Siitepölystä kärsiville luvassa rankka kevät – koivun ja lepän kukinnasta tulossa runsas

Lepän siitepölyä esiintyy lähipäivinä maan etelä- ja keskiosassa. LEHTIKUVA / Ritva Siltalahti

STT

Viime vuoden kuiva ja kuuma kesä näkyy runsaana siitepölynä tänä keväänä. Suomeen saapuu Ilmatieteen laitoksen mukaan lähipäivinä lepän siitepölyä kaukokulkeumana lämpimästä Länsi-Euroopasta, mutta myös paikallinen kukinta tullee olemaan runsasta.

– Koivulla ja lepällä on tulossa todella hyvä kukintakevät, sehän näkyy nyt jo puista. Norkot tulevat jo edellisenä kesänä näkyviin, ja niistä voi päätellä seuraavan kevään kukinnan, tutkimusinsinööri Sirkku Pöykkö Luonnonvarakeskus Lukesta sanoo.

Ruotsissa on povattu pahinta siitepölykautta vuosiin tai jopa vuosikymmeniin. Pöykkö ei halua lähteä arvelemaan, miten paha tilanteesta kehkeytyy Suomessa, mutta sanoo kukinnan olevan poikkeuksellisen runsasta ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa.

– Kukinta johtuu edellisen kesän säästä eikä se rajoitu maittain. Jos Ruotsissa kukkii, kyllä meilläkin kukkii yleensä. Viime kesähän oli Pohjoismassa yleisesti kovin kuuma ja aurinkoinen.

Siitepölykauden pituus riippuu siitä, miten varhain kevät alkaa ja miten se etenee.

– Jos on tasaisen kuuma, lämmin kevät, kukinta etenee nopeammin ja menee nopeammin ohi. Mutta jos käy niin, että tulee ensin lämmintä ja kukinta alkaa ja sää sitten taas viilenee, siitepölykausi pitkittyy, Pöykkö sanoo.

Kaukokulkeumat avaavat siitepölykauden

Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan ilmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta ja aikaistanut sen alkua parilla viikolla

Projektitutkija Jukka Reiniharju Turun yliopistosta muistuttaa, että siitepölykausi alkaa yleensä kaukokulkeumilla jo ennen paikallista kukintaa.

– Tälle päivälle meidän malli näytti kulkeumaa Keski-Euroopasta. Alkukaudesta se on epäsäännöllistä, riippuu ilmavirroista, miten tulee, mutta siitepöly kulkeutuu hyvin, hän sanoo.

Eteläiset ilmavirrat voivat Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan tuoda jo tammi-helmikuussa oireita aiheuttavia määriä siitepölyä Etelä-Suomeen, josta siitepölykausi etenee pohjoiseen muutamassa viikossa.

Reiniharjun mukaan lämpötilat vaikuttavat paljon eri siitepölyä levittävien lajien kukintaan.

– Jos on lämmin kevät, pähkinäpensaan ja lepän kukinta alkaa aikaisemmin. Koivulla kukinta menee usein vapun tienoille, hän sanoo.

Lepän siitepölyä saapuu Suomeen lämpimästä Länsi-Euroopasta

Ilmatieteen laitos ennustaa lepän siitepölyn kulkeutuvan lähipäivinä Suomen etelä- ja keskiosiin Länsi-Euroopasta.

Päivystävän meteorologin Paavo Korpelan mukaan kevättalvi on ollut varsin lämmin Espanjassa, Ranskassa, Britanniassa ja Saksassa, jossa leppä jo kukkii.

– Kun tietty summa täyttyy, nämä kasvit heräilevät talven unesta. Nyt on aika paljon kukintaa menossa Länsi-Euroopassa aika laajalti. Kevät on nähdäkseni ollut vähän edellä normaalista siellä, hän sanoo.

Länsi-Euroopasta ilmavirta käy Pohjois-Atlantille ja koukkaa Norjan ja Ruotsin kautta Suomeen.

Itä-Euroopassa kukkimiset eivät meteorologin mukaan vielä juurikaan ole alkaneet, sillä siellä on ollut huomattavasti viileämpää kuin Länsi-Euroopassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 2. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 5. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 6. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 7. Yön uutiskooste: Korona-aikana iso riski ulkomaanmatkan peruuntumisesta - pakettimatkan rahat varmimmin takaisin
 8. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 9. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 10. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 11. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 12. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 13. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 14. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 15. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.