Macron tyynnytteli kansaa televisiopuheessaan ja lupasi työläisille veronalennuksia

Presidentti Emmanuel Macron esiintyi sovittelevaan sävyyn puhuessaan tv:ssä. LEHTIKUVA / AFP

STT

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti torstaina pitämässään televisiopuheessa odotetusti laskevansa työläisten tuloveroa. Macronin mukaan veroa lasketaan tuntuvasti.

Notre Damen katedraalipalon vuoksi siirretty televisiopuhe pyrki palauttamaan yleisen järjestyksen Ranskaan. Jo kuukausia kestäneissä mielenosoituksissa on vastustettu nykyhallitusta ja sosiaalista epätasa-arvoa, mutta tapahtumat ovat yltyneet välillä mellakoinniksi.

Macron tuomitsi ylilyönnit, mutta ilmaisi kuulevansa kansanliikkeen pääviestin.

– En halua, että yksittäisten ihmisten teot jättävät varjoonsa ne oikeudenmukaiset vaatimukset, jotka aloittivat tämän liikehdinnän ja joka keräsi laajan kannatuksen, presidentti sanoi.

Samalla Macron asettui puolustamaan parjattua varallisuusveroleikkuriaan.

– Uudistuksen oli tarkoitus olla piristysruiske tuotannolle, se ei ollut tarkoitettu rikkaille, Macron suojautui.

Presidentti lisäsi jatkavansa uudistusten läpivientiä, joita hän luonnehti maalle välttämättömiksi.

Suurin osa Macronin puheen yksityiskohdista oli vuodettu lehdistölle etukäteen. Tiedossa oli esimerkiksi, että Macron esittää Kansallisen hallintokoulun (ENA) sulkemista. Monet koulun käyneet ovat nousseet Ranskan eliittiin.

Macron pyristelee pohjalta nousuun

41-vuotias Macron valittiin valtaan vuonna 2017 suurin toivein tuoreesta poliittisesta tuulahduksesta, mutta kuherruskuukausi presidentin ja kansan kesken ei ole kestänyt. Nyt tilanne on tukala, sillä viimeaikaisissa kyselyissä häntä on kannattanut välillä jopa alle 30 prosenttia kansalaisista, kun presidentinvaalien jälkeen lukema oli yli 60.

Myös usko Macronin politiikkaan on höttöistä: Le Monden teettämän kyselyn mukaan useampi kuin kolme neljästä ranskalaisesta ei usko, että uudistukset parantavat maan poliittista tilannetta.

Macronilla on jo mielessään vuoden 2022 presidentinvaalit, ja hän on hyvin tietoinen siitä, että edeltäjä Nicolas Sarkozy ja Francois Hollande pysyivät pesteissään vain yhden kauden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.