Seksuaalirikoksia yritettävä ehkäistä jo ennen kuin joku vahingoittuu

Riihimäen vankilan psykologi Mikko Ylipekka pitää tärkeänä netin käyttöön liittyviä turvataitoja. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

STT

Seksuaalirikoksista puhuttaessa keskitytään usein jo rikoksia tehneisiin, kun olennaisempaa olisi toimia ennen kuin ketään vahingoitetaan, sanoo Riihimäen vankilan psykologi Mikko Ylipekka. Hän tapaa työssään seksuaalirikoksista tuomittuja.

Oulun ja Helsingin seksuaalirikosepäilyjen jälkeen noussut keskustelu on Ylipekan mielestä onnistunut paikoin nostamaan esiin olennaisia asioita. Tällainen on esimerkiksi netin käyttöön liittyvät turvataidot.

– Meillä on puhuttu diginatiiveista, jotka osaavat toimia verkossa jopa aikuisia paremmin. Mutta eihän lapsi osaa siellä toimia, jos hänelle ei opeta esimerkiksi sitä, miten itseään voi suojata. Tähän pitäisi panostaa paljon enemmän, Ylipekka sanoo.

Hän nostaa esiin myös eri ikätasoisesti suunnatun seksuaalikasvatuksen.

– Miten voisi suojata itseään, mikä on ok ja mikä ei ole, miten kunnioitetaan toisen koskemattomuutta, hän luettelee.

Hyvänä Ylipekka pitää myös sitä, että vähitellen on järjestynyt myös matalan kynnyksen palveluja, jossa omista seksuaalista ajatuksistaan tai teoistaan huolestuneet, tai heidän läheisensä, voivat saada apua.

Rikoksen uusii 5-7 prosenttia tuomituista

Seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn vaikuttaa myös rikoksista tuomittujen uusimisriski. Psykiatrisen vankisairaalan vastaavan ylilääkärin Hannu Lauerman mukaan teon toistaminen kertoo aina merkittävästä uusimisriskistä, mutta sitä pystytään arvioimaan muutenkin.

– Uusintariskin arviointia varten on omat asteikkonsa. Rikoksen erityispiirteet merkitsevät paljon, esimerkiksi pakottamisen aste, aseistautuminen tai lapsikohteet.

Uuteen rikokseen syyllistyy noin 5–7 prosenttia seksuaalirikoksista tuomituista.

Muutaman vuoden ajan seksuaalirikollisilla on ollut mahdollisuus vapaaehtoiseen seksuaaliviettiä alentavaan lääkehoitoon. Valvottuun koevapauteen pyrkiviltä vangeilta sitoutumista lääkehoitoon voidaan lain mukaan kuitenkin edellyttää. Lauerman mukaan miessukupuolihormoni testosteronin määrää vähentävää vapaaehtoista lääkehoitoa käytetään vielä hyvin vähän, mutta käyttöä pyritään lisäämään.

– On myös muita lääkehoitomahdollisuuksia kuin hormoneihin kajoaminen, mutta ne eivät ole aivan yhtä tehokkaita.

Lauerman mukaan ei ole sinänsä mikään ihme, ettei hormoneihin vaikuttava lääkehoito ole vankien keskuudessa haluttua.

– Hyvin harva haluaa luopua sukupuolivietistään, onhan se keskeinen osa ihmisyyttä.

Seksuaalirikosten uusimisriskiin voidaan vaikuttaa myös esimerkiksi mielialalääkityksellä tai alkoholinkäyttöä ehkäisevällä lääkityksellä, jos alkoholi on vaikuttanut tekojen taustalla. Pakonomaista seksuaalikäyttäytymistä puolestaan voidaan kohtalaisen tehokkaasti hillitä aivojen palkintojärjestelmään vaikuttavilla opioidien vastavaikuttajilla, Lauerma kertoo.

Myös psykososiaaliset hoito-ohjelmat vähentävät uusintarikollisuutta, Lauerma sanoo. Asiasta on hänen mukaansa kansainvälistä tutkimusnäyttöä, mutta Suomessa käytössä olevalle ohjelmalle ei ole muodostettu tutkimuksen kannalta olennaista vertailuryhmää.

Pakolla huonoja tuloksia

Esimerkiksi kansanedustaja Mika Niikko (ps.) on ehdottanut kirjallisessa kysymyksessään pakollista lääkehoitoa seksuaalirikoksiin syyllistyneille. Niikko käyttää ehdottamastaan pakollisesta lääkityksestä myös termiä kemiallinen kastraatio. Lauerman mukaan oikeampi termi asialle on sukupuoliviettiä hillitsevä lääkitys.

– Se, että sellaista käytettäisiin väkipakolla, on eurooppalaisittain yleisesti tuomittu ajatus. Se koskisi myös häviävän pientä ryhmää rikosten kokonaiskuvaa. Lauerma sanoo.

Pakolla ei yleensäkään saavuteta hyviä hoitotuloksia, sanoo Mikko Ylipekka.

– Ketään ei voi hoitaa väkisin. Joskus motivaatio voi toki olla sitä, että tavoitellaan osin toissijaista hyötyä, esimerkiksi pääsyä parempiin olosuhteisiin. Kun ihminen havaitsee hoidon hyödyt, ulkoinen motivaatio voi kuitenkin muuttua sisäiseksi, Ylipekka luonnehtii.

Korkea kiinnijäämisriski voi ehkäistä rikoksia

Seksuaalirikosten rangaistusten koventamista on myös vaadittu muun muassa eduskunnassa. Vankeusrangaistusten pidentäminen ei kuitenkaan tutkimusnäytön perusteella toimi ennaltaehkäisevästi, Ylipekka sanoo.

– Selvää on, että rangaistukset pitää olla ja mitä törkeämpi rikos, sen kovempi seuraus. Mutta jos on tarkoitus ennaltaehkäistä, siinä ne eivät näytä toimivan.

Lauerma puhuu rikosten ehkäisystä yleisellä tasolla. Hänen mukaansa pidempiä tuomioita paremmin rikoksia näyttää ehkäisevän tietoisuus siitä, kiinnijäämisriski on korkea.

– Oletettavasti tämä vaikuttaa myös seksuaalirikollisuuteen, johon liittyy se, että osa teoista on vaikeasti todennettavissa tai tekijä toivoo, ettei uhri tee ilmoitusta.

Lauerman mukaan seksuaalirikosten määrä ei väestötutkimuksen perusteella ole kasvanut, mutta ilmoitusten määrän kasvu kertoo todennetusta ilmoitusherkkyyden lisääntymisestä. Poliisin tietoon tulee siis aiempaa useampi seksuaalirikos.

– Tämä on hyvä asia, koska se lisää aiheellista kiinnijäämisen pelkoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 2. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 3. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 4. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 5. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 6. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 7. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 8. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 9. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 10. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 11. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 12. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 13. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 14. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka
 15. Löytyykö sinunkin olohuoneestasi tämä ei-toivottu sisustuselementti? Asiantuntijat kertovat, mitä pyykin kuivatuksessa on syytä muistaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.