Pudasjärven murhasta epäillyillä miehillä tuomiot viiltelystä ja vangin vapautusyrityksestä

STT

Pudasjärven murhasta epäilty 34-vuotias mies on saatu Suomeen ja vangittu epäiltynä muun muassa murhasta, törkeästä vapaudenriistosta, tuhotyöstä ja kahdesta törkeästä ryöstöstä. Ruotsin poliisin kiinni ottama mies oli aiemmin vangittu poissaolevana. Oulun käräjäoikeus on vanginnut aiemmin 45-vuotiaan miehen ja 22-vuotiaan naisen, joita epäillään pääosin samoista teoista.

Tutkinnanjohtaja Jukka Nurmenniemen mukaan teosta epäillyt ajoivat autolla tienpenkkaan, minkä jälkeen he veivät lähellä olevasta talosta mönkijän hinatakseen autoa. Kun mönkijän omistanut kuusikymppinen mies lähti peräämään mönkijäänsä takaisin, hänet ammuttiin.

MTV:n mukaan kolmikon uskotaan siirtyneen verityön jälkeen miehen taloon, jossa he aiheuttivat tulipalon. Kun pelastuslaitos tuli paikalle, mies löytyi pihalta kuolleena. Tuli tuhosi rakennuksen pahoin.

Epäily törkeästä vapaudenriistosta liittyy naisen kaappaamiseen. Poliisi epäilee, että nyt vangittu mies otti kuolleen miehen puolison mukaansa vasten tämän tahtoa. Nainen löytyi samalla, kun mies otettiin kiinni Ruotsin Luulajasta toissa viikolla.

Vuosien vankeustuomioita aiemmista rikoksista

Ainakin miehille on ehtinyt kertyä aiempaa rikoshistoriaa. Nyt vangittu mies on muun muassa tuomittu tapon yrityksestä Rovaniemen hovioikeudessa toisen miehen viiltelystä. Tuomion mukaan hän oli viiltänyt mattoveitsellä toisen miehen kaulaa ja kasvoja ravintolassa Haukiputaalla vuonna 2010. Ehdollisessa vankeudessa ollut mies sai teosta vajaan neljän vuoden vankeusrangaistuksen ja lisäksi ehdollinen määrättiin istuttavaksi loppuun vankilassa.

Myös 45-vuotias mies on syyllistynyt aiemmin rikoksiin. Hänet tuomittiin esimerkiksi kolmekymppisenä Rovaniemen hovioikeudessa neljän vuoden rangaistukseen vangin vapauttamisyrityksestä. Teosta tuomittiin myös kaksi muuta miestä. Miehet yrittivät suistaa vankiauton tieltä ja ampuivat useita kertoja sitä kohti. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut välikohtauksessa. Autossa oli tuolloin vanginvartijoiden lisäksi neljä vankia, joista miesten oli tarkoitus saada yksi vapaaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.