Sote-lausunto ei valmistunut vielä iltakokouksessa – työ jatkuu aamulla

Leena Meri (ps.), Anna-Maja Henriksson (r.) ja valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) eduskunnassa viime tiistaina perustuslakivaliokunnan kokouksen jälkeen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Perustuslakivaliokunta eteni tiettävästi harppauksen sote-lausunnon valmistelussa tiistaina, mutta valmista ei ylimääräisestä iltakokouksesta huolimatta vieläkään tullut. Valiokunta on koolla jälleen heti aamusta. Se on varautunut pitämään myös keskiviikkona ylimääräisen iltakokouksen.

– Puhemiesneuvosto on päättänyt, että täysistunto keskeytetään kello 17, jotta perustuslakivaliokunta voi tarvittaessa silloin kokoontua. En tiedä, tarvitaanko sitä, mutta mahdollisesti, puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) kommentoi tiistaina kokouksen jälkeen iltayhdeksältä.

– Toivottavasti tunneista, Lapintie huokaisi, kun häneltä kysyttiin, onko lausunnon valmistumisessa kyse tunneista vai päivistä.

Perustuslakivaliokunta on kovan paineen alla. Aamulla valiokunnassa on sote-lausunnon lisäksi muun muassa perustuslakiasiantuntijoiden kuulemiset tiedustelulaeista. Tiedustelulakeja on eduskunnassa kiirehditty, joten niihin mahdollisesti jääneet muutostarpeet on yritettävä käsitellä nopeasti.

Vähän ennen kokouksen päättymistä tiistaina valiokunnan huoneesta kuului kovaäänistä keskustelua.

– Iän mukana tulee kokemus ja rauhallisuus. Ehkä nuoruuteen kuuluu se, ettei malta ymmärtää, että näin ne asiat elämässä menevät, ja kaikki ei mene sen oman mallin mukaan. Pitää oppia siihen, että asiat riitelevät eivät ihmiset, kommentoi Leena Meri (ps.) tilannetta kokouksesta lähtiessään.

"Nyt ollaan hyvässä vauhdissa"

Aiemmin päivällä sinisten Matti Torvinen kertoi, että kokouksessa edettiin tiistaina enemmän kuin koko viime viikolla yhteensä.

– Nyt ollaan todella hyvässä vauhdissa, Torvinen luonnehti.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta sosiaali- ja terveysvaliokunta valmistelee varsinaisen sote-mietinnön. Korjaustarpeiden määrästä on kiinni, ehtiikö mietintö eduskunnan suureen saliin päätettäväksi vielä tällä vaalikaudella.

Eduskunnan istuntokautta on jäljellä vajaat neljä viikkoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua mahdollisesti vielä tuntikausia
 2. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 8. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 9. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 10. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 11. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 12. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 13. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 14. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 15. Tartuntojen määrä on Venäjällä kolmanneksi suurin maailmassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.