Käräjätuomari kiistää syyllistyneensä rikokseen – syyttäjä vaatii sakkorangaistusta Axl Smithin tuomioon jääneiden uhrien nimien takia

Helsingin käräjäoikeuden tuomari Helsingin hovioikeudessa keskiviikkona. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Helsingin käräjäoikeuden tuomari kiistää syyllistyneensä virkarikokseen, selviää hänen kirjallisesta vastauksestaan. Syyttäjä vaatii tuomarille sakkorangaistusta tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta Axl Smithin salakatselujutun vuoksi.

Tuomarin epäillään toimittaneen huolimattomuuttaan tiedotusvälineille tuomiosta kappaleen, johon sisältyi salattuja uhrien nimiä. Samainen tuomari oli itse tehnyt päätöksen siitä, että Smithille langetetusta kirjallisesta tuomiosta salataan rikoksen uhrien henkilöllisyys ja seikat, joiden perusteella henkilöllisyyden voisi selvittää.

Tuomari Maritta Pakarinen oli tehnyt salauksen yhteistyössä käräjäsihteerin kanssa, mutta kertoo itse ottavansa kaiken vastuun virheestään.

Hänen puolustusasianajajansa Jussi Sarvikivi kertoo Pakarisen kirjallisessa vastauksessa, että kyse on ollut inhimillisestä virheestä. Sarvikiven mukaan Pakarinen on pyrkinyt toimimaan oikein ja kyseessä on ollut tapaturma.

– Päämieheni viaksi jää siis se, että hän ei ole huomannut muutamaa kohtaa yli 150-sivuisessa tuomiossa, jotka vielä olisi tullut salata. Sen sijaan hän ei teonkuvauksessa kuvatulla tavalla ole päättänyt siitä, että tuomio toimitetaan tiedotusvälineille, saati siitä, kuinka laajalle joukolle tuomio toimitetaan, Sarvikivi perustelee.

Kirjallisessa vastauksessa todetaan, että kysymys on kaikkien asianosaisten kannalta hyvin ikävästä tapahtumasta.

– Päämieheni voi hyvin uskoa, että asianomistajat ovat kokeneet tilanteen raskaana. Päämieheni itse on ottanut asian niin ikään erittäin raskaasti. Hän on tehnyt kaikkensa virheen korjaamiseksi ja lisäksi ollut yhteydessä asianomistajien silloisiin avustajiin ja osin myös suoraan asianomistajiin, tarjoten myös mahdollisuutta henkilökohtaisesti keskustella asiasta.

Tuomari myös kiistää vahingonkorvausvastuunsa. Hänen kirjallisessa vastauksessaan todetaan, että jos hänet tuomitaan korvauksiin, on korvaukset tuomittava yhteisvastuullisesti tuomarille ja valtiolle, ja ne on perittävä ensisijaisesti valtiolta.

"Tietojen paljastuminen on ollut omiaan vaarantamaan luottamusta"

Syyttäjä on samaa mieltä siitä, että tuomarin teko oli tahaton ja johtui siitä, että Pakarinen ei huomannut julkisuuteen toimitetun tuomion sisältävän salassa pidettäviä tietoja. Syyttäjän mukaan teko ei ollut vähäinen.

– Pakarisen teossa erityisen arkaluonteiset salassa pidettävät tiedot on peruuttamattomasti paljastettu suurelle joukolle tiedotusvälineiden edustajia jutussa, joka on kiinnostanut laajalti yleisöä.

Tietojen paljastuminen myös aiheutti syyttäjän mukaan uhreille henkistä haittaa ja kärsimystä.

– Pakarisen menettely on voinut varsin huomattavassa määrin loukata sekä vaarantaa yksityistä etua ja tietojen paljastaminen on ollut omiaan vaarantamaan luottamusta viranomaisen toimintaan yleisestikin, syyttäjä kirjoittaa haastehakemuksessaan.

Yhteensä seitsemän Smithin uhria on jutussa asianomistajina.

Hovioikeus tuomitsi marraskuussa 2017 Smithin käräjäoikeuden tavoin vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Smith tuomittiin 30 salakatselusta, neljästä kunnianloukkauksesta sekä kahdesta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Uhreja oli yhteensä 29.

STT kertoo tuomarin nimen jo syytevaiheessa hänen yhteiskunnallisen asemansa takia ja sekaantumisvaaran välttämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 2. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 3. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 4. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 5. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 6. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 7. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 8. Isä Jonas luotsasi Lahden ortodoksiseurakunnan pois kriisistä – kohta koko seurakunta lakkaa olemasta
 9. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 10. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin
 11. Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"
 12. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle
 13. Kärkölän kunta aloitti ruokatarjoilun etäkoululaisille
 14. Asikkalan kunta aloittaa yt-neuvottelut – ei irtisanomisia, lomautukset mahdollisia
 15. Kirjasto on kiinni, mutta luettava ei lopu – näin käytät kirjaston sähköisiä palveluita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.