Päijät-Sote ottaa koronan hoidossa käyttöön uuden, suun kautta otettavan lääkkeen

Päijät-Sote ottaa koronaviruksen aiheuttaman taudin hoidossa käyttöön suun kautta otettavan Paxlovid-viruslääkkeen, kertoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä. Lääke on suunnattu vain aikuisten käyttöön

Tutkimustulosten mukaan Paxlovid vähentää vakavalle koronataudille alttiiden potilaiden riskiä joutua sairaalahoitoon tai kuolla silloin, kun lääkitys aloitetaan viiden päivän sisällä oireiden alkamisesta.

Lääkehoidon hyötyä arvioitaessa huomioidaan, että jo aiemmin sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta ja vain yhden rokoteannoksen saanut rinnastetaan rokottamattomaan henkilöön. Koronatartunta tulee olla varmistettu terveydenhuollossa tehtävällä PCR-testillä.

Lääkehoitoa kohdistetaan riskien perusteella sosiaali- ja terveysministeriön luokituksen mukaisesti. Yhteydenoton lääkityksestä voi tehdä sähköisellä yhteydenottolomakkeella. Jos tämä ei ole mahdollista, voi olla yhteydessä myös omaan sote-keskukseen. Lääkäri arvioi tämän jälkeen, miten Paxlovid sopii yhteen muiden henkilöllä käytössä olevien lääkkeiden kanssa. Arvioinnin jälkeen lääkäri on yhteydessä lomakkeen lähettäneeseen henkilöön.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä noussut viime viikosta, kuormitus silti vähäistä

Mikäli henkilölle määrätään koronalääkitys, sen voi noutaa joko Akuutti24:stä Päijät-Hämeen keskussairaalasta, Heinolan terveyskeskuksen kiirevastaanotolta tai Lahden sote-keskuksen kiirevastaanotolta yksiköiden aukiolojen mukaan. Päijät-Sote suosittelee, että lääkkeen noutaa joku muu kuin sairastunut itse. Noutajalla tulee olla mukana potilaan Kela-kortti.

Paxlovid on otettu aiemmin käyttöön Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Paxlovid

Lääkehoidon kohderyhmät 

1. Erittäin altistavan riskitekijäryhmän potilaat riippumatta saaduista rokotuksista

Elin- tai kantasolusiirto kuuden kuukauden sisällä tai edelleen jatkuva voimakas hylkimisenestolääkitys

Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti (voimakkaasti immuunijärjestelmää heikentävä syöpä kuten lymfooma tai leukemia, tai immuunipuolustusta heikentävä hoito, esimerkiksi sytostaattihoito)

Vaikeat puolustusjärjestelmän häiriöt (esim. pernan poisto, korvaushoitoa vaativa vasta-ainepuutos, HIV kun CD4-solutaso on matala)

2. Erittäin altistavan riskitekijäryhmän potilaat, jos potilas on rokottamaton

Vaikea krooninen munuaissairaus

Vaikea krooninen keuhkosairaus (esimerkiksi pitkäaikainen keuhkoahtaumatauti, keuhkolaajentuma, keuhkoputkien laajentuma, pitkäaikainen keuhkoputkitulehdus tai kystinen fibroosi)

Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes

Downin oireyhtymä

3. Altistavan riskitekijäryhmän potilaat, jos potilas on yli 40-vuotias ja rokottamaton

Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma

Vaikea sydänsairaus (esimerkiksi sydämen vajaatoiminta, keuhkosydänsairaus, keuhkoverenkierron sairaudet, sydänlihassairaudet tai sepelvaltimotauti)

Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila

Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen (esimerkiksi reumasairauteen, haavaiseen paksusuolen tulehdukseen, Crohnin tautiin tai psoriaasiin liittyvä suun kautta tablettina otettu glukokortikoidihoito tai muu immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito)

Vaikea krooninen maksasairaus (esimerkiksi maksan vajaatoiminta, maksafibroosi tai maksakirroosi)

Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta

Vaikea tai keskivaikea uniapnea

Sairaalloinen lihavuus eli painoindeksi (BMI) enemmän kuin 40 (rokottamattomalla henkilöllä voidaan lääkitystä harkita myös alle 40-vuotiaalle)

4. Kotona asuvat yli 80-vuotiaat potilaat, jotka ovat saaneet alle neljä rokoteannosta. Erityisesti iäkkäiden kohdalla on punnittava lääkkeen haittavaikutusten ja lääkehyödyn välillä.

Lähde: Päijät-Sote

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut