilöautoon ja loukkaantui Lahdessa - epäillään ajaneen päin punaisia
 9. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 10. Näin paljon Suomessa voi tienata voittamalla urheilukilpailun – kaksi lajia täysin omilla luvuillaan
 11. Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella
 12. Telttailu ei vaadi kansallispuistoon lähtemistä, vaan yöpyä voi niin lähimetsässä kuin kotipihallakin – lue aktiiviretkeilijän telttailuvinkit ja tärpit päijäthämäläisistä kohteista
 13. Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 14. Etlarin gallup Lahden torilla: Maatalouden kausityöntekijöillä on ollut Päijät-Hämeessä koronavirustartuntoja – huolettaako?
 15. Pääkirjoitus: Ansiosidonnaista työttömyysturvaa halutaan laajentaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.