Venäjän rajapäällikön lisääminen pakotelistalle voisi vahingoittaa Suomen ja Venäjän tiivistä rajayhteistyötä, arvioivat tutkijat – Soini ei kommentoi pakotepäätöstä

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoi, ettei voi kertoa salaisista asioista. Hän korosti, ettei EU tai Suomi voi hyväksyä Krimin liittämistä Venäjään. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Jos Suomi esti Venäjän rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Gennadi Medvedevin pakotelistalle lisäämisen, olisi syynä voinut olla hyvän rajayhteistyön säilyttäminen, arvioivat STT:n haastattelemat tutkijat.

Mediatietojen mukaan Suomi olisi torjunut Medvedevin lisäämisen listalle, kun EU-maat sopivat perjantaina pakotteista kahdeksalle venäläiselle. Pakotelistalle nimetytolivat osallisena Asovanmeren ja Kertshinsalmen selkkauksessa.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro arvelee, että jos mediatiedot pitävät paikkansa, Suomen toiminta voisi pohjata hyvin toimineeseen rajayhteistyöhön.

– Olisi aika luonteva ajatella, että Suomi ei halua ehdoin tahdoin potkaista omaan nilkkaansa ja katkaista yhteistyötä rajaturvallisuuden kannalta keskeiseen toimijaan, Kangaspuro sanoo.

Samaan pohdintaan päätyy Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila, jonka mukaan valvonta Suomen ja Venäjän välisellä rajalla on parempaa kuin muiden Venäjän naapurien rajoilla.

– Hyvän yhteistyön halutaan jatkuvan myös tulevaisuudessa, silloin tällaista (pakotelistalle lisäämistä) ei haluta, Lassila arvelee.

Rajavalvonta sakkasi

Kangaspuro muistuttaa, että Ukrainan kriisin vanavedessä myös Suomi yhtyi EU:n asettamiin pakotteisiin, jotka muun muassa estivät korkean tason tapaamiset Venäjän johdon kanssa. Tuolloin turvapaikanhakijoita saapui myös Venäjän raja-asemien yli Suomeen.

– Venäjä teki oman johtopäätöksen, että jos Suomi ei halua tehdä yhteistyötä, eivät hekään halua. He tekivät sen hyvin konkreettisella tavalla lopettamalla rajaturvallisuusyhteistyön pitkän käytännön, Kangaspuro sanoo.

Rajayhteistyö alkoi palata uomilleen presidentti Sauli Niinistön Moskovan-vierailun jälkeen vuonna 2016. Kangaspuro arvioi, että muutaman vuoden takaiset kokemukset ovat koulineet Suomea voimallisemmin ajamaan omaa etuaan myös EU:n päätöksenteossa.

– Suomi toimisi käsittämättömän taitamattomasti EU:n jäsenvaltiona ja päätöksentekijänä, jos se ei katsoisi omia intressejään samalla tavalla kuin kaikki muutkin katsovat.

Soini vetoaa luottamuksellisuuteen

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) ei ole vahvistanut mediatietoja pakotepäätöksestä. Soini vetoaa keskusteluiden luottamuksellisuuteen.

– Pakotteet käsitellään aina hyvin perusteellisesti yhteistoiminnassa kaikkien maiden kanssa. Kaikki päätökset, jotka syntyvät, ovat yksimielisyyden takana ja ne nyt vahvistetaan, Soini sanoi tänään ennen EU-maiden ulkoministerikokousta Brysselissä.

– Suomi ei nyt eikä missään olosuhteissa petä sitä luottamusta, enkä minäkään ministerinä voi kertoa salaisista asioista, jotka on luottamuksella tehty.

Soini vetosi asian luottamuksellisuuteen myös tekstiviestissä, jolla hän vastasi STT:n kysymyksiin lauantaina. Soini ei viestissään myöntänyt eikä kieltänyt yhdysvaltalaismedian uutista, eikä kommentoinut sitä muutenkaan.

Linja Krimin miehittämiseen ja Itä-Ukrainan tilanteeseen on Soinin mukaan ollut tiukka.

– Ukrainan kriisiin on aivan selvä linja. Sen paremmin EU, Suomi kuin Yhdysvallatkaan ei voi hyväksyä, eikä tule hyväksymään, Krimin laitonta liittämistä Venäjään, Soini sanoi Brysselissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 2. Lahden keskustan nopeusrajoituksia lasketaan – muutoksella halutaan kasvattaa turvallisuutta ja vähentää meluhaittoja
 3. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 4. Lahdessa kuvataan elokuvaa ekologisesti – näin se onnistuu
 5. Vanhojen henkilöllisyystodistusten käytöstä luovutaan OP:n konttoreissa
 6. Puu kaatui sähkölinjalle Lahden Renkomäessä – tie oli osittain poikki Johtokadulla
 7. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 8. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, josta päätetään tänään, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 9. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 10. Neljä uutta koronavirustartuntaa todettu vuorokauden aikana
 11. Tiesitkö, että Lahden taidemuseon kokoelma-aineistoja näkee nyt myös netistä? – Finnassa on julkaistu jo noin kolmesataa museon teosta
 12. Maailman tunnetuimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva Ennio Morricone on kuollut
 13. Dronen lennättäjä ei aio jäädä tähdenlennoksi – yritystoiminta ilmakuvauksen parissa kouli lahtelaisen Pyry Selinin, 14, eroon esiintymiskammosta
 14. Lahden konservatorion remontti laahaa jäljessä aikataulustaan – "Tärkeintä on, että tilat saadaan kuntoon ja työt tehdään huolella"
 15. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.