Putin: Pohjois-Korea tarvitsee turvatakuut luopuakseen ydinaseista

Kim Jong-un saapui Vladivostokin asemalle eilen junalla. LEHTIKUVA/AFP

STT

Pohjois-Korea tarvitsee takeet turvallisuudelleen ennen luopumista ydinaseista, sanoo Venäjän presidentti Vladimir Putin. Hänen mukaansa Pohjois-Korean kysymys pitää ratkaista kansainvälisen oikeuden puitteissa.

– Meidän täytyy palata asetelmaan, jossa maailman tilanteen määrittää kansainvälinen oikeus, ei vahvimman oikeus, Putin sanoi Vladivostokissa.

Putin ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un olivat hieman aiemmin päättäneet ensimmäisen huipputapaamisensa kaupungissa. Putinin mukaan keskusteluissa ei ollut esillä mitään salaisuuksia tai punottu salaliittoja, ja hän aikoo kertoa tapaamisen tuloksista myös amerikkalaisille.

– Puhemies Kim itse pyysi meitä kertomaan Yhdysvalloille näkemyksistämme, Putin kertoi.

Hänen mukaansa Pohjois-Korean ydinaseriisunta ja ydinaseilla käytävän sodan uhkan vähentäminen on sekä Venäjän että Yhdysvaltain edun mukaista.

– Sain vaikutelman, että Pohjois-Korean johtajalla on samanlainen näkemys. Me tarvitsemme turvatakuut, siinä kaikki. Tätä kaikkea pitää pohtia yhdessä, Putin totesi.

Tapaamisensa aluksi miehet kättelivät kameroiden edessä. Putin kertoi Kimille haluavansa tukea käynnissä olevia myönteisiä prosesseja Korean niemimaalla. Maiden kahdenvälisiin suhteisiin liittyen Putin sanoi, että Venäjällä ja Pohjois-Korealla on paljon mahdollisuuksia kehittää taloudellista yhteistyötä.

Kim sanoi haluavansa vahvistaa maansa välejä Venäjään. Hän totesi, että mailla on pitkä ystävyys ja historia.

– Kun koko maailma katsoo Korean niemimaata, meille on luvassa erittäin merkityksellinen vuoropuhelu.

Venäjä haluaa esiintyä luotettavana keskustelukumppanina

Brittiläisen Venäjä-tuntijan Keir Gilesin mukaan Moskovassa ollaan muiden maiden tapaan huolissaan Pohjois-Korean aikeista ja tulevaisuudesta. Venäjä haluaa naapurimaana suojella itseään kielteisiltä vaikutuksilta, jotka voisivat seurata Pohjois-Korean hallinnon romahduksesta tai Korean niemimaalla puhkeavasta sodasta, Giles sanoo.

Toisaalta Kimin ja Putinin tapaaminen tarjoaa Venäjälle myös mahdollisuuden esiintyä edukseen Kimin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tuloksettomiksi jääneiden huippukokousten jälkeen.

– Moskovan pitkän aikavälin tavoite on ollut esittää Venäjä Yhdysvaltoja luotettavampana neuvottelukumppanina ja välittäjänä, Suomessa vieraillut Giles arvioi STT:lle ennen Vladivostokin tapaamista.

Hänen mukaansa Venäjä on kiinnostunut myös mahdollisuuksista heikentää omia vastustajiaan Pohjois-Korean avulla.

Junamatka lyhyempi Kimille kuin Putinille

Kim saapui Vladivostokiin erikoisjunalla jo eilen ja aikoo jäädä kaupunkiin perjantaihin saakka. Ohjelmassa on Putinin tapaamisen lisäksi erilaisia kulttuuririentoja. Vaikka tapaaminen pidetään Venäjällä, oli Kimillä paljon lyhyempi matka Venäjän Kaukoitään kuin Putinilla.

Kremlin ulkopoliittinen avustaja Juri Ushakov kertoi tiistaina tapaamisen fokuksena olevan poliittisen ja diplomaattisen ratkaisun löytäminen ydinaseongelmaan Korean niemimaalla. Kim sanoi keskiviikkona Venäjän televisiolle toivovansa neuvotteluista Putinin kanssa menestyksekkäitä.

Venäjällä on suhteellisen lämpimät suhteet Pohjois-Koreaan, jolle se tarjoaa ruoka-apua. Putin on pitkään ilmaissut olevansa valmis tapaamaan Pohjois-Korean johtajan.

Kyseessä on ensimmäinen tapaaminen Pohjois-Korean ja Venäjän johtajien välillä sen jälkeen kun Kim Jong-unin edesmennyt isä Kim Jong-il tapasi Venäjän silloisen presidentin Dmitri Medvedevin kahdeksan vuotta sitten, muutamaa kuukautta ennen vanhemman Kimin kuolemaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.