Rinne: Uskon, että kaikkien puolueiden kesken käydään vielä toinen hallitustunnustelukierros

Antti Rinne valittaneen perjantaina hallitustunnustelijaksi. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

STT

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että kaikkien puolueiden kesken käydään todennäköisesti vielä toinen hallitustunnustelukierros 3. toukokuuta lähtien. Rinne valotti suunnitelmiaan hallitustunnusteluista valtiopäivien avajaiskahveilla.

Rinne valittaneen perjantaina tunnustelijaksi. Hän antaa kysymykset muille puolueille heti, ja myös SDP itse vastaa niihin. Vastauksia SDP odottaa vappuaattoon kello 12:een mennessä. Sen jälkeen vastauksia analysoidaan pari päivää. Viimeistään 3. toukokuuta aletaan Rinteen mukaan käymään toista kierrosta.

– Uskoisin että kaikkien puolueiden kesken käydään se toinen kierros vielä, hän sanoi.

Rinteen tavoite on, että varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat 6. toukokuuta.

Neljän suurimman puolueen puoluesihteerit ovat viime päivinä käyneet keskusteluja muun muassa talouspolitiikasta ja EU-linjauksista SDP:n johdolla. Rinne sanoo keskustelujen olleen hyviä, mutta mitään johtopäätöksiä niistä ei ole vielä vedetty.

Hän kertoi myös keskustelleensa kaikkien puolueiden puheenjohtajien kanssa viimeisen viikon aikana.

– Minulla on sellainen tunne, että kaikki ovat vakavasti yrittämässä, että hallitus voidaan muodostaa. Jokainen omasta kulmastaan.

Rinteen mukaan yksikään puheenjohtaja ei ole sanonut ei hallitukselle.

– Enkä minä ole tarjonnut vielä mitään. Olen vain kysynyt, että miten teillä menee tällä hetkellä, ja onko kiinnostusta lähteä neuvottelemaan vakavasti.

"Presidentti tarjoaa vahvaa yhteistyötä"

Presidentti Sauli Niinistö tarjosi valtiopäivien avajaispuheessaan puoluejohtajille mahdollisuutta jatkaa ulko- ja turvallisuuspoliittisia keskusteluja kanssaan. Niinistö sanoi olevansa käytettävissä, jos vanhaa tapaa halutaan jatkaa.

Ainakin Rinne ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haluavat jatkaa tapaamisia presidentin kanssa. Molempien mielestä ne ovat olleet erittäin arvokasta yhteistyötä presidentin ja eri puolueiden puheenjohtajien välillä.

– Olen pitänyt hirveän hyvänä sitä tapaa. Keskustelut ovat ilman päätöksentekopainetta synnyttäneet luottamusta puolueiden puheenjohtajien kesken nimenomaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Toivottavasti ne jatkuvat, Rinne sanoi.

Myös Orpo sanoo keskustelujen olleen erittäin arvokkaita.

– Presidentti tarjoaa vahvaa yhteistyötä eduskunnalle ja puolueille, Orpo sanoi.

Orpon mielestä presidentti antoi puheessaan vahvan viestin siitä, että ketkä tahansa hallituksessa ovatkin, kyse on maan asioiden hoitamisesta, ei hallituspuolueiden asioiden hoitamisesta.

– On tärkeä asia tässä ajassa, kun yhteiskunnassa on niin paljon hajaantumista, että me keskeiset päättäjät kiinnitämme huomiota siihen, miten puhutaan. Olemmepa sitten hallituksessa tai oppositiossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 2. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 3. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 4. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 5. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 6. Brasilian presidentillä koronavirustartunta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. "Olen innoissani!" – lahtelaislähtöinen koripallovalmentaja Arttu Mannelin siirtyy Loimaalta Ura Basketin valmennuspäälliköksi
 9. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 10. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 11. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 12. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 13. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 14. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 15. Ammattilaiseksi tähtäävä Sauli Pietikäinen tietää, mitä ranskalaistallissa arvostetaan – edessä on pyöräilyuran suunnan ratkaisevat vuodet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.