Syyttäjä: 15-vuotias tyttö suunnitteli lastenkodin ohjaajan tappamista – tarkoitus oli puukottaa ohjaaja vessareissulla ja paeta

STT

Alaikäistä tyttöä syytetään Oulun käräjäoikeudessa lastenkodin ohjaajiin kohdistuneen väkivallanteon valmistelusta. Syyttäjän mukaan tekohetkellä 15-vuotias tyttö laati suunnitelman yhden ohjaajan tappamisesta.

Tyttö oli syyttäjän mukaan pyytänyt yöllä ohjaajaa päästämään hänet lukittuun vessaan. Kun ohjaaja avasi ovea, tyttö oli seissyt tämän takana hedelmäveitsen kanssa. Tyttö muutti mieltään viime hetkellä ja luopui puukottamisesta, syyttäjä sanoo.

Tyttöä syytetään myös toisen ohjaajan pahoinpitelyn suunnittelusta. Syyttäjän mukaan tyttö oli sopinut itseään nuoremman lapsen kanssa, että ohjaaja kutsutaan huoneeseen, missä häntä hakataan päähän silitysraudalla. Suunnitelma oli hakata kunnes ohjaaja menee tajuttomaksi, syytteessä sanotaan.

Syyttäjän mukaan molempien väkivallantekojen tarkoituksena olisi ollut paeta Muhoksen Nuorten Ystävät ry:n Koivulehdon-sijoitusyksiköstä.

Tyttö myöntää pakoaikeet - Puolustus: Ollut muiden vietävissä

Syytetty kiistää syytteet suunnittelurikoksista. Hän myöntää pitäneensä hallussaan teräasetta ja että tarkoituksena oli puukottaa toista ohjaajaa ja paeta. Hän kuitenkin kiistää laatineensa yksityiskohtaisen suunnitelman rikoksesta.

Kirjallisessa vastauksessa sanotaan syytetyn saaneen karkaamisajatuksen ja ehdotuksia toimintatavoista tuttavaltaan puhelimessa.

– Toiminta ilmentää lähinnä sitä, että häneen on voinut ulkopuolinen taho helposti vaikuttaa, vastauksessa sanotaan.

Myös ohjaajan pahoinpitelyä koskevan syytteen kohdalla tyttö kertoo olleensa vain mukana nuoremman tytön suunnitelmassa. Hän sanoo ilmoittaneensa toiselle tytölle olevansa valmis karkaamaan tämän kanssa. Pahoinpitelyaikeista hän kertoo kieltäytyneensä.

– Syytetty kiistää, että hänen tarkoituksenaan olisi missään vaiheessa ollut pahoinpidellä ohjaajaa, eikä hän ole halunnut, että ohjaajille tapahtuisi mitään pahaa.

Syyttäjä vaatii ehdollista - teot viime ja toissa vuonna

Tytölle vaaditaan tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä ehdollista vankeusrangaistusta muun muassa kahdesta nuorena henkilönä tehdystä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Vaihtoehtoisesti syyttäjä vaatii rangaistusta nuorena henkilönä tehdystä törkeän ryöstön valmistelusta.

Epäillyt teot tapahtuivat heinäkuussa 2017 ja tammikuussa 2018.

Tyttöä syytetään myös ohjaajien uhkaamisesta. Hän myöntää uhanneensa heitä tappamisella tai väkivallalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 2. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 3. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, nyt käynnissä tarkkailuvaihe – "Ei olisi ennenkuulumatonta, että palo voisi vielä jostain syttyä"
 5. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 6. Tutut koulut lakkautusuhan alla Orimattilassa
 7. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 9. Heinolaan ei rakenneta uutta seurakuntataloa
 10. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 11. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 12. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 13. Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"
 14. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 15. Kimmo Kankaan Esalainen: Kauppojen ja ravintoloiden pelikoneet saisi sulkea pysyvästi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, nyt käynnissä tarkkailuvaihe – "Ei olisi ennenkuulumatonta, että palo voisi vielä jostain syttyä"
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 8. Fingerpori 30.5.2020
 9. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 10. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 11. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 14. Synnyttäjiä koskevia rajoituksia höllennetään Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymä pitää osan rajoituksista voimassa
 15. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.