Suomalaiset ostavat ulkomaiden verkkokaupoista pientä ja halpaa

Ulkomaisista verkkokaupoista ostetaan esimerkiksi vaatteita ja kenkiä, elektroniikkaa sekä kauneus- ja terveystuotteita. LEHTIKUVA / JARNO MELA

STT

Selvästi yli puolet suomalaisista ostaa jotain verkkokaupoista ainakin kerran kuukaudessa, kertoo kansainvälisen postialan järjestön IPC:n julkaisema verkkokauppatutkimus.

Suurin osa ulkomailta tehdyistä verkko-ostoksista oli pieniä ja edullisia: useampi kuin neljä viidestä ostoksesta painoi alle 2 kiloa, ja lähes puolet kaikista ostoksista oli alle puolen kilon painoisia. Miltei puolet ostoksista maksoi alle 25 euroa.

Liki puolet suomalaisten verkko-ostoksista ulkomailta mahtuisi postilaatikkoon.

– Maailmalla pikkupakettien toimitus postilaatikkoon on yleistä ja suosittua. Luukkuun toimitus on hyvä mahdollisuus myös kotimaiselle verkkokaupalle, kertoo Postin kansainvälisistä verkkokauppapalveluista vastaava Sami Finne tiedotteessa.

Suomalaisittain erityistä on pakettiautomaattien suuri suosio: 40 prosenttia suomalaisista suosii paketin noutamisessa pakettiautomaattia, kun muiden maiden kuluttajissa osuus on 10 prosenttia.

– Pakettiautomaateissa olemme edelläkävijäkansa. Ensimmäisistä pakettiautomaateista taitaa tulla jo seitsemän vuotta täyteen, eli olemme harjoitelleet näillä huomattavasti pidempään kuin moni muu markkina. Suomalaiset kuluttajat ovat selvästi ottaneet automaatit omakseen, Finne kertoo STT:lle.

Eniten ulkomaisista verkkokaupoista ostetaan vaatteita ja kenkiä, elektroniikkaa sekä kauneus- ja terveystuotteita.

Suomalaiset jäljessä verkkokaupan yleistymisessä

Puolet ulkomaisista verkkokaupoista tavaraa tilanneista suomalaisista on ostanut jotain Kiinasta. Sen jälkeen yleisimmin jotain on tilattu Saksasta, Britanniasta ja Ruotsista.

Kiinalaiset verkkokauppajätit Wish ja AliExpress ovat viiden suosituimman ulkomaisen verkkomarkkinapaikan joukossa eBayn, Amazonin ja Zalandon ohella.

Suomessa verkkokaupoista ostettiin tavaraa selvästi harvemmin kuin missään muussa tutkitussa maassa. Tutkimuksen mukaan vain 5 prosenttia suomalaisista verkko-ostajista nettishoppailee kerran viikossa, kun osuus on Ruotsissa liki kolminkertainen, Saksassa lähes viisinkertainen ja Yhdysvalloissa noin seitsemänkertainen.

– Me kaikki Pohjoismaat tulemme selvästi kehittyneempien eurooppalaisten markkinoiden perässä, ja huikeasti edellä menee Kiina, jossa verkkokauppaostaminen on hyvin pitkällä. Siellä moni ihminen tilaa mobiilisti hyvin paljon päivittäistavaroita verkon kautta, koska toimitusajat ovat nopeita. Toimitus voi tulla samana päivänä tai seuraavaksi päiväksi, Finne sanoo.

Viime vuonna Posti toimitti 44 miljoonaa pakettia ja 15 miljoonaa pientavaralähetystä.

Tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin verkkopaneelilla lokakuussa 2018. Vastaajia oli yhteensä noin 34 000 kaikkiaan 41 eri maasta. Suomesta tutkimukseen vastasi 1 005 henkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 2. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 3. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 4. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 5. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 6. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 7. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 8. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 9. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 10. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 11. Pari vuotta sitten Mikko Viitikon jalkapalloura oli vaarassa – nyt peli maistuu FC Lahdessa ja syksyllä arkeen tulee uusi kiintotähti
 12. Lukijalta: Hyvinvointiyhtymä ja sote-uudistus ovat törmäyskurssilla
 13. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 14. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 15. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.