Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Salpausselkä Geopark nimettiin Unesco-kohteeksi

Salpausselkä Geopark nimettiin 13. huhtikuuta YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanlaajuiseen geologisesti arvokkaiden alueiden verkostoon eli Unesco Global Geopark -kohteeksi.

Ensimmäiseltä Salpausselältä eteläiselle Päijänteelle ulottuva Salpausselkä Geopark koostuu kuuden päijäthämäläisen kunnan alueesta: Lahti, Hollola, Heinola, Asikkala, Sysmä ja Padasjoki.

Alueen kansainvälisesti merkittäviä maastoja ja maisemia edustavat muun muassa Lahden urheilukeskus ja siihen kytkeytyvä Salpausselän-Tiirismaan laaja ulkoilualue Lahdessa ja Hollolassa, Salpausselkien väliin patoutunut Vesijärvi, Vierumäki toisella Salpausselällä Heinolassa sekä Päijänteen kansallispuisto harju- ja kalliosaarineen Padasjoella, Asikkalassa ja Sysmässä.

Tunnetuimpia maisemanähtävyyksiä on osittain kansallispuistoon kuuluva, Päijännettä halkova Pulkkilanharju. Alueen vanhimmat tunnetut asuinpaikat puolestaan ovat Suomen vanhimpien joukossa.

Tullakseen hyväksytyksi Unescon geopark-verkostoon kohteilta edellytetään muun muassa alueen luonnon erityispiirteisiin ja kestävän kehityksen tavoitteisiin pohjaavaa kasvatusta ja koulutusta sekä kestävän matkailun kehittämiseen liittyvää toimintaa.

Vuosittain kasvavaan geopark-verkostoon hyväksyttyjä alueita on nyt 46 maassa, yhteensä 177. Suomessa kohteita on neljä. Alueet kuuluvat Unescon geopark-ohjelmaan, joka perustettiin vuonna 2015.

Suomen kolme aiemmin Unescon geopark-verkostoon hyväksyttyä aluetta ovat Rokua Geopark, Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark ja Saimaa Geopark.

Uuteen Unesco Global Geoparkiin pääsee tutustumaan eri puolilla aluetta järjestettävissä geopark-teemaisissa tapahtumissa 20.5.-5.6.

Luvassa on muun muassa opastettuja retkiä, toiminnallinen perhetapahtuma sekä musiikkielämyksiä luonnossa. Järjestäjinä on kuntia, Metsähallitus ja muita yhteistyötahoja. Kevään aikana päivittyvää tapahtumakalenteria sekä ilmoittelua yksittäisistä tapahtumista voi seurata Salpausselkä Geoparkin Facebook-sivulla.