Supo: Syyrian konfliktialueella on useita, jotka haluavat palata Suomeen

Kurdijohtoisten SDF-joukkojen vangitsemien ihmisten joukossa on tuhansia lapsia, jotka on kasvatettu äärijärjestö Isisin ideologian mukaisesti. LEHTIKUVA/AFP

STT

Syyrian konfliktialueella on parhaillaan useita henkilöitä, joilla on halu palata Suomeen, suojelupoliisin ylitarkastaja Martin Westerlund kertoo STT:lle.

Syyrian kurdialueen paikallishallinnon edustaja ilmoitti sunnuntaina, että tuhansien kiinniotettujen ja antautuneiden jihadistien ja heidän perheenjäsentensä joukossa on vangittuina 54 maan kansalaisia.

Kurdialueen ulkosuhteista vastaavan Abdel Karim Omarin mukaan kansainvälisen yhteisön tulisi tehdä yhteistyötä Syyrian kurdien kanssa turvallisuusongelman ratkaisemiseksi.

Kurdien paikallishallinnolla ole valmiuksia pitää näin suuria ihmisjoukkoja vangittuina saati järjestää heidän oikeudenkäyntejään, Omar painottaa.

SDF-joukkojen vangitsemien ihmisten joukossa on tuhansia lapsia, jotka on kasvatettu Isisin ideologian mukaisesti.

– Mikäli heitä ei uudelleen kouluteta ja integroida takaisin omiin alkuperäisiin yhteiskuntiinsa, ovat he potentiaalisia tulevaisuuden terroristeja, Omar sanoo.

Supon Westerlund ei ota kantaa siihen, onko SDF:n alaisuudessa toimivilla leireillä myös Suomen kansalaisia. Hän kuitenkin varmistaa, että Syyriassa konfliktialueella on parhaillaan useita henkilöitä, joilla on halu palata Suomeen.

– Emme voi valitettavasti kommentoida sitä, onko heitä Syyriassa vangittujen joukossa, koska kysymys liittyy operatiiviseen toimintaamme, Westerlund sanoo.

Suomeen palaajia on vastassa viranomainen

Syyrian ja Irakin konfliktialueille on lähtenyt suojelupoliisin tietojen mukaan Suomesta yli kahdeksankymmentä tunnistettua henkilöä.

Suomesta lähteneitä vierastaistelijoita on noussut erityisesti äärijärjestö Isisissä merkittäviin asemiin, ja heillä on laaja suhdeverkosto järjestön sisällä, Westerlund kertoo.

– Suomessa asuu heihin sidoksissa olevia ihmisiä, jotka kannattavat tai tukevat terroristista toimintaa, hän lisää sähköpostissaan STT:lle.

Lähtijöistä arviolta kaksikymmentä on kuollut ja parisenkymmentä jo palannut Suomeen. Kaikkien olinpaikka ei luonnollisestikaan ole tiedossa.

– Puhutaan muutamista kymmenistä henkilöistä, jotka ovat edelleen alueella. Konfliktialueella on parhaillaan "useita" Suomeen palaamishalukkaita henkilöitä. Sen lisäksi on varmasti vielä suurempi joukko, jotka haluavat poistua konfliktialueelta syystä tai toisesta, Westerlund kirjoittaa.

– Kaikki Suomeen palaajat pyritään saattamaan viranomaistoiminnan piiriin, hän lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 2. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 3. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 4. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 5. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 6. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 7. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 8. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 9. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 10. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 11. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 12. Pari vuotta sitten Mikko Viitikon jalkapalloura oli vaarassa – nyt peli maistuu FC Lahdessa ja syksyllä arkeen tulee uusi kiintotähti
 13. Lukijalta: Hyvinvointiyhtymä ja sote-uudistus ovat törmäyskurssilla
 14. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 15. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.