Uusi-Seelanti kieltää rynnäkkökiväärit ja puoliautomaattiset aseet – tuhannet marssivat moskeijaiskujen uhrien muistoksi

Kieltoa kannattavat mielenosoittajat kokoontuivat parlamenttitalon ulkopuolelle Wellingtonissa. LEHTIKUVA / AFP

STT

Uusi-Seelanti kieltää rynnäkkökiväärit ja sotilastyyliset puoliautomaattiaseet, kertoi maan pääministeri Jacinda Ardern tiedotustilaisuudessa maan pääkaupungissa Wellingtonissa.

Lisäksi maassa kielletään korkean kapasiteetin ammuslippaat ja bump-stockien kaltaiset lisävarusteet. Niin kutsutuilla bump-stockeilla lisätään kiväärin tulitusnopeutta.

Ardernin mukaan tiivistetysti voi sanoa, että Uudessa-Seelannissa kielletään kaikki puoliautomaattiset aseet, joita käytettiin perjantain terrori-iskussa.

Pääministerin kabinetti teki maanantaina periaatepäätöksen aselakien muuttamisesta.

Ardern sanoi uskovansa vahvasti, että suuri enemmistö laillisesti aseen omistavista uusiseelantilaisista ymmärtää muutokset. Pääministeri lisäksi kannusti kaikkia aseistaan eroon haluavia aloittamaan aseidensa luovuttamisen heti.

Viime viikon perjantaina 28-vuotias australialaismies hyökkäsi kahteen moskeijaan Uuden-Seelannin Christchurchissa ja tappoi 50 ihmistä.

Poliisi ilmoitti torstaina, että kaikki kuolonuhrit on tunnistettu ja heidät voidaan haudata. Kuolemansyyntutkinnat ovat aiheuttaneet turhautumista Christchurchin muslimiyhteisössä. Ruumiiden palauttaminen omaisille on kestänyt. Islamin perinteiden mukaan kuollut muslimi tulisi haudata nopeasti kuoleman jälkeen.

Yli 10 000 ihmistä on marssinut Uuden-Seelannin Dunedinin kaupungin läpi moskeijaiskuissa surmansa saaneiden muistoksi. Marssi järjestettiin kaupungissa, jossa iskusta epäilty australialaismies viime vuodet asui.

Kaupungin rugbykentälle kokoontui kaikkiaan 15 000 ihmistä. Väkijoukolle puhuneen kaupunginjohtajan mukaan nyt on selvitettävä, mitä muutoksia tarvitaan, jotta vastaavaa ei tapahtuisi enää koskaan.

Epäilty terroristi esitti ampumisen suorassa verkkolähetyksessä

28-vuotias epäilty ampuja kuvasi ampumisista videon. Epäilty ampuja otettiin pian ampumisen jälkeen kiinni, ja hän on siitä lähtien ollut telkien takana. Lisäksi tiistaina poliisi pidätti 44-vuotiaan miehen moskeijaiskujen videon levittämisestä. Miestä syytetään häiritsevän materiaalin levittämisestä. Vastaavat syytteet on aiemmin luettu myös 18-vuotiaalle miehelle.

Moskeijaiskujen esittäminen suorassa verkkolähetyksessä on asettanut myös teknologiayhtiöt kriittiseen tarkasteluun. Video lähetettiin ensiksi Facebookissa ja myöhemmin sitä jaettiin muun muassa Youtubessa ja Twitterissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kauppakeskus Trion K-Supermarket suljetaan - "Asiakkaat eivät löytäneet kellarikerrokseen"
 2. 25.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeen viimeisin varmistettu tartunta viiden päivän takaa
 3. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 4. Maastopalo levisi noin hehtaarin alueelle Orimattilassa
 5. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 6. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 7. Miten olisi roskapihdit ulkoilukaveriksi? Lahden Ankkuri halutaan pitää yhdessä siistinä
 8. Keskusta torjuu kokoomuksen ehdotuksen lentojen ostopalveluista: "Vaikuttaa poliittiselta operaatiolta"
 9. Antti Tuisku tekee paluun lavalle tänä kesänä koronasta huolimatta – Valittu kansa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä nettikeikalla
 10. Näyttelijä Kari Hietalahti meditoi vapa kädessä - "Kun tälle lajille antaa sydämensä, se on ikuista"
 11. Kesä tuo muutoksia Hämeen poliisin lupapalveluihin ja Heinolan poliisiaseman aukioloaikoihin
 12. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 13. Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinnassa uusi epäilty – kaikkiaan epäiltyjä on nyt neljä
 14. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 15. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.