Sunnuntaina on aika heittää hyvästit "talven vallalle" – lähetä meille kuvia ulkoilusta ja aurinkoisesta säästä

Sunnuntaina kalenteriin on merkitty kevätpäiväntasaus. Monet ajattelevat sen olevan se hetki keväästä, jolloin yö ja päivä ovat arkikielessä kuvailtuna yhtä pitkiä. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Kevätpäiväntasauksen aikaan Auringon keskipiste siirtyy eteläiseltä tähtitaivaalta pohjoiselle tähtitaivaalle. Toisin sanoen ennen kevätpäiväntasausta pohjoinen pallonpuolisko on kääntyneenä poispäin Auringosta, kun se kevätpäiväntasauksen jälkeen on taas kääntyneenä kohti Aurinkoa.

Yhtä pitkän päivän ja yön hetki osuu aina hieman ennen kevätpäiväntasausta. Lahdessa päivä oli ensimmäistä kertaa yötä pidempi jo perjantaina 18. maaliskuuta. Silloin päivän mitta oli 12 tuntia 3 minuuttia. Sunnuntaina päivän pituus on jo 12 tuntia 15 minuuttia.

Pohjoisen pallonpuoliskon kääntyminen Aurinkoa kohden merkitsee kuitenkin sitä, että valon määrä lisääntyy nyt vauhdilla. Päivä on pidempi joka vuorokausi noin 5–10 minuuttia kesäpäivän seisaukseen asti, kertoo Tieteen Kuvalehti. Esimerkiksi Lahdessa päivä pitenee ensi viikolla 5–6 minuuttia vuorokaudessa, ja on perjantaina 25. maaliskuuta peräti 40 minuuttia pidempi kuin viikkoa aikaisemmin.

Sääennusteiden mukaan aurinko heittää hyvästit "talven vallalle" kevätpäiväntasauksena voimalla. Sunnuntaiksi on ennustettu poikkeuksellisen lämmintä ja aurinkoista päivää. Lämpötilan ennustetaan kohoavan jopa 15 asteeseen.

Lähetä meille kuvia aurinkoisesta säästä ja ulkoilusta sunnuntaina. Kuvia voi lähettää osoitteeseen: verkko@ess.fi tai juttuvinkkilomakkeen kautta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut