Yaran tehtaalla Uudessakaupungissa sattui ammoniakkivuoto – Tukes pyytää selvitystä

STT

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes selvittää Yaran tehtaalla Uudessakaupungissa tiistaina tapahtunutta ammoniakkivuotoa. Tukes kertoo, että se seuraa tilannetta, on yhteydessä tehtaaseen ja pyytää selvitystä tapahtuneesta. Tukes päättää myöhemmin, perustetaanko tapahtunutta selvittämään onnettomuustutkintaryhmä.

Tukesin mukaan Yaran lannoitetehtaalla on käyty tarkastuksella viimeksi viime vuonna.

– Silloin tarkastuksessa ei havaittu puutteita, jotka vaatisivat korjaamista, kertoo tiedotteessa projektijohtaja Markus Kauppinen Tukesin teollisuusyksiköstä.

Uudessakaupungissa Yaran lannoitetehtaalla sattui tiistai-aamuna ammoniakkivuoto, jonka takia pelastuslaitos kehotti ihmisiä välttämään alueella liikkumista. Pelastuslaitos tiedotti yhdeksän jälkeen, että vuoto oli saatu tukittua, ja vuodosta annettu vaaratiedote peruttiin ennen aamukymmentä. Vuoto tapahtui aamulla kello kahdeksan jälkeen.

Pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Juha Virto kertoi, että vaaratiedote annettiin varotoimenpiteenä, sillä esimerkiksi tuulensuunnasta ei heti ollut tietoa.

– Tuulensuunta varmistui kuitenkin otolliseksi, eli tuuli puhalsi merelle päin, Virto kertoi.

Merelle suuntaavan ammoniakkipilven takia myös alusliikennettä merellä rajoitettiin hetkellisesti.

Vuodon tukkimisen lisäksi pelastuslaitos laimensi kaasupilveä.

Purkuputkesta purkautui nestemäistä ammoniakkia

Kaksi vuodon läheisyydessä ollutta tehtaan työntekijää vietiin tarkastettavaksi varotoimena, mutta tiedossa ei ole henkilövahinkoja.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka paljon ammoniakkia ehti vuotamaan.

Tehtaan toimitusjohtaja Tommi Hevonoja kertoi aamulla STT:lle, että vuoto sattui ammoniakkivaunun purkutilanteessa. Purkuputkesta purkautui nestemäistä ammoniakkia, mikä aiheutti höyrystymistä. Ammoniakkipilvi sekoittuu ilmaan, laimenee ja haihtuu. Tehdas selvittää vuodon syytä.

Ammoniakkikaasu on väritön, pistävän hajuinen kaasu, joka aiheuttaa ihmisille hengitys- ja ärsytysoireita. Lyhytkin altistus voi olla hengenvaarallista. Ammoniakki on myrkyllistä myös meren eliöstölle. Ammoniakki voi muodostaa räjähtävän kaasuseoksen ilman kanssa.

Ammoniakkia käytetään muun muassa lannoitteiden valmistuksessa, kylmävarastoissa ja tekojääradoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.