Hoitajien lakko uhkaa myös Päijät-Hämettä

Terveysalan ammattijärjestöt Tehy ja Super antoivat torstaina uuden lakkovaroituksen, joka koskee 40 000 hoitajaa 13 sairaanhoitopiirissä. Kahden viikon lakon on määrä alkaa 1. huhtikuuta, ellei sopimusta työehdoista synny.

Lakon piirissä olisi myös Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä. Päijät-Soten mukaan lakkoilmoitus koskee sen palveluksessa olevaa sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstöä sekä kaikkia lakon aikana alkavia työvuoroja.

Päijät-Sote kertoo tiedotteessa, että se on varautunut työtaisteluun ja seuraa tiiviisti lakon mahdollisia vaikutuksia asiakas- ja potilastyöhön.

– Sovitteluprosessi on viime päivät edennyt tahmeasti lupaavan alun jälkeen. Isoja asioita on täysin auki, kuten esittämämme sote-alan pelastusohjelma. Näin siitä huolimatta, että sote-ala huutaa ratkaisuja hoitajapulaan, kertovat Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Superin puheenjohtaja Silja Paavola tiedotteessa.

Tehy ja Super esittävät viiden vuoden ohjelmaa, joka nostaisi peruspalkkatasoa 3,6 prosenttia vuosittain normaalien sopimuskorotusten lisäksi.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT) pitää esitettyjä palkankorotusvaatimuksia julkiselle taloudelle kestämättöminä.

Hoitajien työtaistelu pahentaa Päijät-Soten henkilöstövajeen vaikutusta – Henkilöstöpäällikkö: "Kaikkemme teemme"

Hoitajajärjestöt ovat jo aiemmin jättäneet lakkovaroituksen koskien kuutta sairaanhoitopiiriä ja osaa niitä lähellä olevista yhtiöistä ja osuuskunnista. Työ- ja elinkeinoministeriö on kuitenkin siirtänyt lakkoa kahdella viikolla.

Ministeriö voi siirtää myös uuden lakkovaroituksen mukaista lakkoa lain mukaan kerran. Vielä ei tiedetä, käyttääkö se tätä mahdollisuutta.

Tehyn ja Superin mukaan lakkokohteissa annetaan suojelutyöneuvotteluihin perustuen suojelutyötä välittömään hoitoon potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi.

Kuntasektorin sopimuskausi päättyi 28.2. eikä työrauha ole ollut voimassa 1.3. alkaen. Työntekijöiden lakko-oikeus on perusoikeus, joka pohjautuu perustuslakiin ja Suomea sitoviin kansainvälisiin sopimuksiin.

USU-gallup: Valtaosa suomalaisista haluaa hoitajille suuremman palkankorotuksen kuin muille

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut