USA:n ulkoministeri Pompeo vakuuttaa: Iranilaiset ajetaan pois Syyriasta

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo vakuuttaa, että Yhdysvallat ajaa kaikki Iranin joukot pois Syyriasta. Pompeo puhui asiasta Kairossa pitämässään linjapuheessa.

Pompeo sanoi Yhdysvaltojen rakentavan Lähi-itään Iranin-vastaista rintamaa, johon kuuluisivat Persianlahden maiden lisäksi ainakin Egypti ja Jordania.

– Vanhojen vihollisuuksien on aika päättyä suuremman hyvän edistämiseksi tällä alueella, Pompeo sanoi puheessaan.

– Yhdysvallat käyttää diplomatiaa ja työskentelee liittolaistensa kanssa karkottaakseen viimeisenkin iranilaisen sotilaan Syyriasta.

Ulkoministeri lupasi Yhdysvaltojen myös ponnistelevan tuodakseen rauhaa ja vakautta Syyrian kovia kokeneelle kansalle. Pompeo sanoi lisäksi Yhdysvaltojen varmistavan, että Israelilla on riittävä sotilaallinen kapasiteetti itsensä puolustamiseksi Iranilta.

Pompeo vakuutti puheessaan, että presidentti Donald Trumpin päätös vetää joukot Syyriasta toteutetaan, vaikka Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton on sanonut joukkojen pysyvän Syyriassa, kunnes äärijärjestö Isis on kukistettu. Ulkoministeri sanoi Yhdysvaltojen pysyvän aktiivisena toimijana Syyriassa, vaikka joukot sieltä poistuvatkin.

Kaikuja Obaman puheesta

Pompeo on parhaillaan Lähi-idän kiertueella rauhoittelemassa Yhdysvaltojen liittolaisia Trumpin päätettyä yllättäen vetää yhdysvaltalaisjoukot Syyriasta.

Hän tapasi Egyptissä presidentti Abdel Fattah al-Sisin, ja ennen saapumistaan Kairoon Pompeo kävi Jordaniassa, Bagdadissa ja Irakin kurdien pääkaupungissa Arbilissa. Hän vierailee matkansa aikana myös Bahrainissa, Arabiemiraateissa, Qatarissa, Kuwaitissa, Omanissa ja Saudi-Arabiassa.

Ulkoministerin saapuessa Kairoon Yhdysvaltain ulkoministeriö kuvaili Egyptiä järkkymättömäksi kumppaniksi terrorisminvastaisessa taistelussa ja rohkeaksi ääneksi ääri-islamistisen ideologian tuomitsemisessa.

Pompeo puhui samassa paikassa, Kairon Amerikkalaisessa yliopistossa, jossa presidentti Barack Obama piti vuonna 2009 keskeisen puheensa muslimimaailmalle. Obaman tavoin Pompeo lupasi uutta alkua Yhdysvaltojen ja Lähi-idän välisissä suhteissa. Pompeo myös sanoi Obaman aliarvioineen ääri-islamin sitkeyden.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut