Kokoomus kuoppaisi maakunnat – ei uusia vaaleja eikä veroja

Puheenjohtaja Petteri Orpo luonnehti kokoomuksen mallia nykyisen järjestelmän paranteluksi. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Kokoomus kuoppaisi maakunnat ja rakentaisi sote-palvelut kuntien yhteistyön, esimerkiksi vapaaehtoisten kuntayhtymien pohjalle. Puolue esitteli linjauksensa tänään.

Linjaus ei sisällä uusia vaaleja tai veroja, sillä kokoomuksen mielestä jättimäistä hallintouudistusta ei tarvita. Sen sijaan eri puolille Suomea tarvitaan erilaiset ratkaisut, ja monin paikoin on todennäköisesti syytä muodostaa laajoja kuntien yhteistyöalueita, jotta kaikki palvelut pystytään järjestämään, puolue katsoo.

Puheenjohtaja Petteri Orpo ei tiedotustilaisuudessa halunnut arvioida, montako yhteistyöaluetta tarvitaan. Se selviää myöhemmin. Muun muassa SDP ja vihreät ovat asettuneet pitkälti 18 alueen kannalle kuopatun maakuntauudistuksen hengessä.

– Kokoomus ei ole mallinsa kanssa yksin, vaan kaupunkien ja kuntien kanssa samalla puolella, Orpo sanoi.

Hän uskoo, että muut puolueet joutuvat vielä miettimään, että "tulikohan asia betonoitua liian vahvasti liian varhain".

Orpo luonnehti kokoomuksen mallia nykyisen järjestelmän paranteluksi. Monilla alueilla on jo suunnitteilla yksittäisiä kuntia vahvempia hartioita ja sitä työtä on syytä jatkaa.

Nykyisinkin sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän perusta on valtion tuella toteutettu kunnallinen sosiaali- ja terveydenhuolto. Julkisen sektorin ohella palveluja tuotetaan yksityisissä yrityksissä. Suomessa toimii myös laaja sosiaali- ja terveysjärjestöjen kenttä, joka tuottaa sekä maksullisia että maksuttomia palveluja.

Taloudellisia kannustimia ehkä

Kokoomus kannatti kuntapohjaista sote-uudistusta hallituksessa jo vuonna 2011, mutta sekin malli kaatui perustuslaillisiin ongelmiin. Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan ongelma tuolloin oli, että uudistus yritettiin tehdä pakottamalla.

– Perustuslaissa kunnallinen itsehallinto on ollut kaiken ytimen juuressa viimeiset 14 vuotta. Vapaaehtoisesti kunnat voivat tehdä laajat palveluhartiat eli kuntayhtymät, missä on perusterveydenhuolto, sosiaalihuolto ja erikoissairaanhoito. Integraatio toteutuu ja sote-uudistuksen tavoitteet toteutuvat. Mutta jos se yritetään tehdä pakolla, ei voi olla mallia, jossa ei olisi vaaleja tai kunnista irrotettua rahoitusmallia, Häkkänen sanoi.

Orpon mukaan tässä tarvitaan myös vahvaa valtion ohjausta ja kannustamista. Hän sanoo kuitenkin uskovansa kuntien tahtoon muodostaa yhteistyöalueet itse.

– Voi olla myös joitain taloudellisia kannustimia, joita tulee kyseeseen, hän muotoili.

Kokoomus myös kiristäisi lainsäädännöllä hoitotakuuta hoitoon pääsyn vauhdittamiseksi ja tekisi palvelusetelien tarjoamisesta lainsäädännöllä velvoittavaa. Esimerkiksi perusterveydenhoitoon pitäisi päästä nykyisen kolmen kuukauden sijasta jo kuukaudessa ja suun terveydenhoitoon kuuden kuukauden sijasta kolmessa kuukaudessa.

Kustannusten kasvua hillitsisivät oikea-aikainen pääsy hoitoon, vahvat järjestäjät, hyvä johtaminen, kustannusten vertailtavuus sekä valtion ohjaus.

"Yritimme pitää sovitusta kiinni"

Kokoomuksen kenttäväen on ollut koko ajan vaikea niellä keskustan hellimää 18 maakunnan mallia, ja Orpo on joutunut sitä omilleen perustelemaan. Viime vuonna tähän aikaan hän puolusti vielä kovasti maakuntia sanoen, että malli on parempi kuin kuntapohjainen.

– Puolustimme hallituksen mallia, koska hyväksyimme aikoinaan neuvottelutuloksen. Yritimme pitää sovitusta kiinni ja teimme kaikkemme, jotta uudistus menisi läpi, Orpo perusteli.

Nyt kokoomus on puheenjohtajansa suulla sitä mieltä, että uudistusta ei kannata tehdä mammuttimaisena kokonaisuutena, vaan edetä kannattaa paloittain.

– Ehdotonta on, että jokainen heikompikin kunta löytää paikkansa jostain vahvemmasta järjestäjästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella
 2. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 3. Hartolan Cafe Rantapuisto yrityssaneeraukseen
 4. Lahden keskustaan ilmaisparkkeja ravintoloiden noutoruoan hakijoille – "Toivotaan, että vähän edes auttaisi"
 5. Saunarakennus tulessa – pelastajat ajoivat matkalla ojaan
 6. Verenpainetutkija Teemu Niiranen, 40, on löytänyt uusia selittäviä tekijöitä kansantaudin kehittymiseen, ja se voi johtaa entistä tehokkaamman lääkkeen syntyyn – "Verenpainepuolelle ei ole tullut yhtään uutta merkittävää lääkettä sitten 1990-luvun"
 7. Näppis: Rajat sitten kiinni myös toisinpäin. Asikkalalaiset saavat jäädä omalle puolelleen.
 8. ESS:n lukijat osallistuvat nallehaasteeseen – katso kuvat hauskoista pehmoleluista ikkunoissa
 9. Hämeen poliisi etsii anastetuksi epäillyn aggregaatin omistajaa
 10. Lahden kaupunki harkitsee lomautuksia koronatilanteen takia – "Tärkeää, että valtio kompensoi täysimääräisesti kaikki menolisäykset"
 11. LSL siirtyy reiteillään lauantain aikatauluihin ensi viikosta lähtien – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta
 12. Tutkimus valottaa karua totuutta alle kouluikäisten lasten liikunnan tilasta – "Tulokset saattavat kertoa siitä, että liikunta ei ole riittävän monipuolista kehittämään motorisia taitoja"
 13. Haluatko pidentää elinikääsi liikunnalla? Näin monta askelta tulisi ottaa päivittäin
 14. Eläkkeet ja tuet tulossa maksuun, asiakkaiden toivotaan välttävän pankkikonttoreissa asiointia jos mahdollista
 15. ESS 50 vuotta sitten 1.4.1970: Vakaumus ja vakava uutinen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.