Kilpailu- ja kuluttajavirasto vaatii korjauksia osto- ja vertailualustojen ehtoihin

Viraston mukaan kuluttaja ei aina saa palvelualustoilta riittävän hyvin tietoa tuotteen myyjästä, myytävästä tuotteesta ja omista oikeuksistaan. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) vaatii osto- ja vertailupalvelujen ylläpitäjiä parantamaan kuluttajan tiedonsaantia. Kuluttaja-asiamies on löytänyt korjattavaa Sanoman ylläpitämistä Sähkövertailu.fi sekä Huuto.net -palveluista ja Honk Finlandin Honk.fi -palvelusta.

KKV:n mukaan kuluttaja ei aina saa palvelualustoilta riittävän hyvin tietoa tuotteen myyjästä, myytävästä tuotteesta ja omista oikeuksistaan.

Kuluttajan oikeusaseman kannalta on tärkeää tietää, onko sopijakumppani yritys vai yksityishenkilö, koska kuluttajansuojalakia ei sovelleta kahden yksityishenkilön väliseen kauppaan. Huuto.net ja Honk.fi -alustoilla tämä tieto jäi epäselväksi.

Kuluttaja-asiamies muistutti, että kuluttajan on saatava tietoonsa elinkeinonharjoittajan nimi ja yhteystiedot. Lisäksi hänen on saatava tiedot kulutushyödykkeen pääominaisuuksista ja kokonaishinnasta veroineen, sekä lakisääteisestä virhevastuusta sekä peruuttamisoikeuden käyttämistä koskevista ehdoista.

Sähkövertailu.fi -palvelua käyttäneet kuluttajat kokivat, etteivät lupaukset edullisimmista hinnoista ja täsmällisistä kustannusarvioista aina pitäneet paikkaansa. Sanoma ei ottanut vastuuta vertailussa annettujen tietojen oikeellisuudesta, vaan palvelun ehtojen mukaan vastuu sähkösopimuksista annetuista tiedoista oli yksin sähkönmyyjällä. Kuluttaja-asiamies ei hyväksynyt tätä muotoilua. Alustan ylläpitäjän vastuulla on tarjota tietoa kuluttajalle selkeällä ja harhaanjohtamattomalla tavalla.

– Alustalla toimittaessa pätevät samat kuluttajansuojalain vaatimukset kuin verkkokaupassa muutoinkin, eivätkä yritykset voi kiertää niitä alustaa hyödyntämällä. Lisäksi alustan ylläpitäjän velvollisuutena on luoda alustansa muotoilultaan ja toiminnoiltaan sellaiseksi, että yritykset voivat täyttää velvollisuutensa, sanoi kuluttaja-asiamies Katri Väänänen tiedotteessa.

Sanoma on ilmoittanut tekevänsä muutokset palveluihinsa vaiheittain keväästä alkaen. Honk Finlandin vastausta odotetaan maaliskuun alkupuolella.

Samat aiheet olivat esillä viime vuonna. Silloin KKV puuttui SCM Suomen ylläpitämän Tori.fi -osto- ja myyntipalvelun ja SRG Finlandin Supersaver -autonvuokraussivuston ehtoihin.

Sanoma on STT:n suurin omistaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 2. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 3. Sateet ovat saaneet etanat ja kotilot liikkeelle – erotatko haitallisen tappajaetanan harmittomasta ukkoetanasta?
 4. Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä parillekymmenelle syytetylle kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 5. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 6. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 7. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 8. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 9. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 10. Metsän taidenäyttely puhuu kävijöilleen – "Ihmiset olisivat onnellisempia, jos jokainen viettäisi puoli tuntia päivittäin metsässä"
 11. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 12. Pääkirjoitus: Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöön voitava puuttua
 13. Marjaana Laholan Esalainen: Kolme vuotta sitten Lahteen haluttiin lihamukipatsas, mutta parempaa olisi mölkkymarkkinointi
 14. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 15. Putulan kylässä kirjataivas on levittäytynyt navetanparvelle – kirjastossa lainat merkitään kortille eikä palautuksia valvota

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.