Venezuelassa oppositio suunnittelee avaavansa uuden hätäapukeskuksen

Juan Guaidon mukaan hätäavun pääsyn estäminen saattaa olla rikos ihmisyyttä vastaan. LEHTIKUVA/AFP

STT

Venezuelassa oppositio suunnittelee avaavansa toisen hätäapukeskuksen lähelle maan kaakkoisrajaa. Keskukseen olisi tarkoitus varastoida hätäapua, ja se voisi alkaa ottaa vastaan apua jo ensi viikolla.

Lisäksi maan presidentiksi julistautunut oppositiojohtaja Juan Guaido aikoo järjestää jälleen Nicolas Maduron vastaisen mielenosoituksen, jolla yritetään painostaa maan hallitusta sallimaan hätäavun tuominen maahan.

Guaidon mukaan hätäavun pääsyn estäminen saattaa olla rikos ihmisyyttä vastaan.

Hyperinflaatiosta ja köyhyydestä kärsivässä Venezuelassa on pulaa peruselintarvikkeista ja lääkkeistä. Guaido sanoo, että 300 000 ihmistä on vaarassa kuolla, jos Kolumbian rajalle varastoituja Yhdysvaltojen ja muiden maiden lahjoituksia ei tuoda perille pian.

Hätäapu on jumissa Kolumbiassa, sillä Maduroa tukeva Venezuelan armeija on estänyt avun pääsyn Venezuelaan. Maduro ei salli avustuksia, sillä hänen mielestään Venezuelan humanitaarinen kriisi on Yhdysvaltain keksintöä vallankaappauksen oikeuttamiseksi.

Sunnuntaina kymmenittäin lääkäreitä osoitti mieltään Venezuelan puolella rajaa vaatien, että apu Kolumbian puolelta tuotaisiin Venezuelaan.

Pitkään talousongelmista kärvistelleestä Venezuelasta on YK:n mukaan paennut noin 2,3 miljoonaa ihmistä vuodesta 2015 lähtien.

"Yhdysvaltain väliintulo on hyvin kiistanalainen kysymys"

Guaido on aiemmin sanonut, että ei suostu sulkemaan pois Yhdysvaltain sotilaallista väliintuloa yhtenä vaihtoehtona maan kriisin ratkaisemiseksi ja Maduron suistamiseksi vallasta.

Parlamentin puhemies Guaido julistautui viime kuussa väliaikaiseksi presidentiksi, ja hänet on tunnustanut presidentiksi noin 40 maata, mukaan lukien Yhdysvallat ja useimmat EU-maat, myös Suomi.

Guaido kertoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa tekevänsä kaiken voitavansa pelastaakseen ihmishenkiä. Hän myönsi kuitenkin, että Yhdysvaltain väliintulo on hyvin kiistanalainen kysymys.

Hän on kehottanut armeijaa asettumaan puolelleen ja sanonut, että armeija joutuu valitsemaan puutteenalaisen kansan ja diktaattorin välillä.

Maduro on syyttänyt Venezuelaa piinaavasta ruoka- ja lääkepulasta Yhdysvaltain asettamia pakotteita, vaikka pakotteet on asetettu enimmäkseen Maduron hallinnossa toimivia yksityishenkilöitä sekä kansallista öljy-yhtiötä PDVSA:ta vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Autoilijat ovat tuskastuneet jatkuviin muutostöihin Lahden Renkomäessä – Uudenmaankadun urakka on myöhässä 1,5 vuotta: "Käytännössä meillä meni koko orkesteri uusiksi", sanoo urakoitsija
 2. Pääkirjoitus: Keskustan hermo kiristyy, totuuden hetki syksyn budjettiriihessä
 3. Millamari Uotilan Esalainen: Mankeli vaihtui sähköpyörään, eikä paluuta vanhaan ole – harjukaupungissa jos jossain sähköpyörä näyttää kyntensä
 4. Sadan asiantuntijan joukko tunnisti 17 ratkaisua, jotka Lahden on välttämättä tehtävä noustakseen koronakriisistä
 5. Kysymys ja vastaus: Miksi hyvinvointyhtymän ja THL:n koronavirusluvut eroavat toisistaan?
 6. Omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa Orimattilassa
 7. Kaikkein huono-osaisimmille maksettavassa tuessa isot alueelliset erot – kärjessä on niin pieniä kuntia kuin suurimpia kaupunkeja ja maakunnista Uusimaa
 8. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 9. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 10. Lastenleirillä mennään lasten ehdoilla - "Emme opeta, että tämä on valssinaskel, vaan heitä tutustutetaan luovaan toimintaan"
 11. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 12. Lahdessa kokeillaan uusia tölkki- ja pullotelineitä, ensimmäiset viisi tilattu tällä viikolla
 13. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 14. Siviilipalveluksen koulutusjakso siirtyi koronan vuoksi verkkoon – "Etäkoulutettaviin eriin otetaan sellaisia velvollisia, joilla on tiedossa oleva työpalveluspaikka"
 15. Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on erotettu eduskuntaryhmästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.