Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

60 vuotta täyttäneiden neljänsien koronarokotusten jakaminen on ollut vilkasta – Triossa rokotetaan päivittäin 400–500 ihmistä

Päijät-Sote kertoo neljännen rokotteen houkutelleen ihmisiä rokotuspisteille jo ensimmäisestä päivästä lähtien.

Päijät-Hämeessä kaikki 60 vuotta täyttäneet voivat nyt ottaa neljännen koronarokotuksen. Päijät-Soten avosairaanhoidon ylilääkäri Marianne Wallin kertoo neljännen koronarokotuksen houkutelleen 60 vuotta täyttäneitä perusterveitä hyvin. Wallinin mukaan viikottain rokotetaan noin 4 000 ihmistä, ja toivon mukaan yhä useampi neljänteen rokotukseen oikeutettu hakee rokotteen.

Wallin toteaa, että rokottaminen on lisääntynyt viime aikoina, ja nyt myös kokonaan rokottamattomia käy aiempaa enemmän rokotuspaikoilla. Selkeästi eniten haetaan kuitenkin neljättä rokotetta.

Tähän mennessä rokotteita ei ole juurikaan tarvinnut jonottaa Päijät-Soten rokotuspisteillä. Wallin kertoo, että aikoja rokotuspisteillä on runsaasti, joten siitä ei ole pelkoa, että aikaa ei saisi varattua. Rokotuksen voi myös hakea ilman ajanvarausta walk in -pisteiltä, joita on muun muassa Trion alakerrassa ja Asikkalassa pop up -pisteinä.

– Kaikki päijäthämäläiset voivat käydä millä tahansa Päijät-Soten rokotuspisteellä. Mieluummin toki niin, että ihmiset varaisivat ajan rokotukseen, ettei tarvitse jonotella.

Nyt vähän huolestuttaa, että tämä koronatilanne on jäänyt ehkä vähän syrjään

Marianne Wallin

Wallin toteaa, että walk in -rokotuspisteillä ei ole ollut juurikaan jonoja, vaikka rokotettavia on ollut runsaasti.

– Työkaverini oli käynyt Trion walk in -rokotuspisteellä ja jonottanut kaksi minuuttia. Aika jouhevaa on ollut, Wallin nauraa.

Silloin tällöin neljättä rokotusta on ollut hakemassa kolme rokotetta saaneita, mutta koronan sairastaneita henkilöitä. Nykyisen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suosituksen mukaan koronan sairastaneet eivät saa neljättä rokotusta.

– Nyt nimenomaan on niin, että neljättä rokotusta ei tarvitse, jos taudin on sairastanut ja on ne kolme rokotusta. Tämä niin kutsuttu hybridisuoja antaa hyvin pitkän suojan.

Todellisuudessa on kuitenkin vaikea arvioida, kuka on sairastanut koronavirusinfektion, sillä virallista pcr-koronatestiä ei aina tarvitse ottaa. Tarkkaa tilastoa koronan sairastaneista ei siis ole.

– Toki tautitilanne näkyy esimerkiksi siten, että tälläkin hetkellä Päijät-Hämeen keskussairaalassa on positiivisia hoidossa keskimäärin noin kolmekymmentä vuorokaudessa. Kesäkuussa vastaava luku oli yhdeksän. Siitähän me voimme päätellä, että kyllä koronaa vielä on.

THL:n linjaus siitä, ettei koronan sairastanut saa neljättä rokotusta, on Wallinin mukaan herättänyt väestössä paljon keskustelua ja kyselyitä. Wallin kertoo, että THL arvioi elokuun aikana tilannetta uudestaan, ja muutoksia rokotusryhmiin ja -ehtoihin on mahdollisesti tulossa. Hän painottaa kuitenkin, että nämä ovat arvioita, eikä THL ole vielä tässä vaiheessa päättänyt muutoksista.

Tärkeää olisi, että kaikki 60 vuotta täyttäneet ja vakavan koronataudin riskiryhmään kuuluvat hakisivat kaikki tehosterokotteet.

– Nyt vähän huolestuttaa, että tämä koronatilanne on jäänyt ehkä vähän syrjään, Wallin harmittelee.