Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Fazer rakentaa kauran kuorta raaka-aineena käyttävän ksylitolitehtaan Lahteen

Fazer rakentaa Lahteen ksylitolitehtaan, joka käyttää raaka-aineenaan kauran kuorta. Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että tuotantolaitokseen sijoitetaan 40 miljoonaa euroa.

Fazer odottaa kansainvälisten ksylitolimarkkinoiden kasvavan ja kertoo tavoitteekseen myydä suomalaista kasvipohjaista ksylitolia maailmanlaajuisesti.

Kauran kuorta syntyy runsaasti sivutuotteena Fazerin kauramyllyissä. Kuoret sisältävät ksyloosia, josta voidaan valmistaa ksylitolia. Fazer kutsuu uutta laitosta "modernin kiertotalouden innovaatioksi".

– Olemme luoneet uudenlaista teknologiaa, jonka olemme patentoineet. Raaka-aineena ksylitoli mahdollistaa terveellisempien vaihtoehtojen tarjoamisen kuluttajille. Uskomme, että kasvipohjaisesta pohjoismaisesta raaka-aineesta valmistettu ksylitoli herättää kiinnostusta myös Pohjoismaiden ulkopuolella, jopa maailmanlaajuisesti, kommentoi tiedotteessa Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum.

Fazerin mukaan kauran kuorta ei ole ei ole aiemmin hyödynnetty ksylitolin kaupallisessa valmistuksessa. Kuorijätettä on käytetty aiemmin energiantuotantoon.

Ksylitolitehdas rakennetaan Fazerin kauramyllyn viereen Lahteen. Tehdas valmistaa useita ksylitolilaatuja, jotka sopivat elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuuteen.

Ksylitoli on Fazerille itselleenkin tärkeä raaka-aine makeisissa. Fazer on ainoa suomalainen ksylitolipurukumin valmistaja.

Investointi tehdään vuosina 2019–2020 ja se tuo 30 uutta työpaikkaa. Tuotantolaitoksen rakentaminen työllistää ihmisiä myös välillisesti. Rakennustyöt pantiin alulle helmikuussa.

Fazer tavoittelee laajentumista Pohjois-Eurooppaan ja Euroopan ulkopuolelle. Kolmen viime vuoden aikana Fazer on investoinut noin 136 miljoonaa euroa Suomeen.