Influenssa jyllää yhä Suomessa – rokotuksen ehtii vieläkin ottaa

Influenssaepidemia lähti liikkeelle myöhemmin ja hitaammin kuin viime vuonna. LEHTIKUVA / JARNO MELA

STT

Kausi-influenssa jyllää yhä Suomessa. Viime viikkoina liikkeellä on ollut suurin piirtein yhtä paljon kumpaakin A-virusta: H1N1- ja H3N2-virusta, kertoo THL:n tartuntatautilääkäri Henrik Majer.

Tähän mennessä on esiintynyt vain yksittäisiä B-virusten aiheuttamia tartuntoja.

– Influenssatartuntakäyrä on tasaantunut. Siitä ei voi vielä vetää johtopäätöstä, että epidemiahuippu olisi saavutettu. Voi käydä niin, että B-virusten ansioista käyrä kääntyy uuteen nousuun, Majer sanoo.

Hän kertoo, että Suomessa on todettu lisäksi muitakin hengitystievirusten aiheuttamia sairaustapauksia.

Kuluvan kauden kausi-influenssarokote sisältää kumpaakin Suomessa liikkeellä olevaa A-virusta ja kahta B-virusta. THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan rokotuksen suojateho on ollut lapsilla oikein hyvä. Ikäihmisillä teho on ollut vain kohtalainen.

– Se johtuu siitä, että kiertävät influenssavirukset ovat niin moninaisia. Tiedämme myös, että kananmunassa kasvatetut virukset adaptoituvat kananmunaan, jolloin vastaavuus villejä viruksia kohtaan ei ole paras mahdollinen. Tämä koskee etenkin H3N2-virusta, Nohynek sanoo.

Nohynekin mukaan vieläkään ei ole liian myöhäistä ottaa influenssarokotusta.

– Emme tiedä, onko vielä odotettavissa B-virusten aiheuttama epidemia.

Influenssa ei ole banaali nuhakuume

A(H3N2)-virukset aiheuttavat vanhuksille lähtökohtaisesti useammin ja vaikeamman taudin kuin b-virukset, kertoo Majer. Hän painottaa, että influenssa ei ole nuhakuumeen variaatio, vaan potentiaalisesti vaarallinen sairaus.

– On olemassa banaaleja nuhakuumeita, ja sitten on influenssa. Vaikka influenssakin saattaa olla lievä tauti, se voi olla hengenvaarallinen. Myös helppona influenssavuotena tauti vie ihmisiä sairaalaan. Tiedämme, että kuolleisuus väestötasolla nousee influenssakausina.

Majer toteaa, että tehokkain tapa suojautua influenssalta on rokotus.

– Myös hyvä käsihygienia ja oikea yskiminen ovat tärkeitä. Ei pidä yskiä suoraan paljaaseen käteen vaan kainaloon, vaatteeseen tai nenäliinaan. Lisäksi pitäisi muistaa pestä ja desinfioida kätensä.

Influenssan oireet alkavat tyypillisesti nopeina ja rajuina. Potilaalle nousee äkkiä korkea kuume. Potilas levittää virusta jo ennen kuin oireet ilmaantuvat.

– Vaikka influenssarokote ei ole sataprosenttisen suojaava, rokotetut erittävät vähemmän virusta kuin rokottamattomat, Nohynek sanoo.

Influenssarokotuskattavuus on nousussa Suomessa. THL:n tilastojen mukaan noin 1,2 miljoonaa ihmistä on saanut rokotuksen tänä kautena. Tilastot eivät ole täysin kattavia teknisistä syistä.

Influenssa tappaa Suomessa 500-1 000 ihmistä vuosittain

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella influenssan epidemiahuippu saavutettiin helmikuun loppupuolella viikolla 9. Husin Epidemiologisen yksikön apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoo, että Husin teho- ja valvontahoidossa influenssan takia olleista liki 70 prosenttia on ollut rokottamattomia.

Viikkoon 10 mennessä neljä potilasta on menehtynyt influenssan takia Husin teho- ja valvontahoidossa. Vuosittain Suomessa kuolee noin 500–1 000 ihmistä influenssaan ja sen jälkitauteihin.

Tänä influenssakautena kaikilla Husin teho- ja valvontahoidossa olleilla influenssapotilailla on ollut A-virus. Tilanne saattaa muuttua, kun B-virusten aiheuttamat influenssatapaukset lähtevät nousuun, Ruotsalainen sanoo.

B-virukset aiheuttavat Ruotsalaisen mukaan yhtä vakavaa tautia kun A-virukset, mutta yleensä ne edustavat vain noin kolmasosaa influenssatapauksista. B-virukset esiintyvät yleensä valtaviruksena eli eniten esiintyvänä viruksena influenssakauden loppupuolella.

Influenssakuolemat johtuvat yleensä jälkitaudeista, kuten bakteerien aiheuttamasta keuhkokuumeesta tai verenmyrkytyksestä. Ruotsalaisen mukaan influenssa lisää sydän- ja aivoinfarktien esiintymistä epidemiakauden aikana. Näitä tapauksia ei välttämättä rekisteröidä influenssan aiheuttamiksi, vaikka ne välillisesti sitä olisivatkin.

Myös Ruotsalainen painottaa rokotuksen merkitystä influenssan ehkäisyssä. Hän sanoo, että rokotuksen voi vielä saada omassa terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa ja rokottamattoman kannattaa ottaa se varsinkin, jos hän kuuluu riskiryhmään tai riskiryhmään kuuluvan lähipiiriin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 3. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 4. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 5. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 6. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 7. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 10. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 11. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 12. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 13. Lukijalta: Keskustan linja on hukassa ja hajaantuminen uhkaa – Nopeat käännökset karkottivat äänestäjät
 14. Esikoiskirjailija Elina Jokinen julkaisee poikkeuksellisesti samaan aikaan romaanin ja tietokirjan – "Olen aivan varma siitä että en olisi parempaan pystynyt"
 15. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.