Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Muistokirjoitus | Ulla Kivekäs 1944–2022

Ulla Kivekäs o.s. Krappala syntyi Mynämäessä 17.11.1944 ja kuoli Lahdessa 26.2.2022.

Koulunsa Ulla Kivekäs kävi Mynämäessä. Ylioppilaaksi hän pääsi 1963. Hän oli aktiivinen teinikunnan jäsen.

Äidinkielenopettaja suositteli Kivekkäälle toimittajan ammattia, ja syksyllä 1963 hän aloitti opinnot Tampereen Yhteiskunnallisessa Korkeakoulussa.

Hän teki ensimmäisen ulkomaanmatkansa 1961 Berliiniin, ja rakastui matkustamiseen. Varsinkin suurkaupungit museoineen kiinnostivat häntä. Erityisen rakkaana paikkana säilyi Pariisi, jossa hän vietti iloiset 60-vuotisjuhlansakin.

Vuonna 1969 Ulla Krappala siirtyi Lahteen Etelä-Suomen Sanomiin. Siellä hän tapasi tulevan miehensä Pentti Kivekkään (1939–1980). He menivät naimisiin ja heidän lapsensa Roope syntyi 1973.

Etelä-Suomen Sanomissa Ulla Kivekäs kirjoitti uutisia, mutta pian hänen tehtävänsä painottuivat kunnallispoliittisiin aiheisiin. Hän kuunteli valtuuston istuntoja, selvitti päätöksiin johtaneita syitä, etsi ja haastatteli asioista tietäviä. Hänen tekstinsä sisälsivät aina oleelliset asiat, niissä ei kuviteltu eikä vihjailtu vaan teksti oli täyttä faktaa.

Ulla Kivekäs oli kulttuurin suurkuluttaja. Häntä kiinnostivat arkkitehtuuri, kuvataide, kirjallisuus, teatteri ja klassinen musiikki. Hänellä oli aina Lahden kaupunginorkesterin kausikortti. Hän piti myös oopperasta, ja taidenäyttelyjen avajaisissa hän oli vakiovieras. Teatteriesitykset niin Lahdessa kuin pääkaupungissa kiinnostivat. Hänen kirjastonsa oli mahtava: tietoa, taidetta, runoja, romaaneja ja pamfletteja.

Ulla Kivekkään sosiaalinen elämä oli vilkasta. Hän tapasi säännöllisesti entisiä kollegoja lounailla. Oli Perhekuvataideleiriläiset, Taidehistorian tyttötertsetti, Akateemiset Naiset, Lions-klubi, Länsisuomalaiset, Päijät-Hämeen Tutkimusseuran ja Hämeen Taidemuseoyhdistyksen toiminta. Lahden Runomaratonin hallituksessa hän toimi monet vuodet. Yhteydet sisaren perheeseen, serkkuihin ja entisiin luokkatovereihin säilyivät aktiivisina. Poikansa Roope Kivekkään perhe kuului kiinteästi Ullan jokapäiväiseen elämään.

Toimittajana Ulla Kivekäs tutustutti meidät lukijat kunnallispolitiikan saloihin. Vaikuttajana hän vahvisti monien kulttuurialojen näkyvyyttä. Lähimmäisenä hän ojensi lämpimän kätensä ystäville ja apua tarvitseville.

Ulla Kivekäs on poissa, mutta elää muistoissamme rakkaana äitinä, innostavana mummina, taitavana työkaverina ja suurena ystävänä.

Kirjoittajat ovat Ulla Kivekkään poika ja läheinen ystävä