Espanjan hallitus patistaa diktaattori Francon jälkeläisiä valitsemaan uuden hautapaikan – Francon perintö jakaa maata vahvasti

Francon ruumis on haudattuna Madridin lähelle Valle de los Caidosin (Kaatuneiden laakso) muistomerkille. LEHTIKUVA/AFP

STT

Espanjassa kiistellään diktaattori Francisco Francon jäännösten siirtämisestä. Muun muassa CNN kertoo, että Espanjan hallitus on antanut Francon jälkeläisille maaliskuun alkuun asti aikaa päättää tämän uudesta hautapaikasta.

Espanjan oikeusministerin Dolores Delgadon mukaan hallitus valitsee hautapaikan, jos Francon suku ei sellaista ilmoita.

Maata vuosina 1939–1975 hallinneen Francon ruumis on haudattuna Madridin lähelle Valle de los Caidosin (Kaatuneiden laakso) muistomerkille. Samaan paikkaan on haudattu tuhansia Espanjan sisällissodassa kaatuneita molemmilta puolilta.

Hallitsevan sosialistipuolueen mielestä muistomerkin tulee kunnioittaa sisällissodan uhreja eikä se sovellu diktaattorille.

Espanjan sosialistihallitus yrittää saada jäännökset siirrettyä ennen huhtikuun ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Vallanvaihdos saattaisi tietää hankkeen kariutumista, sillä konservatiivipuolue suhtautuu jäännösten siirtämiseen paljon nihkeämmin.

Francolla on yhä kannattajia

Francon jälkeläiset ovat vastustaneet jäännösten siirtämistä jyrkästi. Francoon myönteisesti suhtautuvat kansalaisjärjestöt ovat uhanneet estää hallituksen hankkeen oikeusteitse.

– Jatkamme kaikkien oikeusjärjestelmän tarjoamien keinojen käyttämistä estääksemme kaiken häväistyksen ja epäoikeudenmukaisuuden, joka uhkaa Espanjaa, sen historiaa ja espanjalaisten yhteistä hyvää, ilmoitti Francisco Francon säätiö.

Francon perintö jakaa Espanjaa vahvasti ja jäännösten siirtämishanke on avannut vanhoja haavoja. Vaikka maa onnistui siirtymään demokratiaan diktaattorin kuoltua vuonna 1975, on monilla espanjalaisilla edelleen positiivinen näkemys Francosta. Kenraalin kannattajat sanovat muun muassa, että tämä onnistui pitämään Espanjan poissa toisesta maailmansodasta ja sai maan talouden nopeaan kasvuun 1960-luvulla.

Francon valtakautta kuitenkin sävyttivät ihmisoikeusrikkomukset ja kymmenettuhannet teloitukset. Valle de los Caidosin muistomerkkikin rakennettiin osittain poliittisten vankien voimin.

Espanjan hallitus tuomitsi vuonna 2007 muodollisesti Francon hallinnon ja kielsi poliittiset tapahtumat Valle de los Caidosissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 6. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 7. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 8. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 9. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 10. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 11. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 12. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 13. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään
 14. Iiro Harjula oli Pelicansin junioreissa "DJ Härski" – nyt hän on matkalla koko kansan ruutukasvoksi
 15. Santtu-Matias Rouvali valittiin Vuoden Matiksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.