Ilmastolakon aloittanut Greta Thunberg ja nuoret vaativat Brysselissä EU:lta kunnianhimoa

Nuori ilmastoaktiivi Greta Thunberg vieraili tänään Brysselissä. LEHTIKUVA / AFP

STT

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg oli odotettu vieras torstaina Brysselissä.

Junalla EU:n pääkaupunkiin matkustanut Thunberg osallistui ilmastomarssille tuhansien belgialaisnuorten kanssa ja tapasi EU-vaikuttajia.

16-vuotias ruotsalainen on herättänyt innostusta eri puolilla Eurooppaa, ja varsinkin Belgiassa hänen esimerkkinsä on saanut liikkeelle viikko toisensa jälkeen satoja, tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia nuoria.

– Jos joku ajattelee, että meidän pitäisi olla koulussa, ehdotan, että otatte paikkamme kadulla, Thunberg sanoi EU-vaikuttajille.

Oman koululakkonsa Ruotsin parlamenttivaalien kynnyksellä aloittanut Thunberg kertoi jatkavansa lakkoilua koulusta joka perjantai, kunnes Ruotsi noudattaa Pariisin ilmastosopimusta.

Poliitikot yrittävät hänen mukaansa epätoivoisesti siirtää keskustelun pois ilmastonmuutoksesta.

– Olemme alkaneet siivota sotkuanne emmekä lopeta ennen kuin olemme valmiita, Thunberg sanoi.

Belgian ilmastonuoret Anuna De Wever ja Kyra Gantois kuuntelivat hänen vierellään.

– Monet kysyvät, edistämmekö me lintsaamista ja pitäisikö meidän mennä takaisin kouluun. He kehittävät kaikenlaisia salaliittoteorioita ja kutsuvat meitä sätkynukeiksi, jotka eivät osaa ajatella itse. He yrittävät epätoivoisesti siirtää huomion ilmastokriisistä ja vaihtaa aihetta.

– He tietävät, etteivät ole tehneet kotiläksyjään, mutta me olemme, Thunberg sanoi.

Polttavat lämpötilat herättelivät

Belgiassa koko elämänsä asunut Ilona Lahesmaa ymmärtää, miksi hänen ruotsalaisen ikätoverinsa viesti uppoaa maassa.

– Suomessa kuunnellaan ehkä enemmän oppilaita ja sitä mitä ihmiset vaativat. Täällä Belgiassa tuntuu, että asiat eivät etene ollenkaan, Lahesmaa sanoo juuri ennen ilmastomarssin alkua Brysselin pohjoisella asemalla.

Viime kesänä lämpötila huiteli kaupungissa reippaasti yli 30 asteessa, mikä herätti huomaamaan, mitä ilmastonmuutos voi tarkoittaa.

– Vähän pelottaakin se, että kun olen itse aikuinen ja minulla on lapsia, minkälaisessa maailmassa he elävät. Onko silloin Brysselissä kesällä 55 astetta.

Kouluissa suhtauduttiin Lahesmaan mukaan opiskelijoiden lakkoiluun aluksi tiukasti, mutta sittemmin linja on vähän keventynyt. Tunneilta lähtevät nuoret todella osallistuvat marsseille, eivätkä lintsaa muuten vain.

– Kyllä me tiedetään, että huomenna me ollaan aikuisia ja ilmastonmuutoksen ongelmat tulevat meidän lapsille. Nuoret ovat motivoituneita ja haluavat tulla marssimaan.

"Seuratkaa tiedettä"

Ilmastolakkojen laajeneminen vajaa sata päivää ennen EU-vaaleja on herättänyt Belgiassa keskustelua siitä, opastaako joku nuoria. Maassa valmistaudutaan parasta aikaa myös parlamenttivaaleihin.

Pari viikkoa sitten Belgian flaamilainen ympäristöministeri Joke Schauvliege joutui eroamaan vihjaistuaan, että ilmastomarssijoita ohjailtaisiin ulkopuolelta.

Thunbergin mukaan nuoret vaativat poliitikkoja kuuntelemaan tieteentekijöitä, seuraamaan Pariisin ilmastosopimusta ja IPCC:n raporttia. Muuta julistusta heillä ei ole.

Myös EU:lta tarvitaan Thunbergin mukaan lisää kunnianhimoa, koska nykyiset tavoitteet eivät riitä rajaamaan ilmaston lämpenemistä alle 1,5 asteen.

Ilmastoaktivismi ei jää vain iskulauseiksi. Ilona Lahesmaa listaa ystävineen useita tapoja, joilla ympäristön kuormitusta voi vähentää.

Muovipullot ovat pannassa, kuten myös kaupan pienet pussit. Irtotuotteina ostetut hedelmät tai pähkinät kulkevat kestopusseissa.

Nuoret kertovat suosivansa kasvisruokaa ja ostavansa myös käytettyjä vaatteita. Kiitosta heiltä saa myös perheiden päätös vähentää yksityisautoilua.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut