Euroopan keskustaoikeisto punnitsee Orbanin jatkoa puolueessa

Unkarin pääministeri Viktor Orban on koetellut pitkään puolueryhmänsä ja muiden EU-maiden kärsivällisyyttä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Euroopan kansanpuolue EPP ottaa tänään kantaa unkarilaisen Fideszin jatkoon puolueessa. Unkarin pääministeripuolue on ollut kipeä piikki EPP:lle, johon Suomesta kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Myös Unkarin pääministerin Viktor Orbanin on tarkoitus olla paikalla puoluevaltuuston kokouksessa Brysselissä.

Orban on koetellut pitkään puolueryhmänsä ja muiden EU-maiden kärsivällisyyttä. Epäilyksiä on ollut niin akateemisesta vapaudesta, kansalaisjärjestöjen asemasta, turvapaikanhakijoiden kohtelusta kuin oikeuslaitoksen toimivuudestakin.

Viimeisimpänä EU:n huomion sai vaalikampanja, jossa Fidesz käyttää EU:n komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kasvoja ja pelottelee Brysselin vallalla maahanmuutossa.

Ennakkoon on odotettu, että puolue äänestäisi Fideszin erottamisesta. Pöydällä saattaa kuitenkin olla myös jonkinlainen keskitien ratkaisu.

Ainakin tiistaina pohdinnassa oli vielä mahdollisuus, että Fideszin jäsenyys puolueryhmässä jäädytettäisiin puoleksi vuodeksi. Sen aikana pääministeripuolueen pitäisi täyttää tiettyjä ehtoja, jotka koskisivat ainakin yliopistojen asemaa, oikeusvaltioperiaatetta ja julistekampanjaa. Puheenjohtaja Joseph Daulin esitystä ei vielä tarkkaan tiedetä.

Puolueryhmässä haetaan todennäköisesti ratkaisua, joka hajottaa sen rivejä mahdollisimman vähän, koska EU-vaaleihin on aikaa vain pari kuukautta.

EPP keskustelee pääministeri Orbanin Fidesz-puolueen jatkosta, koska 12 jäsenpuoluetta, muun muassa kokoomus, on pyytänyt sitä. Kokoomus on aiemmin ollut välittömän erottamisen kannalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.