Presidentti haluaa tavata puoluejohtajat pikapuolin, vaikka hallitusneuvottelut olisivat kesken

Presidentti Niinistö pyysi valtiopäivien avajaispuheessaan kansanedustajia muun muassa muistamaan, että hallitustyöskentelyssä on tärkeä pitää yhtä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Presidentti Sauli Niinistö haluaa jatkaa eduskuntapuolueiden johtajien kanssa käymiään keskusteluja tälläkin vaalikaudella. Ensimmäinen tapaaminen olisi hänen mukaansa syytä järjestää pikapuolin.

Niinistö kuitenkin korostaa, että puoluejohtajakeskustelut ovat täysin irrallisia hallitusneuvotteluista.

– On tärkeää, että kaikkien eduskunnassa edustettuina olevien puolueiden puheenjohtajat ovat paikalla. Ovatko he silloin hallituksessa, onko meillä uutta hallitusta, ei se ole niin relevanttia, Niinistö sanoi toimittajille eduskunnassa.

Niinistö tarjosi keskustelumahdollisuutta eduskunnalle pitämässään valtiopäivien avajaispuheessa.

Presidentti on tavannut kutsua eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelemaan vähintään kahdesti vuodessa.

Aiheina on ollut erityisesti turvallisuusasiat, jotka Niinistön mukaan ovat hyvin herkkäluontoisia. Esimerkiksi hän nosti tiedustelukokonaisuuden, josta hän puhui puoluejohtajille jo vuonna 2013.

Niinistö kuvailee, että puoluejohtajien kanssa käydyissä keskusteluissa keskinäinen ymmärrys voi kasvaa, koska silloin ei sidota kenenkään käsiä tai pyritä suoriin päätöksiin.

Tapaamisissa on syntynyt yhteistä käsitystä esimerkiksi ulkopolitiikasta.

– Jos on yhteistä käsitystä, niin silloin ei ehkä niin paljoa julkisuuteen näy jatkuvasti keskustelunaiheena, Niinistö sanoi.

Turvallisuus EU:n keskiöön

Avajaispuheessaan Niinistö otti esiin Suomen lähestyvän EU-puheenjohtajakauden ja sen, että yksi kauden painopisteistä on turvallisuus.

Suomen EU-puheenjohtajakauden linjauksista päättää lopullisesti maan hallitus. EU-politiikka on muutenkin hallituksen vastuulla, kun taas ulkopolitiikan johto kuuluu yhteistoiminnassa presidentille ja hallitukselle.

Niinistö sanoo, ettei puheellaan linjannut EU-politiikkaa, vaan kertoi oman käsityksensä siitä, mitä yhteistä EU:ssa on. Niinistön mukaan tätä olisi houkuttelevaa kysyä myös muilta EU-jäsenmailta puheenjohtajakauden aluksi.

Nyt on Niinistön mukaan aika pitää turvallisuusasioita esillä Euroopan unionissa.

– Minusta sellainen sanoma Brysselistä, että "me pidämme huolen siitä, että sinä ja perheesi saatte elää turvassa", olisi äärettömän tärkeää. Uskon, että Euroopan unionin kansalaiset sitä arvostaisivat.

Kovaa kieltä neljän seinän sisällä

Puheessaan presidentti myös muistutti, että eduskunnassa hoidetaan yhteisiä asioita.

– Vaalien alla haetaan eroa kilpailijoihin. Vaalien jälkeen on haettava kansakunnan yhteistä etua. Ette ole täällä railoja leventämässä, vaan niitä kaventamassa, Niinistö sanoi puheessaan.

Presidentti peräänkuulutti sitoutumista ja yhtenäisyyttä hallitustyöhön. Hänen mukaansa on särähtänyt, jos hallituksen päätösten yhteydessä korostetaan, että taustalla oli jonkin yksittäisen puolueen tai ministerin poliittinen linjaus.

Medialle puhuessaan Niinistö täsmensi, ettei puheessaan sitoutumisen tärkeydestä viitannut erityisesti edelliseen hallitukseen, vaan halusi kiinnittää asiaan huomiota pidemmällä tähtäimellä.

Niinistöltä kysyttiin, miten hänen ministeriaikanaan kavennettiin railoja. Niinistö vastasi saaneensa julkisuudessa moitteita kielenkäytöstään.

– Olen kuulemma käyttänyt vähän kovaa kieltä, mutta aina neljän seinän sisällä. En ole koskaan, vahingossakaan, mennyt ulos arvostelemaan jyrkästi jotain henkilöä tai edes yhdessä tehtyjä päätöksiä, Niinistö sanoi.

Niinistöltä kysyttiin myös, viittasiko hän puheissaan sitoutumisesta siihen, että europarlamenttivaalien ehdokkaiden joukossa on vastavalittuja kansanedustajia.

Niinistö vastasi kysymykseen hieman kaarrellen.

– Tänne (eduskuntaan) on valittu väkeä ja varmasti valitsijoilla, ainakin minulla, kun äänestelen, on semmoinen käsitys, että jos ehdokkaani läpi menee, niin hän sitten täyden suorituksen antaa.

Hyvä ei enää riitä

Pari viikkoa sitten, edellisen vaalikauden päättäjäisissä presidentti Niinistö huomautti, että lainsäädäntöä on saatettava vastaamaan ympäröivän maailman realiteetteja myös tällä alkavalla vaalikaudella.

Nytkään Niinistö ei halunnut mennä yksityiskohtiin siitä, millaisia lakimuutoksia hän toivoo tulevalta vaalikaudelta.

– Puheessani otin esille, että maailmassa on pahaa. Hyvän on kyettävä puolustamaan hyvää. Ja siinä ei pelkkä hyvä enää riitä, vaan pitää olla luja, ja sitä lujuutta rakennetaan muun muassa lainsäädännöllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.