Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Muistokirjoitus | Eero Munter 1954–2022

Eero Munter kuoli 13.4. vaikeaan sairauteen kotonaan Lahdessa 67-vuotiaana. Hän syntyi Nummella 23.10.1954.

Munterin muusikon ura alkoi Turussa tanssibändeissä sekä jazzin ja progressiivisen rockmusiikin parissa sähköbassoa soittaen. Hän oli muun muassa Kaamos-yhtyeen jäsen. Kontrabassonsoittoa hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa sekä myöhemmin Italiassa Franco Petracchin ja Kanadassa Mike Leiterin oppilaana.

Sinfonia Lahden kontrabassoryhmän äänenjohtajana Munter toimi vuodesta 1982 tämän vuoden tammikuuhun asti. Orkesterityö oli hänen elämäntehtävänsä ja Lahden orkesterin kehittämiseen hän omistautui täysin. Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterissa Munter soitti toistakymmentä vuotta. Hän nautti myös kamarimusiikin soittamisesta ja hänet nähtiin usein myös Avantin riveissä. Solistina hän kantaesitti ja levytti muun muassa Kalevi Ahon hänelle säveltämän kontrabassokonserton.

Munter oli vanhojen kontrabassojen asiantuntija ja teki määrätietoista työtä Lahden orkesterin kontrabassokokoelman kartuttamiseksi. Tuo kokoelma onkin harvinaisen upea. Soittimien huoltajana hän oli taitava ja puhui usein siitä, että jokaisen muusikon velvollisuus on huolehtia arvosoittimien säilymisestä seuraaville sukupolville.

Eero Munter oli vahva ihminen, henkisesti ja fyysisesti. Hän oli ahkera, aina iloinen ja hyvä kuuntelija, jonka välittäminen toisista oli miltei isällistä. Häneen luotettiin ja siksi hän toimi myös monissa luottamustehtävissä.

Munter oli aina liikkeessä. Hän harrasti muiden muassa pyöräilyä, judoa, sulkapalloa ja moottoripyöräilyä sekä nautti matkailusta yhdessä vaimonsa Eevan kanssa. Kuten niin moni ammattimuusikko, Eero Munter arvosti myös hiljaisuutta. Ehkäpä osaltaan juuri siksi purjelennosta kehkeytyi rakas harrastus. Purjelentokurssin hän kävi vuonna 2007. Siitä alkoi aktiivinen toiminta Lahden Ilmailukerhossa. Kauniina kesäaamuina mieluisin suunta oli Vesivehmaan lentokenttä ja sieltä taivaalle. Lentäjäyhteisössä Munter oli positiivinen hengenluoja, joka oli aina valmiina auttamaan muita onnistumaan. Ilmailukerhon suureksi iloksi hän oli myös taitava mekaanikko.

Munter oli mainio kokki ja kun perhe, vaimo ja neljä aikuista lasta, kokoontuivat, oli tärkeää syödä hyvin. Ystävien kanssa vietetyt hauskat illat saattoivat jatkua vilkkaasti keskustellen yömyöhään. Perhe ja ystävät niin työn kuin harrastustenkin parissa olivat Eero Munterille elämässä tärkeimpiä.

Kirjoittajat ovat Munterin kollega ja ystävät lentäjäyhteisöstä.