Rinne: Kynnyskysymyksistä ei estettä jatkokeskusteluille – puolueet ovat antaneet vastauksensa hallitustunnustelijan kysymyksiin, täsmentävät keskustelut alkavat loppuviikosta

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja puheenjohtaja Antti Rinne eduskuntaryhmien kokouksessa viime perjantaina. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

SDP:n puheenjohtaja, hallitustunnustelija Antti Rinteen mukaan puolueiden asettamissa kynnyskysymyksissä ei ole sellaisia, jotka estäisivät jatkokeskustelut tästä eteenpäin. Eduskuntaryhmät ovat jättäneet vastauksensa hallitustunnustelija Rinteen kysymyksiin, ja puolueiden vastauksissa oli monia kynnyskysymyksiä hallitukselle.

– Yhtään sellaista kynnyskysymystä, jotka estäisivät tästä jatkokeskustelut, ei ole olemassa. Mikä on lopputulos, on eri asia, Rinne sanoi tänään eduskunnassa.

Rinteen mukaan täsmennyksiä puolueiden vastauksiin tarvitaan Eurooppa-politiikan osalta ja ilmastopolitiikan osalta.

– Taloudessa minä olin hieman hämmentynyt, kun meillä oli kaksi kysymystä, joista toinen kysymys koski kokonaan taloutta ja toinen kysymys koski osittain taloutta, aika ohueksi vastaukset talouden suhteen jäivät. Talous on sellainen asia, jota joudutaan käymään läpi, Rinne täydensi.

Lähipäivät Rinne perkaa puolueiden vastauksia ja perjantaina Rinteen on tarkoitus aloittaa kahdenkeskiset täsmentävät keskustelut puolueiden kanssa. Tavoitteena on, että varsinaiset hallitusneuvottelut pääsevät alkuun 8. päivä.

Kukaan ei vielä sulje hallitusovea itseltään

Kaikki puolueet ovat valmiita lähtemään SDP:n johtamaan enemmistöhallitukseen, mutta tietyin kynnyskysymyksin.

Viimeisenä muista puolueista vastauksensa antoi kokoomus. Sen vastaukset ovat kiinnostavia, sillä toistaiseksi vahvin veikkaus hallituspohjaksi on ollut sinipuna vihreillä ja RKP:llä ryyditettynä. Kokoomus heittikin heti pöytään kolmetoista kynnyskysymystä mahdolliselle hallitusyhteistyölle.

Kokoomus vaatii muun muassa, että hallituksen on sitouduttava päätöksiin, joilla asiantuntija-arvioiden mukaan varmistetaan vähintään 75 prosentin työllisyysaste 15–64-vuotiaiden ikäryhmässä. Työllisyystavoitteen saavuttamista tarkastellaan vuosittain, ja lisätoimista sovitaan tarvittaessa. Lisäksi työ- ja eläketulon verotusta on kevennettävä kaikissa tuloluokissa keskituloisia painottaen, eikä yrittämisen verotusta tule kiristää.

Kokoomuksen sote-linjakin on tuttu. Kynnyskysymyksessään hallitukselle puolue vaatii, että sote-palveluiden kehittäminen ja saatavuuden parantaminen aloitetaan heti nykylainsäädännön pohjalta muun muassa hoitotakuuta kiristämällä ja palveluseteleiden käyttöä lisäämällä. Tarpeettomia hallintorakenteita ei sen mielestä pidä luoda.

Perussuomalaisilla kynnyskysymyksiä teollisuudesta ja maahanmuutosta

Perussuomalaisilla kynnyskysymyksiä oli kolme. Se nimeää ehdokseen muun muassa sen, että hallituksen on tunnustettava etenkin humanitäärisen maahanmuuton kielteiset vaikutukset Suomen julkiselle taloudelle ja suomalaisten turvallisuudelle. Puolueen mielestä hallituksen on myös pyrittävä määrätietoisesti vähentämään haitallista maahanmuuttoa.

Perussuomalaiset vaatii myös, ettei kotimaisen teollisuuden ja pk-yritysten toimintakykyä ja työllistämismahdollisuuksia saa heikentää poliittisella päätöksenteolla. Lisäksi pieni- ja keskituloisten ihmisten arkipäivän kustannuksia ei saa nostaa vero- ja maksupolitiikalla, vaan niitä on päinvastoin pyrittävä alentamaan, puolue katsoo.

Vihreät ja keskusta julkistivat vastauksensa jo eilen.

Vasemmistoliitto vaatii ihmisoikeusperustaista politiikkaa

Vasemmistoliitto listaa hallitukseen osallistumiselle seitsemän kynnyskysymystä. Puolue vaatii muun muassa, että hallitus tekee ihmisoikeusperustaista politiikkaa, pidättäytyy heikentämästä perusturvaa ja purkaa niin sanotun aktiivimallin.

Lopullisen päätöksen hallitukseen osallistumisesta vasemmistoliitto sanoo tekevänsä puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa hallitusneuvotteluiden lopputuloksen perusteella.

Rökäletappion vaaleissa kärsinyt keskusta katsoo vastauksessaan, että ensisijaisesti hallitusvaihtoehdot on tunnusteltava vaalivoittajien kesken. Sekin antoi kuitenkin kymmenen kynnyskysymystä SDP:n johtamaan enemmistöhallitukseen osallistumiselle. Joukossa ovat muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden turvaaminen 18 maakunnan pohjalta ja maakuntien tekeminen monialaisiksi.

Myös vihreillä oli muutamia kynnyskysymyksiä hallitukseen osallistumiselle. Puolue ei esimerkiksi halua osallistua hallitukseen, joka edistää rajojen sulkemista tai Suomen eristäytymistä kansainvälisestä yhteistyöstä YK:n, EU:n tai Pohjoismaiden tasolla.

RKP valmiina takaisin hallitukseen

RKP:lle keskeisiä kysymyksiä ovat Suomen avoimuus ja kansainvälisyys, kaksikielisyys, yrittäjämyönteisyys, ihmisten yhdenvertaisuus, tasa-arvo, ilmastonmuutoksen torjuminen ja hyvinvointiyhteiskunnan kehittäminen kestävän talouden pohjalta, RKP linjaa vastaustensa saatesanoissa.

Puolue vastaa haluavansa olla mukana toiminta- ja yhteistyökykyisessä hallituksessa, jossa vallitsee luottamus hallituskumppanien välillä ja jossa hallituspuolueet ovat sitoutuneet hallitusohjelman toteuttamiseen koko hallituskauden ajaksi. Viime kädessä RKP ratkaisee osallistumisensa uuteen hallitukseen hallitusohjelmakokonaisuuden perusteella.

Kristillisdemokraatit nimeää yhdeksi kynnyskysymyksistään sen, ettei lainsäädännön sukupuolikäsitystä tule muuttaa ilmoitusluonteiseen itsemääräytymiseen perustuvaksi. Puolue nostaisi hallitusneuvotteluissa esille erityisesti vaalilain uudistamisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 2. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 3. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 4. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 5. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 6. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 7. On pakko painaa pitkää päivää – elokuvantekijöillä on nyt kiire kuroa umpeen koronaepidemian sotkemia aikatauluja
 8. FC Kuusysissä pelaavat Venla ja Maija Meronen tähtäävät liigapelaajiksi – mahdollinen kohtaaminen olisi uusi kokemus aina samalla puolella pelanneille siskoksille
 9. Jussi Eerikäisen Vierailija-kolumni: Iällä on väliä – valitettavasti
 10. Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille
 11. Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 12. Lukijalta: Omaishoitajien asemaa on välttämätöntä parantaa
 13. Löysitkö luonnosta kuolleen supikoiran? Ruokavirasto tutkii sille lähetetyistä näytteistä vakavia eläintauteja
 14. Kolumni: Työleiri etsii reippaita tiimipelaajia
 15. Jokelan kartanossa vaihtuvat omistajat – lauantaina pidettiin tyhjennyskirppis, jonne oli tullut väkeä ainakin Espoosta saakka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.