Sipilä: Hallitus kokoontuu neuvotteluun seksuaalirikosepäilyjen vuoksi

Seksuaalirikosepäilyt ovat kuohuttaneet etenkin Oulussa. Katukuvaa lauantailta. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

STT

Hallitus kokoontuu seksuaalirikosepäilyjen vuoksi alkavalla viikolla, kertoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Twitter-tilillään. Sipilä tviittaa, että hallitus kokoontuu Oulun ja Helsingin "epäinhimillisten ja tuomittavien tapahtumien vuoksi" neuvotteluun sekä tiistaina että perjantaina.

Oulun poliisi kertoi menneenä perjantaina, että on ottanut kiinni useita ulkomaalaistaustaisia miehiä, joita epäillään alle 15-vuotiaiden tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Helsingissä taas poliisi otti lauantai-iltana kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä, joita epäillään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoi sunnuntaina iltapäivällä kutsuvansa eduskuntaryhmät koolle keskustelemaan lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten torjunnasta. Kaikkonen esittää kutsun suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Eduskuntaryhmien kokoontuminen on määrä pitää tiistaina.

– Jokaisen Suomeen tulevan on elettävä maamme lakien mukaan ja kunnioitettava toisen ihmisen koskemattomuutta. Muuta vaihtoehtoa ei ole, katsoo Kaikkonen tiedotteessaan.

SDP:n Lindtman: Toimiin jo tällä vaalikaudella

Aiemmin sunnuntaina SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman esitti eduskuntaryhmien kokoontumista.

Lindtmanin mukaan toimiin voidaan ryhtyä vielä tällä vaalikaudella. Eduskunnan lakivaliokunnassa on parhaillaan käsittelyssä seksuaalirikoksiin ja kansalaisuuslakiin liittyviä lakiehdotuksia, joihin Lindtman ehdottaa muutoksia nykyisen lainsäädännön kiristämiseksi.

Lindtman listasi esityksessään kuusi toimenpide-ehdotusta, joihin kuuluvat lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten vähimmäisrangaistusten koventaminen sekä se, että törkeisiin seksuaali- ja väkivaltarikoksiin syyllistynyt voisi menettää kansalaisuutensa.

Ehdotuksissa uuden poliisiyksikön perustaminen

Lindtman ehdottaa myös, että nykyistä raiskauskriminalisointia muutettaisiin niin, että alle 13-vuotiaaseen lapseen kohdistunut sukupuoliyhteyden sisältänyt hyväksikäyttö tuomittaisiin aina törkeänä raiskauksena.

Ehdotuksiin kuuluu myös "riittävästi resursoidun" poliisin erikoisyksikön perustaminen tutkimaan ja torjumaan netissä tapahtuvaa rikollisuutta. Lisäksi Lindtman penää eduskuntaa edellyttämään hallitukselta tämän vaalikauden aikana lisäbudjettiesitystä, jolla poliisin resursseja vahvistettaisiin ja lisävaroja osoitettaisiin netissä tapahtuvan ja lapsiin kohdistuvan rikollisuuden torjuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 3. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 4. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa
 5. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 6. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 7. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 8. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 9. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 10. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä
 11. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 12. Suomalaiset viettävät enemmän aikaa yksin – omissa oloissa vietetty aika lisääntyi jo ennen koronaa
 13. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 14. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 15. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.