Sipilä uskoo, että sote saadaan maaliin ennen kevään vaaleja

Pääministeri Juha Sipilä myönsi Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että aikaa on vähän. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uskoo yhä, että sote-uudistus saadaan käsiteltyä tämän vaalikauden aikana. Sipilä tosin myönsi Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että aikaa on vähän, eikä eduskunta enää istu montaa viikkoa.

– Mutta mitään syytä minulla ei ole siihen uskoon, ettei perustuslakivaliokunta saisi käsiteltyä. Sieltä tulee väistämättä, niin kuin aina, joitakin huomioita, jotka sitten täytyy tässä viimeisessä käsittelyssä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa korjata. Tärkeintä minusta on nyt se, että tämä saadaan sillä tavalla läpi, että se tulee eduskunnan suureen saliin äänestettäväksi.

Sipilä muistutti, että osa laeista on ollut jo kaksi vuotta eduskunnassa ja kaikki lait ovat olleet jo vuoden. Viimeisimmästä, perustuslakivaliokunnan huomioiden perusteella tehdystä täydennyksestä on jo yli puoli vuotta.

– Eli kyllä tässä on aikaa ollut, mutta samaan aikaan täytyy muistaa, että on todella suuresta uudistuksesta kysymys.

Sipilä torjui väitteen siitä, että sote-uudistukseen liittyvät maakuntauudistus ja valinnanvapaus olisivat lehmänkauppa. Hän sanoi, että valinnanvapaus on ollut mukana hallitusohjelmasta alkaen niin, että se otetaan käyttöön porrastetusti eri palveluissa

– Ensimmäinen versio porrastuksista oli liian tiukka. Se on pakko myöntää, Sipilä sanoi.

Porrastusta on sittemmin väljennetty. Nyt odotetaan perustuslakivaliokunnan kantaa siihen, onko nykyinen väljyys riittävä.

Vaihtoehto olisi uudistaa pala kerrallaan

Sipilä kertoi, että luottaa yhä kokoomuksen tukeen sote-asiassa.

– Luotan siihen, mitä (kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri) Petteri Orpo minulle sanoo.

– Jos tämä kaatuu ja valmista ei saada, niin mitä maksaa meidän yhteiskunnalle se, ettemme saa näin isoa uudistusta tehtyä? Mitä maksaa esimerkiksi siellä vanhustenhuollossa, jonne ei saada niitä leveämpiä hartioita? Ja miten villiksi yksityistäminen menee sen jälkeen, jos tulisi tieto, ettemme saa tätä valmiiksi?

Sipilän mukaan maakunnissa tehdään erittäin hyvää työtä palveluketjujen ja soten sisällön eteen.

– Kyllä sieltä yksiselitteinen viesti joka paikasta on, että tehkää tämä valmiiksi.

Jos suuria uudistuksia ei kyetä viemään läpi yhdessä kaudessa, on Sipilän mielestä syytä miettiä, mikä on vialla. Hänen mukaansa vaihtoehto on tehdä niitä pala kerrallaan.

"Perustuslakiasiantuntijoita on vähän"

Toinen suuri kesken oleva lakikokonaisuus on siviili- ja sotilastiedustelulait, jotka eduskunnan täysistunto lähetti perjantaina takaisin hiottavaksi asianomaisiin valiokuntiin. Puhemies Paula Risikko (kok.) oli jo torstaina sanonut, että menettely on tarpeen perustuslakiasiantuntijoiden esittämän kritiikin jälkeen. Professorit Juha Lavapuro ja Martin Scheinin olivat ainakin Twitterissä moittineet hallintovaliokunnan siviilitiedustelulakiehdotusta perustuslain vastaiseksi.

Pääministeri ei suoraan ottanut kantaa tapahtumien kulkuun. Hän kuitenkin sanoi, että perustuslakiasiantuntijoita on Suomessa aika vähän ja hekin ovat olleet aika työllistettyjä tämän kauden.

– Toivoisin, että perustuslakiasioita olisi käsittelemässä suurempi joukko asiantuntijoita. He ovat nyt olleet aika tiukilla.

– Luotan tähän suomalaiseen järjestelmään ja haluan antaa sille kaiken tukeni. En näissä Twitter-keskusteluissa ole mukana, että en tiedä, mistä tämä kaikki lähti liikkeelle.

Sipilä sanoi, että lakia oli valmisteltu erittäin huolellisesti koko kausi ja parlamentaarinen ryhmä oli tehnyt töitä sen eteen.

– Uskon, että siinä on löytynyt oikea tasapaino yksilön tietosuojan ja koko Suomen turvallisuuden välillä.

Sipilä ei myöskään kommentoinut sitä, millaisen kuvan poliitikoista antaa se, että iso lakipaketti laitetaan uudelleen valiokuntakäsittelyyn asiatuntijakommenttien vuoksi. Hän muistutti, että eduskunta teki yksimielisen päätöksen.

– Hallituksen pitää nauttia eduskunnan luottamusta, eikä päinvastoin, Sipilä sanoi.

"Taisi olla väärin vuodettu" - Suomen kanta EVM-vastuista jää seuraavalle hallitukselle

Sipilä torjuu mediatiedot siitä, että sinisten hallitusryhmän valtiosihteerille Samuli Virtaselle olisi annettu porttikielto hallituksen EU-ministerivaliokunnan kokouksiin. Ilta-Sanomien mukaan taustalla olisi hallituksen sisäinen riitely, joka koskee Euroopan vakausmekanismia (EVM).

– Ei valtiosihteerille ole mitään porttikieltoa laitettu. Hänellä on ihan samanlainen oikeus osallistua kokoukseen kuin tähänkin saakka, Sipilä sanoi Ylen Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Sipilän mukaan kohu liittyy EU-ministerivaliokunnan kokoukseen toissa perjantaina. Tuolloin paikalla ei ollut yhtään sinisten ministeriä, minkä vuoksi Suomen kanta EVM-kysymykseen päätettiin jättää pöydälle. Sipilä totesi kyseisen asian yhteenvedossa, että se käsitellään vielä triossa eli Sipilän, valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon (sin.) kesken.

– Olemme kahdessa lyhyessä keskustelussa käyneet sitä läpi ja todenneet, ettei meillä ole mitään ristiriitaa tässä asiassa.

Sipilän mukaan valtiosihteeri Virtanen oli paikalla kokouksessa, mutta ei voinut käyttää ääntään, koska kokouksessa vain ministerit pitävät oman hallinnonalansa ja ryhmänsä puheenvuorot.

Pääministerin mukaan sinisten puheenjohtaja Terho ei ole myöskään ilmoittanut hänelle, että sinisten ministerit olisivat aikeissa vastaisuudessa boikotoida EU-ministerivaliokunnan kokouksia, kuten on huhuttu.

Kanta tarvitaan kesäkuussa

EVM on esillä kesäkuun EU-huippukokouksessa, jossa Sipilän mukaan päätetään, voidaanko määräenemmistöpäätöksiä soveltaa yksittäisissä maksatuksissa sovittujen pelisääntöjen mukaan esimerkiksi pankkikriisin hoidossa.

Sipilän mukaan hänen hallituksensa haluaa säilyttää yksimielisen päätöksenteon, mutta asia jää seuraavan eduskunnan linjattavaksi. Aiemmin uutisoitiin, että kokoomus ja keskusta olisivat määräenemmistön kannalla.

Sipilä ei osannut tarkemmin arvioida, mistä väärinymmärrys aiheutui.

– Tämä on ehkä väärin vuodettu. Kun vuodetaan, niin kannattaisi vuotaa oikein, Sipilä sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.