Yhä useampi suomalainen tarvitsee konsulipalveluita ulkomailla – useimmiten neuvot riittävät

Yleisimmin apua tarvitaan matkustusasiakirjoja koskevaan ongelmaan, kuten passin katoamiseen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Suomen ulkomaanedustustojen ja ulkoministeriön konsulipalveluiden kysyntä jatkaa kasvuaan, kertoo ulkoministeriö.

Viime vuonna kirjattiin reilut 75 200 konsulipalvelutapahtumaa, kun edellisvuonna vastaava luku oli noin 67 400.

Suomen ulkomaanedustustot ensisijaisesti neuvovat ja auttavat asiakasta edistämään itse asiaansa. Lisäksi edustustot palvelevat ulkomailla hätään joutuneita suomalaisia.

Useimmiten neuvonta riittää asian ratkaisemiseksi, mutta monet tapaukset vaativat myös ulkoministeriön tai edustustojen toimia.

Ministeriön mukaan yleisimmin apua tarvitaan, kun passi on vanhentunut tai kadonnut tai yhteydenottajalla on jokin muu matkustusasiankirjoja koskeva ongelma. Uusia passeja myönnettiin viime vuonna edustustoissa lähes 18 000, mikä on hieman vähemmän kuin edellisvuonna. Henkilökortteja niissä myönnettiin noin 1 800.

Eniten avustustapauksia Espanjassa

Kuolemantapauksia käsiteltiin edustustoissa ja ministeriössä viime vuonna yhteensä 572. Konsuliapua tarvitsi myös 427 ulkomailla sairastunutta tai onnettomuuteen joutunutta sekä 147 rikoksen uhriksi joutunutta matkaajaa. Lisäksi edustustot avustivat 273:a ulkomailla pidätettyä tai vangittua suomalaista.

Eniten avustustapauksia oli Espanjassa, yhteensä 676. Virossa tapauksia oli vajaat 200, kun Thaimaassa, Ruotsissa ja Saksassa niitä oli kussakin toista sataa.

Matkustusilmoituksia ulkoministeriölle teki viime vuonna runsaat 241 000 suomalaista. Heille lähetettiin matkustusilmoitusjärjestelmän kautta tietoja ja toimintaohjeita 92 kriisitilanteessa. Valtaosa liittyi luonnonmullistuksiin, mutta lisäksi tiedotteita lähetettiin muun muassa terrori-iskuista ja onnettomuuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 2. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 3. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 4. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 5. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 6. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 7. THL: Suomessa todettu 33 uutta koronavirustartuntaa, kuolleiden määrä kasvoi neljällä
 8. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 9. Lukijalta: Lahden kuninkaalliset Branta Von Leucopsikset
 10. Sunnuntaina on Katja Melkon mahdollisuus kirjoittaa historiaa – suomalaiset naisravivalmentajat ovat nousseet kohti Ruotsin kärkeä
 11. Koronamaskihuijauksista mustan pörssin kauppaan – Rikollisten kekseliäisyys on ennenkin kukkinut kriisiaikoina
 12. "Haluan, että leipomukseni maistuvat parhailta ikinä" – Koronakriisi sai kotileipurit villeiksi, ja nyt leivonnan asiantuntija kertoo syyn
 13. Biojätekokeiluun tullut satoja hakemuksia Päijät-Hämeessä – "Paljon positiivista kaikua"
 14. "Riskinä ovat rasitusvammat" – Salmelan kesässä esittäytyvä Eliya Zweygberg luo tavallisista metalliverkoista ainutlaatuista eläintaidetta
 15. Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja vanhan metsän keskelle – metsäsopulikin viihtyy kansallispuistossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.