Esperi Care: Emme tavoittele euronkaan säästöä hoiva-avustajilla – Hoitoalan ammattijärjestöt lyttäsivät avustajien koulutuksen

Esperi Care on ilmoittanut palkkaavansa satoja uusia työntekijöitä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Hoivayhtiö Esperi Care on ottanut kantaa kritiikkiin, jota se on saanut suunnittelemastaan hoiva-avustajien koulutusohjelmasta. Yhtiö ei kertomansa mukaan tavoittele euronkaan säästöä kouluttamalla hoiva-avustajia.

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy on vastustanut koulutusta. Tehy epäilee, että pikakoulutuksella pyritään ainoastaan kiertämään vanhuspalvelun ongelmia. Myös Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola suhtautuu epäillen koulutuksen hyötyyn.

Esperi Caren mukaan tarkoituksena ei ole korvata yhtään lähihoitajaa hoiva-avustajalla.

– Kuten tiedotteessamme totesimme, emme tule korvaamaan yhtään lähihoitajaa hoiva-avustajalla. Työssäoppijoita ei lasketa mitoitukseen, vaan he tulevat normaalin sovitun hoitajamitoituksen päälle. Emme myöskään tavoittele koulutusohjelmalla euronkaan säästöä – päinvastoin tämä on meiltä investointi ja avaus työvoimahaasteen selättämiseen. Tästä ratkaisukeskeisyydestä olemme jo saaneet paljon positiivista palautettakin, Esperi Caren henkilöstöjohtaja Maria Pajamo sanoo tiedotteessa.

Yhtiön mukaan hoiva-avustajan koulutuksella voi sekä työllistyä hoiva-alalle että jatkaa oppisopimuksella koulutusta lähihoitajaksi.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on määritellyt hoiva-avustajan työnkuvan. Hoiva-avustaja voi osallistua avustaviin töihin, mutta ei esimerkiksi työskennellä lääkehoitoon liittyvissä tehtävissä tai terveydenhuoltoalan koulutusta vaativissa tehtävissä.

Tehy: Hoiva-alan alennusmyynti

Esperi Care kertoi eilen keinoista, joilla se aikoo kehittää toimintaansa. Hoiva-avustajien koulutusohjelman lisäksi yhtiö kertoi aikovansa palkata satoja uusia työntekijöitä ja koota laaturyhmän arvioimaan toimintaa.

Hoitoalan järjestöt eivät näe Esperi Caren suunnittelemaa hoiva-avustajien koulutusta vanhuspalvelun ongelmien ratkaisuna. Tehy on muun muassa kuvaillut hoiva-avustajakoulutusta säästöön pyrkiväksi vippaskonstiksi sekä hoiva-alan alennusmyynniksi. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on tiukkasanaisesti ottanut kantaa rahankäyttöön.

– Resepti vanhusten hoivan tilan korjaamiseen on yksinkertainen: käyttäkää yritykset nyt sitä vuosikausia keräämäänne rahaa. Palkatkaa koulutettua hoitohenkilöstöä riittävästi, että ihmiset eivät uuvu. Palkatkaa avustaviin toimiin alan koulutuksen saaneita ihmisiä. Ja maksakaa sellaista palkkaa, että työntekijät eivät vaihda työpaikkaa tai siirry toiselle alalle, Rytkönen vaatii.

Tehyn mukaan Suomessa ei vallitse pulaa osaavasta ja koulutetusta hoitohenkilöstöstä.

– 320 000 koulutetusta sote-alan ammattilaisesta lähes 40 000 työskentelee täysin toisella alalla. Syynä alan vaihtamiseen ovat osaltaan huonot työolosuhteet ja työn vaativuuteen nähden liian matala palkka, järjestön tiedotteessa kirjoitetaan.

Lähihoitajat koulutusta vastaaviin tehtäviin

Myös Superin puheenjohtaja Paavola suhtautuu epäilevästi Esperi Caren päätökseen käynnistää hoiva-avustajien koulutusohjelma.

– En kauheasti liputa hoiva-avustajien puolesta, mutta ymmärrän, että heitäkin voidaan nykyisten laatusuosituksien takia tarvita, Paavola sanoo STT:lle.

Paavola keskittyisi hoiva-avustajien sijaan ennemminkin siihen, että lähihoitajat hoitaisivat juuri koulutustaan vastaavia tehtäviä. Hänen mukaansa laitoshoitajia pitäisi palkata lisää.

– Lähihoitajien työnkuvan pitää olla hoidollinen. Jo vuosien ajan laitoshoitajien määrää on vähennetty ja heidän tehtäviään on valutettu lähihoitajille.

Paavolan mukaan laitoshoitajien palkkaaminen selkiyttäisi lähihoitajien työnkuvaa ja voisi toimia myös houkuttimena työhön.

Valvira keskeytti Esperi Caren omistaman hoivakodin toiminnan Kristiinankaupungissa tammikuussa. Aluehallintovirasto oli saanut lukuisia yhteydenottoja riittämättömän hoitajamäärän, perushoidon puutteellisuuden ja yksikön lähiesimiesten vuoksi.

Esperi Caren vt. toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi kertoi eilen STT:lle olevansa erittäin tietoinen asemasta, joka yhtiöllä on hoiva-alaa käsittelevässä keskustelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"
 2. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 3. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 4. Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"
 5. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 6. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 7. Henkilöauto suistui tieltä ja syttyi palamaan Hartolassa
 8. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 9. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 10. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 11. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 12. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 13. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 14. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 15. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 28.5.2020
 2. Fingerpori 29.5.2020
 3. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 9. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 10. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 11. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 12. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 13. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?
 14. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 15. Synnyttäjiä koskevia rajoituksia höllennetään Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymä pitää osan rajoituksista voimassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.