Syyttäjä: Helsinkiläiskoulun rehtori tiesi opettajan lähettelevän oppilaalle seksuaalisia viestejä, mutta jätti ilmoittamatta poliisille – rehtorille vaaditaan sakkoja

Syyttäjän mukaan rehtorin tietoon oli saatettu, että Hoplaxskolanin yläkoulun miespuolinen opettaja on lähetellyt nuorelle pojalle seksuaalisia viestejä ja kuvia. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

STT

Helsinkiläiskoulun rehtorina toimineelle naiselle vaaditaan sakkotuomiota perjantaina alkaneessa oikeudenkäynnissä. Syyttäjän mukaan rehtori jätti ilmoittamatta poliisille epäilyn, että koulun oppilas on joutunut seksuaalirikoksen uhriksi.

Syyttäjän mukaan rehtorin tietoon oli saatettu, että Hoplaxskolanin yläkoulun miespuolinen opettaja oli viestitellyt seksuaalissävytteisesti alle 16-vuotiaalle pojalle. Nainen tiesi syyttäjän mukaan, että opettaja oli saanut pojan vaihtamaan kanssaan kuvia ja kommentoinut pojan kuvaa vihjaten seksistä.

Miesopettaja tuomittiin joulukuussa puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen kaikkiaan yhdeksän lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syyttäjä katsoo, että jättämällä rikosilmoituksen tekemättä opettajasta rehtori rikkoi tahallaan virkavelvollisuutta vuosina 2014–2017.

Syyttäjän mukaan rehtorin tietoisuudesta todistaa muun muassa se, että hän antoi opettajalle varoituksen vuonna 2014. Kirjallisena todisteena oikeudessa esitettiin myös rehtorin sähköpostiviesti, jossa on kuva opettajan viesteistä ja kuvista.

Nainen kiistää syytteen

Syytetty Mia Marg Förars-Pöytäniemi kiistää syytteen. Hän ei ole Hoplaxskolanin yläkoulun nettisivujen mukaan enää rehtorina kyseisessä koulussa.

Syytetyn mukaan syyttäjän kuvaus teosta ei pidä paikkaansa.

– Hänen tietoonsa ei ollut tullut, että opettaja olisi lähettänyt oppilaalle kuvia itsestään vähissä vaatteissa. Häntä oli informoitu ainoastaan siitä, että oppilas lähetti kuvan itsestään ja kaveristaan opettajalle ja että opettaja ja oppilas ovat jutelleet, rehtorin puolustusasianajaja sanoo kirjallisessa vastauksessa.

Puolustuksen mukaan rehtori piti opettajan keskustelua oppilaalle sopimattomana, mutta ei silti katsonut jatkotoimia tarpeellisiksi.

– Hän ei ole katsonut, että keskustelu olisi vaarantanut oppilaan kehityksen ja että lastensuojelun tarve pitäisi sen perusteella tutkia. Ei myöskään ollut syytä epäillä, että opettaja olisi tehnyt lapseen kohdistuvan seksuaalirikoksen, vastauksessa sanotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Trion K-Supermarketin loppuminen yllätti asiakkaat ja Lahden elinkeinojohdon – "Ensimmäinen ajatus oli, että miksi?"
 2. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 3. Lahden Okeroisten liittymän viereen voi syntyä yli 200 työpaikkaa, tontti myös uudelle huoltamolle
 4. Iitissä kerätään nimiä adressiin: yli 1 200 vastustaa Iitin ambulanssin yöpäivystyksen lopettamista
 5. VR aikoo sulkea Lahden rautatieaseman palvelupisteen
 6. Heinolan uudet näköalaportaat johtavat rannasta ylös Harjulle
 7. Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous: puheenjohtajaa ei taaskaan saatu valittua, turvavälit unohtuivat
 8. Verkkokysely: Matkustatko tänä kesänä ja jos matkustat, niin minne? Vastaa kyselyyn
 9. Miestä epäillään kahden poliisin murhan yrityksestä – Espoon Mäkkylässä oli sijoitettu räjähteitä asunnon ovelle
 10. Orimattilan johto laati päät yhdessä säästölistaa, mutta päätöksiä saadaan vasta kesäkuun alkupuolella
 11. Hartolan kunnanjohtaja Merja Olenius hakee Kiteen johtoon
 12. Terassilupaa on hakenut vasta parisenkymmentä ravintolaa Lahdessa - kaupunginjohtaja Timosen mukaan Lahti kuuntelee herkällä korvalla mahdollisia lisätilatoiveita terasseista
 13. Kysymys & vastaus: Noutoruokapakkaukset näkyvät katukuvassa – onko roskaaminen lisääntynyt Lahdessa?
 14. Suomi-sarja uudistuu – Giantsilla seitsemän pelaajasopimusta
 15. Onko myönteinen ajattelu hyvän ja menestyksekkään elämän tae? Asiantuntijoilla erilaisia näkemyksiä: "Tämä on itsepetosta", "positiiviset tunteet laajentavat ajatteluamme"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.