Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Katupölyä leijailee ilmassa Lahdessakin – kaupunki muistuttaa hiekoitushiekan oikeaoppisesta poistosta: lehtipuhallinta ei edelleenkään tule käyttää

Jokakeväinen katupöly on taas nostanut päätään Lahdessa, ja ilmassa leijuvat pölyn pitoisuudet ovatkin kohonneet kaupungin alueella ajoittain. Ilmatieteen laitoksen mukaan ilmanlaatu on vaihdellut eri mittauspisteillä hyvän, tyydyttävän, välttävän ja huonon välillä.

Pitoisuudet ovat nousseet, koska ilmassa on paljon muun muassa katujen hiekoitushiekasta peräisin olevia hiukkasia. Lahden kaupunki on nyt pyrkinyt omalta osaltaan helpottamaan tilannetta ja aloittanut hiekoitushiekan poiston sen vastuulla olevilla alueilla. Lahden kaupunki huolehtii hiekan poistosta alueilla, joiden talvikunnossapidosta se on vastuussa. Työn tekevät Destia ja YIT.

Säätilan salliessa täysitehoinen hiekan poisto aloitetaan ensi viikolla. Urakka tulee kestämään noin viisi viikkoa, mikäli sääolot sallivat töiden yhtämittaisen tekemisen. Ensin puhdistetaan vilkkaimmat alueet ja tonttikatujen siivoamiseen siirrytään näiden jälkeen. Hiekanpoistoa tehdään myös puistoissa ja viherkaistoilta. Mikäli keliolosuhteet sallivat, puistoissa ja viherkaistoilla työtä jatketaan vielä toukokuun lopussa. Perinteinen Operaatio hiekkamyrsky, eli keskustan alueen katuhiekkojen poistotyö, järjestetään näillä näkymin 22. huhtikuuta. Operaation on määrä olla ohitse huhtikuun 25. päivä, jonka jälkeen hiekanpoisto jatkuu muualla kaupungin alueilla.

Pölyhaittoja pyritään vähentämään myös kastelemalla pääliikenneväylien ajoratoja ja linja-autopysäkkejä sekä tarvittaessa kevyen liikenteen väyliä kemiallisella liuoksella.

Kaupunki muistuttaa myös yksityisiä tahoja hiekoitushiekan oikeaoppisesta poistosta ja hävittämisestä. Hiekan poistossa tulee käyttää riittävää kastelua, ja esimerkiksi hiekan kuivaharjaaminen ja lehtipuhaltimen käyttö hiekan poistossa on kielletty maalis-, huhti- ja toukokuussa pölyhaittojen torjumiseksi. Myös hiekoitushiekan peseminen sadevesikaivoihin on kiellettyä, sillä se voi tukkia viemäreitä. Kiinteistöjen tuleekin tyhjentää säännöllisesti pihoillaan sijaitsevien kaivojen sakkapesät.

Käytettyä hiekoitushiekkaa ei myöskään saa läjittää tai käyttää maantäyttönä, sillä se voi sisältää haitta-aineita ja roskia. Hiekka tulee toimittaa jäteasemalle. Pienen määrän puhdasta hiekoitushiekkaa voi kuitenkin käyttää uudelleen omalla pihalla.