Ainakin 49 kuoli verilöylyssä moskeijoihin Uudessa-Seelannissa – ampuja kuvasi veritekoja suorana lähetyksenä nettiin

Ampuminen tapahtui Christchurchin kaupungissa Uuden-Seelannin Eteläsaarella. LEHTIKUVA / AFP

STT

Ainakin 49 ihmistä on saanut surmansa joukkoampumisessa kahdessa moskeijassa Christchurchissa Uudessa-Seelannissa. Haavoittuneita on kymmeniä. Al-noorin ja Linwoodin moskeijoihin hyökättiin perjantairukousten aikaan.

Iskusta tai epäiltynä yhteyksistä siihen on pidätetty yhteensä neljä ihmistä: kolme miestä ja yksi nainen. Yhtä alle kolmekymppistä miestä vastaan on nostettu murhasyytteet, ja hänet on määrä tuoda oikeuteen huomenna.

Australian pääministeri Scott Morrison kertoi, että yksi epäillyistä on äärioikeistolainen Australian kansalainen. Median mukaan juuri hän on ampuja, jota vastaan on nostettu syytteet. Viranomaiset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet asiaa.

Poliisi kertoi, ettei se enää aktiivisesti etsi uusia epäiltyä tekoihin liittyen.

Ampuja kuvasi veritekojaan Facebook Live -palveluun kypäräkameralla. Vajaan 20 minuutin mittaisessa videossa näkyy uutistoimisto AFP:n mukaan, miten mies ajaa moskeijalle, ottaa mukaansa kaksi asetta ja alkaa tulittaa.

Mies etenee moskeijan huoneesta toiseen ampuen ihmisiä. Pakoon ryömimällä yrittäviä haavoittuneita mies ampuu lähietäisyydeltä. Ampuja vaihtaa lipasta ainakin kolme kertaa videon aikana.

Verkossa on julkaistu yli 70-sivuinen manifesti, jonka perusteella iskujen voidaan katsoa olleen suunnattu juuri muslimeja vastaan. Verkkoon oli myös pantu kuvia puoliautomaattiaseista, joihin oli kirjoitettu muslimien tappamiseen osallistuneiden historiallisten henkilöiden nimiä.

Al-Noorin moskeijassa kuoli 41 ihmistä, ja pienemmässä Linwoodin moskeijassa seitsemän. Yksi ihminen menehtyi sairaalassa vammoihinsa.

Korkein hälytystila

Uuden-Seelannin pääministerin Jacinda Arderin mukaan on täysin selvää, että kyseessä on terrori-isku, joka on hyvin suunniteltu.

– Iskuihin liittyvistä autoista on löydetty kaksi räjähdettä, jotka on tehty vaarattomiksi, hän sanoi.

Pääministerin mukaan maan hälytystila on nostettu korkeimmaksi mahdolliseksi.

– Olemme tiukentaneet valvontaa rajoilla, lentokentillä – itse asiassa aivan joka tasolla.

Poliisi kertoi tutkivansa Dunedinissa sijaitsevaa kiinteistöä, jonka uskotaan liittyvän tekoon. Kiinteistön ympäristössä asuvat ihmiset on evakuoitu.

Uuden-Seelannin armeija puolestaan kertoi räjäyttäneensä varotoimena kaksi epäilyttävää laukkua lähellä Aucklandin rautatieasemaa. Poliisin mukaan laukuissa oli rakennustelineiden kokoamiseen tarvittavia välineitä.

Ihmiset veren peitossa

Palestiinalaismies, joka oli moskeijassa ampumisten aikana, kertoi nähneensä, miten yhtä ihmistä ammuttiin päähän.

– Kuulin ensin kolme nopeaa laukausta, sitten noin kymmenen sekunnin jälkeen tulitus alkoi jälleen. Sen täytyi olla automaattiase: kukaan ei pysty vetämään liipaisimesta niin nopeasti. Sen jälkeen ihmiset alkoivat juosta. Osa oli täysin veren peitossa, mies kertasi.

Toinen rukoilemassa ollut mies kertoi kuulleensa ammuntaa ja paenneensa moskeijasta vain törmätäkseen vaimonsa ruumiiseen portailla.

Silminnäkijöiden mukaan uhrien joukossa on myös lapsia.

Toi mieleen Breivikin teot

Maailman johtajat ovat esittäneet suruvalittelujaan verilöylyn johdosta. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tuomitsi "kauhistuttavan joukkomurhan".

– Yhdysvallat seisoo Uuden-Seelannin rinnalla kaikessa, mitä vain voimme tehdä, Trump kirjoitti.

– Rauhanomaiseen rukoushetkeen kokoontuneita ihmisiä vastaan tehty hyökkäys on julmuudessaan ja kyynisyydessään järkyttävä. Toivon, että tähän syyllistyneitä rangaistaan ankarasti, kirjoitti puolestaan Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Norjan pääministeri Erna Solberg sanoi hyökkäyksen tuovan mieleen joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin teot.

– Tämä on hyvin surullista. Se tuo mieleen heinäkuun 22. päivän vuonna 2011 ja sodan jälkeen vaikeimmat hetket, joita Norja on kokenut.

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tuomitsi jyrkästi iskun. Sipilän mukaan isku on hyökkäys yhteisiä arvoja kohtaan ja Suomi tulee aina yksiselitteisesti tuomitsemaan tällaisen väkivallan ja terrorin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.