IS: Isisin alueella eläneellä "Sannalla" tiiviit kytkökset Suomen salafistinaisiin

Äärijärjestö Isisin hallitsemilla alueilla vuosia asunut suomalaisnainen haluaisi palata Suomeen, kertoivat uutiskanava CNN ja Australian yleisradioyhtiö ABC aiemmin maaliskuussa. Kuva uutiskanava CNN:n uutisvideolta. Lehtikuva / CNN

STT

Syyriaan aiemmin äärijärjestö Isisin hallussa olleille alueille muuttaneella, itseään Sannaksi kutsuvalla suomalaisnaisella on tiiviit kytkökset Suomen salafistinaisiin, kertoo Ilta-Sanomat.

Lehden mukaan Sannan jo kuollut marokkolainen ex-mies solmi Suomessa liiton myös toisen islamiin kääntyneen, samanikäisen kantasuomalaisen naisen kanssa. Nainen on yksi Helsingin salafistien keskushahmoista. Hänkin asui lastensa kanssa jonkin aikaa Syyriassa, josta hän oli yhteydessä suomalaisiin salafistinaisiin salatun yhteyden kautta.

– Hän kehui sitä muun muassa ”neitsyiden paratiisiksi”, jossa komeat uskonsoturit käyskentelivät kaduilla ja lampaanlihaa riitti, Iltasanomat kirjoittaa.

Tällä hetkellä Sannan ex-miehen toinen puoliso asuu Suomessa. Ilta-Sanomien mukaan hän on Vuosaaren salafistiverkoston johtava nainen.

Marokkolaismiehen toisen vaimon tuntevan lähteen mukaan Sannan ja marokkolaismiehen vuonna 2013 vireille panema avioero oli silkka muodollisuus, jonka tarkoitus oli mahdollistaa toisen vaimon ottaminen, Ilta-Sanomat kirjoittaa. Islamin mukaan vaimot eivät saa olla eriarvoisessa asemassa. Avioeron ja kakkosvaimon perheeseen liittymisen jälkeen koko perhe muutti Syyriaan.

Suojelupoliisi kertoi STT:lle viime viikolla, että Suomesta lähteneitä vierastaistelijoita on noussut erityisesti äärijärjestö Isisissä merkittäviin asemiin.

– Suomessa asuu heihin sidoksissa olevia ihmisiä, jotka kannattavat tai tukevat terroristista toimintaa, suojelupoliisin ylitarkastaja Martin Westerlund kertoi sähköpostissaan STT:lle.

Salafismi on sunnalaisuuden vanhoillinen alasuuntaus. Sen yksi haara on väkivaltaista terrorismia suosiva jihadismi.

"Tämä ei oikeasti ole kivaa"

Sannan on lähiaikoina tavannut Koillis-Syyriassa sijaitsevalla Al-Holin pakolaisleirillä myös National Geographicin toimittaja Lynsey Addario. Keskiviikkona julkaistussa artikkelissa 47-vuotias suomalaisnainen toistaa toiveensa palata Suomeen lastensa kanssa. Sannalla on neljä lasta, joista vanhin, 13-vuotias tytär, on hänen kertomansa mukaan naimisissa.

– Kadun nyt syitä, miksi tulin tänne, sillä tämä ei oikeasti ole kivaa, sanoo Sanna artikkelissa.

Suomesta Syyriaan äärijärjestö Isisin hallitsemille alueille lähtenyt suomalaisnainen nousi aiemmin maaliskuussa otsikoihin ympäri maailman, kun kansainvälinen media haastatteli häntä Isis-perheiden leirillä Syyriassa.

Sannaksi – tai CNN:n haastattelussa Sanaksi – kutsuttu nainen kertoi tulleensa Syyriaan miehensä, marokkolaisen putkimiehen, kanssa runsas neljä vuotta sitten Turkin kautta.

– Elämä oli ensin hyvää, mutta sitten sota tuhosi sen elämän, ei Isis, Sanna vakuutti CNN:n kirjeenvaihtajalle Ben Wedemanille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uniapnealähetteissä valtava kasvu: Päijät-Hämeen keuhkopoliklinikka ruuhkautui, odotusaika useita kuukausia
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Asiakas yllättyi Prismassa – Fazer lopetti hävikkileivän iltamyynnin alennettuun hintaan
 4. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 5. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 6. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 7. Pääkirjoitus: Presidenttiä ei enää pidä valita poikkeuslailla ilman vakavaa kriisiä
 8. Ilkka Kuosmasen Esalainen: ”Ladulla tavataan”, sanoi hiihtoneuvos vesisateessa
 9. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 10. "Onhan se ikävä, jos ostaa kalliin ja se ei toimi" – Suomi jäi kauas hehkutetusta teknologiatavoitteesta
 11. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 12. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 13. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 14. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 15. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.