Yli 5 000 laitetta päivitettiin vyöhykeaikaan – Helsingin seudun liikenteen suuri lippu-uudistus on edennyt ilman yllätyksiä

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen lippu-uudistus vaatii myös tuhansien lippuautomaattien ja muiden laitteiden päivittämistä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Helsingin Seudun Liikenteessä (HSL) on siirrytty tänään uuteen vyöhykeaikaan ilman isompia yllätyksiä, kertoo HSL:n osastonjohtaja Mari Flink.

– On ehkä yllättävää kuinka hyvin kaikki meni, kun puhutaan todella isosta laitepäivityksestä ja todella isosta laitekannasta, sanoo Flink

HSL-sovellus, Reittiopas, kortinlukijat, kuljettajan lipunmyyntilaitteet sekä pienet kertalippuautomaatit siirrettiin uusiin vyöhykkeisiin aamulla puoli viiden aikaan. Yksittäisiä ongelmia on toki tullut vastaan, mutta Flinkin mukaan melkein kaikki lukijat myivät iltapäivällä jo uusien vyöhykkeiden mukaisia lippuja.

– Käytännössä laitteet päivittyvät, kun järjestelmään laitetaan sähköt päälle. Jos joku bussi on ollut sillä lailla varikolla, että liikennöitsijä ei ole ehtinyt tänään sitä käydä käyttämässä virroissa, niin joku lukija saattaa olla sellainen, että se päivittyy vasta maanantaiaamuna.

Seuraava päivitys yön aikana

Mobiililippuja oli HSL:n mukaan myyty jo ennen puoltapäivää yli 17 000. Mobiilisovelluksen kautta ostettuja lippuja on mennyt kaupaksi tavallista lauantaita vilkkaammin.

Osasyynä kovaan mobiilimenekkiin lienee ollut se, että ihmisillä ei ole ollut korteillaan ennakkoon ladattua arvoa tai kautta ja he ovat sen vuoksi olleet mobiilisovelluksen varassa. Kautta ja arvoa ei vielä lauantain aikana pysty lataamaan.

Myös uusi 70 vuotta täyttäneiden lippu oli HSL:n mukaan suosittu heti ensimmäisenä päivänä. Niitä oli myyty puoleenpäivään mennessä noin 1 700.

Tänään päivitettiin yhteensä 3 100 kortinlukijaa, yli 500 lippuautomaattia ja yli 1 700 ajoneuvolaitetta.

Vyöhykeaikaan siirtymisen seuraava askel on myyntijärjestelmien päivitys. Lauantain ja sunnuntain välisen yön aikana päivitetään yli 300 myyntipisteen ja 19 palvelupisteen myyntijärjestelmät. Myyntijärjestelmien päivittämisen myötä huomenna pitäisi pystyä lataamaan matkakortille kautta tai arvoa uusien vyöhyketuotteiden mukaisesti.

– Kun on kioskeja, jotka ovat vuorokauden ympäri auki, niin periaatteessa siellä pitäisi pystyä puolenyön jälkeen jo ostamaan, samoin automaateista, Flink toteaa.

HSL odottaa kysynnän kasvavan

Uudet lippuvyöhykkeet on nimetty kirjaimilla A,B,C ja D. Vyöhykkeet on piirretty noin kymmenen kilometrin levyisinä alueina Helsingin keskustasta alkaen.

Uudistus koskettaa monia, sillä HSL:n jäsenkunnissa asuu lähes 1,3 miljoonaa ihmistä. Päivittäin HSL:n liikennevälineisiin noustaan keskimäärin yli miljoona kertaa.

HSL odottaa joukkoliikenteen kysynnän kasvavan yleisesti ja etenkin Espoon suunnasta Helsinginniemelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut