Hovioikeus kovensi Teuvo Hakkaraisen rangaistusta Veera Ruohon pahoinpitelystä ja ahdistelusta

Hakkaraisen tuloilla sakkorangaistuksesta tulee maksettavaa 5 440 euroa. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

STT

Helsingin hovioikeus kovensi kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) rangaistuksen seksuaalisesta ahdistelusta ja pahoinpitelystä 45 päiväsakosta 80 päiväsakkoon. Hakkaraisen tuloilla sakkorangaistuksesta tulee Hakkaraiselle maksettavaa 5 440 euroa.

Kansanedustaja Veera Ruoho (kok.) istuskeli joulukuussa eduskunnan kuppilassa edustaja Kari Tolvasen (kok.) kanssa, kun humaltunut Hakkarainen liittyi seuraan. Ruoho kertoi, että näki Hakkaraisen käden tulevan ja tunsi yllättäen voimakkaan kuristusotteen.

– Hän otti toisella kädellä leukaperistä kiinni ja yritti suudella. Vänkäsin vastaan ja sanoin, että ei saa, Ruoho kertoi oikeussalissa viime kesänä.

Oikeuden mukaan rangaistusta oli korotettava, koska väkivalta kohdistui pään ja kaulan alueelle, syyksi luettiin myös seksuaalinen ahdistelu ja teko tapahtui työpaikalla.

Syyttäjä kritisoi oikeuden tulkintaa kuristamisesta

Syyttäjä Eija Velitski pitää rangaistuksen korottamista 80 päiväsakkoon oikeana suuntana. Hän kuitenkin vaati Hakkaraiselle kahden kuukauden ehdollista vankeutta, eikä ole täysin tyytyväinen hovioikeuden tulkintaan.

Oikeuden mukaan teko ei ollut sellainen, että siitä tulisi tuomita oikeuskäytännön perusteella vankeutta. Syytteessä ei hovioikeuden mukaan lähdetty kuristamisesta.

– Syytteen teonkuvaus ei ole sisältänyt väitettä siitä, että Hakkarainen olisi kuristanut asianomistajaa eikä tällaista ole luettu Hakkaraisen syyksi, oikeus katsoi.

Oikeus kuitenkin totesi, että Hakkarainen on toisella kädellään ottanut Ruohosta voimakkaan niskalenkin ja toisella kädellään vääntänyt Ruohon päätä niin, että on saanut suudeltua Ruohoa.

– Syytteessänihän oli, että kietonut käsivartensa Ruohon kaulan ympärille pitäen Ruohon päätä voimakkaassa otteessa. Voimakas ote voi olla kuristamista ja se (kuristaminen) tuli nimenomaan Veera Ruohon kertomana käräjäoikeudessa. Todistajana kuultu Kari Tolvanen sanoi, että kuristus tai puristus, Velitski sanoo.

"Puristaminen lyhytaikaista"

Oikeus myös katsoi, että kaulasta puristaminen oli lyhytaikaista ja Ruoholla aiheutunut vahinko jäi suhteellisen vähäiseksi. Syyttäjä taas lähti valituskirjelmässään siitä, että Ruoho joutui viime kesänä niskaleikkaukseen väkivallan vuoksi.

– Siinä kun painaa oikeasta kohtaa, se on henki pois. Sillä ei pitäisi olla hirveästi merkitystä, onko se pitkäkestoista, Velitski sanoo STT:lle.

Valituskirjelmän mukaan Ruohon vanha urheiluvamma oli oireeton ennen väkivaltaa ja teko aiheutti pitkäkestoista kipua, särkyä ja järkytyksen tuomaa unettomuutta. STT:lle Velitski pohtii, vähätelläänkö lyhytaikaista kuristamista kuin lyhytkestoista raiskausta ennen vanhaan.

– Tämä on ihan äärettömän mielenkiintoinen keissi siinä mielessä, onko lyhytaikainen kuristaminen mitään.

Velitski sanoo, että hänen täytyy aidosti harkita muutaman yön yli, ennen kuin voi päättää mahdollisesta valituslupahakemuksen jättämisestä korkeimpaan oikeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 2. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 3. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 4. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 5. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 6. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 7. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 8. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 9. Arto Vainionpää, 52, teki vuosi sitten sellaisen tempun, joka noteerattiin yhdessä maailman legendaarisimmista urheilulehdistä
 10. Näppis: Suostuskohan miehet työtehtäviin mennessään haeskelemaan joka päivä parkkipaikkaa? En usko!
 11. Varo: Tässä kulkee elävä hevonen – "Usein hevosen jalka on mennyt vaneripohjaisen trailerin lattian läpi"
 12. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 13. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 14. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 15. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.