Glyfosaatin syöpäriskeistä kertovia tutkimuksia määrättiin julkaistavaksi – Hautala:"EU-tuomioistuimen päätös on iso asia"

Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) arvioinnin mukaan tuholaistorjunnassa käytetty glyfosaatti ei todennäköisesti aiheuta ihmisille syöpäriskiä, mutta kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on ollut eri linjoilla. LEHTIKUVA / AFP / PHILIPPE HUGUEN

STT

Tunnetun rikkakasvimyrkyn glyfosaatin syöpäriskeistä tehtyjä tutkimuksia on tuotava julkisuuteen, linjasi Euroopan unionin tuomioistuin torstaina. Tuomioistuimen mukaan yrityssalaisuudet eivät riitä salaamisen syyksi, koska kansalaisilla on oikeus saada tietoa.

Glyfosaatin terveysriskeistä on ollut erilaisia arvioita. Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) arvioinnin mukaan aine ei todennäköisesti aiheuta ihmisille syöpäriskiä, mutta kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on ollut eri linjoilla. Sen mukaan glyfosaatti tulisi luokitella todennäköisesti ihmiselle syöpää aiheuttavaksi.

Tuomioistuimen torstaisen päätöksen myötä Euroopan elintarviketurvallisuusviraston on julkaistava tutkimukset, joihin glyfosaatin turvallisuusarviointi perustuu. Ratkaisu annettiin sen jälkeen, kun europarlamentaarikko Heidi Hautala ja kolme muuta vihreää meppiä olivat pyytäneet tuomioistuimelta linjausta.

– Tämä on todella iso asia ja käänteentekevä voitto avoimuudelle, Hautala sanoi.

Glyfosaattia käytetään muun muassa Monsanton Roundup-tuotteissa. Aineen hyväksynnästä on käyty EU:ssa voimakasta keskustelua. Vuoden 2017 lopussa aineelle myönnettiin jatkolupa, joka on voimassa vuoden 2022 loppupuolelle asti.

Suomen Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin mukaan sen rekisterissä on yli 50 glyfosaattia sisältävää valmistetta.

Myös koko Euroopan parlamentti on vaatinut taustatutkimusten julkisuutta. Meppien mielestä torjunta-aineiden lupamenettelyssä käytettyjen tutkimusten ja lupahakemuksiin liittyvien tietojen pitää olla julkisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 3. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 4. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 5. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 6. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 7. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 8. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 9. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 10. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 11. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 12. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 13. Hartolassa syttyi maastopalojen sarja
 14. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 15. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.