Psoriaasiin saatiin täsmälääkkeet – osastohoitoa tarvitsee asiantuntijan mukaan enää hyvin harva

Psoriasisliitossa työskentelevä sairaanhoitajaa ja kuntoutussuunnittelija Kristiina Rautio sairastui itse jo lapsena. Biologisen lääkkeen ansiosta iho on kunnossa ja nivelet toimintakykyisiä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Tulehduksellisen iho- ja nivelsairaus psoriaasin hoidossa on otettu suuria edistysaskeleita tehokkaiden lääkkeiden ansiosta. Hyvin harva psoriaasia sairastava joutuu asiantuntijan mukaan enää sairaalaan osastohoitoon.

Vaikean psoriaasin hoitoa ovat mullistaneet erityisesti biologiset lääkkeet. Sitä mukaa kun tautimekanismista on päästy perille, on voitu kehittää sekä suun kautta otettavia lääkkeitä että pistoksina annosteltavia biologisia lääkkeitä.

– Psoriaasin hoito on nykyisin huomattavasti helpompaa kuin ennen. Melkein jokaiselle vaikeaa psoriaasia sairastavalle löytyy lääke, joka tehoaa hyvin, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Rafael Pasternack.

Tehokkaita lääkkeitä alettiin saada laajempaan käyttöön kymmenisen vuotta sitten.

– Viime vuosina biologisissa lääkkeissä on tapahtunut uusi hyppäys, kun markkinoille on saatu kolmannen sukupolven lääkkeitä. Myös valikoima on kasvanut.

Vuoden 2017 Käypä hoito -suosituksessa biologisen hoidon tavoitetta nostettiin uusien lääkkeiden ansiosta aiempaa korkeammalle tasolle.

Lääkettä voi pistää itse

Enemmistö psoriaatikoista sairastaa lievää tautimuotoa, joka pysyy monella hallinnassa perus- ja lääkevoiteilla ja tarvittaessa uv-valohoidolla. Vaikeammissa tapauksissa suositaan lisäksi suun kautta otettavaa solunsalpaaja metotreksaattia ja joskus siklosporiinia. Jos ne eivät tepsi, reuma- tai ihotautilääkäri voi määrätä biologisia lääkkeitä.

Biologisilla lääkkeillä hoidetaan myös muun muassa syöpää, reumaa sekä veri- ja suolistosairauksia. Elävistä soluista saatavat lääkkeet ovat valkuaisaineita. Psoriaatikot voivat pistää itseensä lääkettä kotona.

Vanhempia psoriaasin biologisia lääkkeitä ovat niin sanotut TNF-estäjät ja interleukiini 12/23:n estäjä, uudempia interleukiini 17:n estäjät.

-Ne ovat täsmälääkkeitä eli hillitsevät aiempaa tarkemmin psoriasiksen tulehdusreaktiota. Myös infektioriski on pienempi kuin vanhoilla lääkkeillä, Pasternack sanoo.

Useiden tutkimusten mukaan uusimmilla biologisilla psoriaasilääkkeillä on varsin hyvä teho, ja haitat vaikuttavat nykytiedon mukaan vähäisiltä. Asiasta on kirjoitettu esimerkiksi Lääkärilehdessä.

Psoriaasi, josta on käytetty myös nimitystä psoriasis, on krooninen tulehdustauti. Se voi puhjeta missä iässä tahansa, mutta todennäköisimmin nuoruudessa tai 50–60-vuotiaana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 2. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 3. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 4. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 5. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 6. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 7. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 8. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 9. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 10. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 11. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 12. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 13. Rattijuoppo ajoi ulos Hartolassa – kuljettaja ja matkustajat sairaalaan
 14. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 15. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.